Srebreni Jubilej sa papom Franjom na Cvjetnicu Subota, 15. 4. 2017.

Mladi Druge gimnazije iz Splita hodočastili su u Rim i Vatican od 6. do 13. travnja 2017. godine na svoje srebreno Jubilarno putovanje koje je interdisciplinarnog karaktera. U ovogodišnjem programu uz Rim posjetili smo još i ove gradove: Loreto, Asiz, Orvieto, Firenzu, Padovu i Veneciju. 


Voditeljica ovog školskog projekta je naša profesorica vjeronauka s. Dolores Brkić.  

Na nedjelju muke – Domrnica delle palme, sudjelovali smo na sv. Misi na Trgu sv. Petra u Vaticanu koju je predvodio sv. Otac papa Franjo sa kardinalima, biskupima i svećenicima. Euharistijskom slavlju predhodila je zajednička molitava Gospine krunice, zatim procesija sa svečanim ophodom i blagoslovom maslinovih i palminih grančica. Naša skupina zahvaljujući iskustvu s.Dolores bila je u prvom redu ispred oltara. Prekrasan je to bio osjećaj i doživljaj kad vidite ostalo nepregledno mnoštvo Ovu godinu je ujedno i 32. svjetski susret mladih kojeg je utemeljio papa sv. Ivan Pavao II a slavi se na Cvjetnu nedjelju. Dirljivo je bilo gledati mlade iz Krakova na koncu mise kao su predali Križ mladima iz Paname gdje će se održati  slijedeći susret  mladih 2019. godine. Istaknuto je  da će se Biskupska sinoda 2018. održati pod temom: Mladi, vjera i razlučivanje zvanja. Nama iz jezične gimnazije bilo je lako pratiti jer učimo u školi više stranih jezika što nam je vrlo korisno.

U svojoj propovijedi papa Franjo istaknuo je kako je ova nedjelja Cvjetnice, radost i bol. Na sebi jedinstven način  predstavio nam je Isusa kao slugu Božjeg i Sina čovječjeg. Aktualizirao je na vrlo konkretan način Isusov ulazak u Jeruzalem gdje ga narod dočekuje kao kralja i usklicima HOSANA. Nakon 4  dana  isti narod Istom kralju viče, PROPNI GA !? Između ostalog sadržaja ove misli su nam se posebno dojmile.

Budući da smo bili u prvom redu radosno smo pozdravili sv. Oca mašući našim Hrvatskim zastavama a imali smo svi i Hrvatske kape. Uzvratio nam je osmjehom i blagoslovom. Bili smo ponosni jer smo predstavljali svoju školu, Nadbiskupiju, Županiju kao i Domovinu.

Nakon papina Angelusa svoja iskustva i doživljaje podijelili smo sa slušateljstvom Radio Vatikana te smo imali srdačni prijem kod direktora o. Siniše Štambuka.

Nismo ni zaobišli Hrvatski papinski zavod sv. Jeronima što nam je u programu također svaku godinu. Smješteni smo bili za vrijeme svog boravka u Rimu u Domus Croata “bl. Ivan Merz“ te smo tako imali i lijepu obiteljsku atmosferu.

Naše razgledavanje je studijsko pa smo uz s. Dolores i stručnog vodića Maria Šimundže posjetili Vatikanske muzeje, kupolu sv. Petra, sve četiri velike Rimske bazilike, Pantheon, Forum, važnije pjace i Trgove, Koloseum , katakombe sv. Kalista, EUR…Sav sadržaj u svim gradovima našeg programa, bio je spoj duhovnog i kulturnog sadržaja, što ovo studijsko putovanje čini posebnim i specifičnim. Blago onima koji to znaju prepoznati i cijeniti!

Pri povratku također smo bili posebno nadahnuti u Padovi kod našeg Hrvatskog sv. Leopolda Mandića. Gradovi, Firenca i Venecija pružili su nam toliko toga što učimo u školi, pa smo bili obogaćeni zornim saznanjima.

I mnogo toga još se slaže u našim srcima i mislima… Ovo putovanje je nešto što zaista svatko treba doživjeti koliko kulturno, toliko i duhovno jer Rim ima posebnu dušu. Osobno mi je ovo četvrti put i zahvalna sam Bogu, svojim roditeljima i neumornoj vjeroučiteljici č. Dolores i čestitam srebreni jubilej ovom  programu!!!

 Katija Nogalo, maturantica      

  Vijesti - Sve