Subota, 24. 5. 2014.

U Marijinom mjesecu, na Blagdan Marije Pomoćnice, 24. svibnja 2014., u Župi sv. Mihovila u Dugopolju organiziran je Godišnji susret članova Društva prijatelja Malog Isusa splitske Provincije sestara Služavke Malog Isusa. Organizacijski odbor sačinjavali su Župa Dugopolje s PMI-a, Vijeće za DPMI-a na čelu s neumornom pročelnicom s. Dolores Brkić uz potporu uprave Provincije. Geslo susreta na razini Družbe bilo je Pod barjakom Srca Isusova pa smo mi u tom duhu izabrali geslo Prijatelji u Srcu Isusovu.


Dosadašnje susrete organizirali smo u Svetištu Vepric ili Svetištu Solin, a već petu godinu u nizu organizira se u nekoj od župa gdje aktivno djeluju PMI-a. Veličanstvena župna crkva u Dugopolju, veliki lijepo uređeni okoliš, neposredna blizina Samostana služavki Malog Isusa, osnovna škola sa svim raspoloživim sadržajima kao i župna kuća s pastoralnim dvoranama te općinska zgrada Doma kulture bila su nam blagoslov za odvijanje Susreta. Župnik don Mirko Bitunjac, ravnatelj škole prof. Ivan Jurčević kao i načelnik općine gosp. Stanko Balić velikodušno su nam otvorili svoje prostorije za naš duhovni i svjedočanski dan koji se ipak odvijao u sjeni vijesti o poplavljenim područjima.

U sunčano subotnje jutro, koje nam je Nebo darovalo već oko osam sati, pristizale su grupe djece, mladih i odraslih članova PMI-a sa svojim animatorima i sestrama. Prijatelji Malog Isusa iz Dugopolja s animatoricom Ljubicom Perišić i s. Eudoksijom Franić pazili su na svaki detalj kako inače čine dobri domaćini. Redale su se skupine te smo ih nazivima „stavljali pred oltar u školjku na moru u Isusovoj mreži…“ Ustrajni i dosljedni došli su PMI-a iz Podgorice (Crna Gora), Livna i okolnih župa iz BiH, Trilja, Košuta, Ciste Velike, Dobranja, Katuna-Kreševa, Šestanovca, Vrgorca, iz Metkovića (Župa sv. Nikole i sv. Ilije), Brela, Omiša, Krila-Jesenice, Vranjica, Solina, Mravinca, Pučišća i Sutivana s otoka Brača, zatim mladi iz Splita: Druge Gimnazije, Župe sv. Križa, Gospe od Pojišana, Sv. Spasa (Mejaši), Sv. Petra – Konkatedrala i pojedinci iz raznih drugih mjesta, te naravno i domaći PMI-a iz Dugopolja. U deset sati svi su bili na okupu u lijepom zajedništvu pa su nam za dobrodošlicu triljske mažoretkinje s voditeljicom gđom. Anitom Dukić izvele nekoliko koreografija.

Ponosni na naše zajedništvo, ušli smo u crkvu te započeli duhovnu pripremu za Euharistijsko slavlje. Pročelnica s. Dolores znakom križa i sestrinskim pozdravom ''Živio Mali Isus'' uvela nas je u molitveni dio te smo svi zanosno izmolili molitvu PMI-a, Isuse Ti si naš prijatelj. Slijedio je program uz glazbeno-scensko izvođenje Zbora župe Dugopolje, geslo od Josipa Stadlera Imaj srce, koje je pred više godina uglazbila s. Dolores. Prof. Željana Radan, PMI-a iz Dugopolja, smirenim slijedom najavljivala je tijek programa. Riječ pozdrava, potpore i poticaja uputila je provincijalka s. Anemarie Radan i provincijska pročelnica DPMI-a s. Dolores Brkić. Mladi PMI-a iz Dugopolja nastavili su molitveno-glazbeni dio što je svih sabiralo i uvodilo u vrhunac dana, Euharistijsko slavlje koje je započelo u jedanaest sati. Don Vinko Beus, predslavitelj zajedno sa župnikom don Mirkom Bitunjcem i pristiglim svećenicima PMI-a, ministrantima i mladima u narodnoj nošnji koji su nosili Malog Isusa, ušli su procesijom u crkvu dok su svi pjevali pjesmu Uđite s hvalama na vrata Gospodnja, predvođeni župnim zborom pod dirigentskim vodstvom s. Eudoksije. Za orguljama bio je trinaestogodišnji Mali Mozart – podupiratelj PMI-a iz župe Mravince, Mladen Bonomi. Župnik don Mirko je na početku svih pozdravio i zahvalio svima koji su pomogli ovo slavlje zajedništva i molitve. Don Vinko Beus, svojim  posebnim pristupom mladima i starijima sa svojom urođenom karizmom za aktualizirati Evanđelje u život i konkretne situacije, predočio je u svojoj propovijedi BIT PRIJATELJSTVA s Isusom te dijeljenje tog prijateljstva s najpotrebnijim. Reklo bi se, ni treptaj oka nije se mogao čuti  jer je zainteresirao i privukao pažnju te potaknuo na razmišljanje. 

Slijedio je prinos darova, a naš susret bio je u Tjednu velike solidarnosti za one koje su ugroženi i pogođeni poplavama. Pročelnica s. Dolores predložila je promjenu već prije planirane materijalne pomoći za Haiti. Sve skupine su sudjelovale te smo taj novčani prilog prinijeli za naše sestre u Doboju pogođene poplavama. Zatim smo u prinosu Župi Dugopolje darovali kalež za uspomenu ovog našeg susreta te sadnicu masline koju su PMI-a iz Dugopolja nakon Mise zasadili u vrtu do crkve kao trajan znak sa svom svojom simbolikom. 

U molitvi vjernika, koji su predvodili PMI-a iz više skupina, molili smo za Crkvu, sv.Oca, mlade, zvanja, obitelji, PMI-a, pokojne PMI-a i naročite za snagu vjere svih koji su ovih dana u teškim situacijama uzrokovanim poplavama i klizištima. Svojom ljepotom glasa, jer je to dar Božji, bili smo obdareni dok nam je u pripjevom psalmu tu milost interpretirala solistica Ivona Bosančić, a za vrijeme Pričesti prof. Ivan Bošnjak  (II. GIMNAZIJA Split) pjesmom Pivajmo braćo Kršćani.

Poslije popričesne molitve slijedila je obnova obećanja PMI-a i svečana podjela iskaznica novim članovima te uručenje Medalja Malog Isusa kao znak pripadnosti DPMI-a. Dirljivo je bilo gledati sreću na licima dok je s. Anemarie, provincijalka, svima s ponosom čestitala. S. Dolores je prenijela pozdrav i potporu za rad i djelovanje PMI-a od o. nadbiskupa Marina Barišića. Župnik don Mirko, zahvalan Bogu, zahvalio je svima za događaj ovog znakovitog dana u njegovoj župi, te smo od don Vinka primili svečani blagoslov i završili pjesmom našoj Majci Mariji. 

Domaćini su za svih pripremili primjereni domjenak u predvorju škole uz kojeg smo se družili, pričali, razmjenjivali iskustva, pjevali, a djeca i mladi nastavili igrom na školskom igralištu.

Poslijepodnevni program

U petnaest sati u Domu kulture općinske zgrade započeo je poslijepodnevni duhovno-kulturni program koji je ponovno svojim solističkim nastupom otvorio prof. Ivan Bošnjak pjesmom Splite grade. Nastupio je Dječji zbor iz Dugopolja, Klapa Murtelice, mandolinski sastav, folklorni ansambl i mladi s igrokazom o karizmi dr. Josipa Stadlera, sluge Božjeg. Male gošće, dvije sestre iz Kladnjica, Sara i Petra Puhač, koje njeguju hrvatsku kulturnu baštinu, uz pomoć svoje bake otpjevale su OJKALICU uz malo plesa. One su došle podržati PMI-a jer kako kažu: ''To nam se sviđa!'' 

Igrokaz o slugi Božjem Stadleru imao je snažnu poruku koja je uvijek aktualna – srcem vidjeti nevolju i djelotvorno pomoći. Ta poruka je ostavila snažan dojam na svih. Mlada glazbenica i PMI-a iz Dugopolja Ivana Bosančić, sa svojim vršnjacima suradnicima, uložila je svo svoje zalaganje da igrokaz bude uspješan. Na kraju s. Dolores zahvalila je dobrom Bogu na svemu, PMI-a iz Dugopolja, KUD-u Pleter također iz Dugopolja, svim pridošlim skupinama PMI-a, župniku, ravnatelju škole, načelniku općine, upravi Provincije, s. Vesni Mateljan zamjenici časne Majke, animatorima te članicama vijeća DPMI-a: s. Eudoksiji, s. Rebeki, s. Mili i s. Tereziji.

Pročelnica je završila ovim riječima: ''Neka svima bude današnji dan na poticaj pomagati Malom Isusu potrebnima, ostati u Srcu Isusovu i Njega čuvati u svom po uzoru sluge Božjeg Stadlera darujući bližnjima srce materinje, a Bogu srce djetinje.''    

Mirjana Zemunik, animatorica PMI

  Vijesti - Sve