Sva je RADOST i DOBROTA u BOGU Subota, 24. 12. 2022.

                                                           - Događaj uz Božić -

Milosni susreti s našim bližnjima, tajna Božje ljubavi kroz mala, sitna djela ljubavi, otkriva nam nanovo otajstvo Božje neizmjerne ljubavi i ovog Božića. Uoči Badnjeg dana na vrata samostana sv. Ane u Splitu u Velom Varošu, poštar nam je donio jedan paket, preporučenu pošiljku iz Osijeka. Pošiljatelj je Bobo, Čajkovac Slobodan.


Slobodan, zvani Bobo, ove jeseni, u četrdesetoj godini života, posjetio nas je u samostanu sv. Ane. Na dan 23. rujna, nedaleko od našeg samostana sreo se sa s. Manetom. Pozdravio ju je spontano i s toliko dječje radosti i strahopoštovanja, kao da se godinama poznaju. Činilo se kao da su bliski članovi obitelji. Rekao je svoje ime i prezime, da je u Splitu na nekoliko dana gost otaca isusovaca, smješten u njihovoj rezidenciji, a preko dana obilazi poznanike u Splitu i okolici. Upitao ju je kako se zove, kojoj Družbi pripada, može li nas posjetiti u samostanu i popričati. Ispričao je u nekoliko crtica svoju životnu priču, iz koje mi se spontano  rodila misao: Bože, hvala Ti što si otac i majka, što nas beskrajno voliš, što svatko na ovom svijetu, od vijeka do vijeka, ima Tebe za oca nebeskoga, koji si sama Radost i dobrota. Pred večer došao je u samostan sv. Ane, gdje se susreo sa sestrama, zanimao se za našu povijest, s pažnjom pogledao fotografije na zidovima samostana i slušao o našem utemeljitelju, počecima i razvoju Družbe, u kapelici se pomolio. Prije povratka u Osijek susreo se kod otaca isusovaca sa sestrom provincijalkom s. Terezijom Pervan i predstojnicom s. Brigitom Rojnica, koje su ga u ime sestara pozdravile i iskazale mu poštovanje i brižnost.

            Bobo je kao dijete od mjesec dana do navršene osamnaeste godine života živio i odgajao se u domu za nezbrinutu djecu Klasje u Osijeku kao dijete bez roditeljske skrbi. Ovdje je završio kada je oduzet majci koja se za njega nije mogla skrbiti, zbog teške psihičke bolesti i ovisnosti o alkoholu. Umrla je u 63 godini života. Bobo je za vrijeme domovinskog rata s drugom djecom iz doma u Osijeku smješten je dječji dom Maestral u Splitu - podružnica Miljenko i Dobrila - Kaštel Lukšiću, do oslobođenja Osijeka i mogućnost povratka u dom. U Osijeku se upoznao s ocima isusovcima  i njihovim novacima, sa sestrama milosrdnicama. Isusovački novaci s paterima su ga kao odraslog pripremili za svete sakramente. Bobo je nakon što je morao napustiti dom Klasje postao dijelom populacije beskućnika. Sa zanimanjem pekar uspijevao se povremeno zaposliti u polju ili dijeljenjem letaka. Posljednjih godina radio je sezonski u poslovima u turizmu u Dalmaciji. Kad god je bio u prilici ili na prolazu u Dalmaciji posjetio bi sa zahvalnošću dječji dom Maestral u Splitu i dom u Kaštel Lukšiću, te svećenike iz katedralne župe u Šibeniku. Od sezonskog ljetnog rada uspijevao je izgurati zimski period kada u Slavoniji ima manje posla, a bio je korisnik pučke kuhinje. Tražio je neko trajnije i sigurnije rješenje u poslu, ali bez uspjeha. Po povratku iz Splita u Osijek primio je rješenje da će primati obiteljsku mirovinu od pok. majke. Sav sretan na tom milosnom Božjem daru javio nam je telefonski tu radosnu vijest.

            Bobo je zahvalan i Bogu i dobrim ljudima koji mu pomogli i pomažu kroz život. Iskusio je od malena ljubav drugih kroz pomoć u odgoju i odrastanju. Zahvalan je svima koji su ga učili kako biti marljiv i pošten, kako se nositi s teškoćama, u njima izdržati i ostati uzdignute glave, biti vjeran Bogu, Domovini i bratu čovjeku. Sretan je kada može i kao beskućnik dostojno živjeti i svojim rukama zaraditi kruh svagdašnji, platiti podstanarsku sobu i režije. Volontira kroz više godina više godina u Crvenom križu u Osijeku, uključen je i molitvenu zajednicu ˝Mir˝. Redovito ide na sv. misu. S puno brižnosti dijeli ono što ima s drugima, molitvom, radosnim osmjehom, sitnim uslugama.

            Ovaj događaj je za sestre u zajednici samostana sv. Ane bio znak dobrote našeg Gospodina, koji nam uvijek iznova dolazi i rađa se u malenima, potrebnima, znak kako su ti maleni koji su susreli Boga Ljubavi i svoj život predali u Božje ruke puni Božje radosti i zahvalnosti. Iako siromašni bogati su duhom. U znak zahvalnosti prema Bobi i njegovoj ljubavi prema Bogu i pažnje prema nama, a po njegovu odobrenju, ovo njegovo pismo-čestitku dijelimo sa svim sestrama, sa željom da se ne umorimo prepoznavati i ljubiti Malog Isusa u bližnjima, osobito onim najmanjima, imati srce djetinje prema Bogu i srce materinsko prema bližnjemu. 

˝Čet. 22. 12. 2022. g.

Dobar dan č. Maneta i SVE ČASNE u samostanu!!

Javljam Vam se iz Osijeka, putem PISMA nakon dužeg vremena! Velika mi je Božja Radost i zahvala, da vama se mogu javiti i reći lijepe novosti.

Bog, Otac, sin ISUS i Duh SVETI čine velika djela u mojem životu, koji je pun Radosti i ljubavi.

Božja radost mi je da sam imao priliku Vas č. Maneta upoznati i vaše časne sestre ´Družbe sestara Služavki MALOGA ISUSA´! Od srca Vam SVIMA veliko HVALA, što ste me predivno ugostile u kući vašeg samostana, pet. 23. 09. 22.!

Bilo mi je jako zanimljivo i radosno, slušati i razgovarati o vašem redu Družbi sestara Služavki Malog Isusa`!!

Također je bilo zanimljivo vidjeti slike - POVIJEST vašeg reda, sa vašim utemeljiteljem Ocem Nadbiskupom, Josipom Stadlerom!!

Zaista, bio je predivan i blagoslovljen trenutak, kada sam vidio vašu KAPELICU i POMOLIO se u njoj !!!!

Časne Sestre Družbe ˙Služavke Malog Isusa´ velika mi je radost i blagoslov od dobrog OCA SVEMOGUĆEGA podijelit s Vama neke novosti:

- u 9. mj. 22. g. ostvario sam pravo na OBITELJSKU MIROVINU!!, HVALA dragom BOGU!!!!!! Republika HRVATSKA, mi je dala trajnu O. mirovinu!, na koju imam apsolutno pravo i to mi zaista pripada!!

- Časne sestre, od 9. mj. 22. imam financijsku sigurnost da mogu imati za Život, ono najosnovnije, plaćati PODSTANARSKI - stan, režije i kupovati namjernice, da uvijek u kući imam na stolu hrane!! Ooooooo, ZAISTA HVALA dragom BGU, da se zaista brine na MENE!! Gospodin ISUS me je uvijek vodio kroz život, nije bilo nimalo lako, bio je trnovit i težak put, ... ali sam sa BOGOM SVE POBIJEDIO!!!!

Sva je RADOST i DOBROTA u BOGU! AMEN!!!!

Sve mi je to omogućio dobri i Svemogući dobri Bog, Otac nebeski!!!! Sve sam svoje povjerenje i život predao Bogu, da me ON VODI I ŠTITI svaki dan !!!!

 Č. sestre ˙Služavke Malog Isusa´, imate od mene male poklone, koje Vam od srca šaljem ...Slavonske delicije, jednu RAZGLEDNICU-čestitku i razglednicu o Osječkoj Konkatedrali, ...gdje sam se JA krstio, pričestio i krizmao, 2002. g.

Ja Vas sve pozdravljam i šaljem Vam, puno, puno RADOSTI i POZDRAVA od MENE iz OSIJEKA, plemenite SLAVONIJE!!!!

HVALJEN ISUS i MARIJA!!!!

Vaš Prijatelj i jedna mala radosna osoba  

Bobo, Čajkovac Slobodan˝

 s .M. Maneta Mijoč

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve