121. rođendan Služavki Maloga Isusa

121. rođendan Služavki Maloga Isusa

Nedelja, 23. 10. 2011.

ZAGREB: Družba sestara Služavki Maloga Isusa na zagrebačkom je Ksaveru, 23. listopada, proslavila je svoj 121. rođendan. U sklopu proslave čiji je centralni dio bilo euharistijsko slavlje, u crkvi sv. Franje Ksaverskog (kod franjevaca trećoredaca), koje je predvodio nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, priređeno je i predstavljanje knjige „Služavke u domu Očevu“. Knjigu je pripremala cijela Družba, a nakladnik je Vrhovna uprava sa sjedištem u Zagrebu. O knjizi je u dvorani biskupa Srećka govorio biskup bjelovarsko-križevački, mons. Vjekoslav Huzjak i s. M. Admirata Lučić, provincijalna glavarica družbine sarajevske provincije Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije.


Biskup Vjekoslav je istaknuo da je ovo djelo „izvrsno duhovno štivo, svojevrsni kompendij svetosti Družbe.“ Unutar ovih lijepih korica nisu samo biografski podatci već "vita angelika" žena koje su takvom gorljivošću išle putem kojeg im je utemeljitelj Josip Stadler otvorio. Biskup je govorio o gorljivosti kojom je Stadler naviještao u Bosni i Hercegovini i Družbi sestara Služavki Maloga Isusa čija se karizma brige za najmanje i napuštene može razumjeti samo kroz Stadlera kao svojevrsni hermeneutski ključ družbe.

Uz biskupa je o duhovnoj povijesti Družbe govorila s. M. Admirata Lučić, provincijalna glavarica družbine sarajevske provincije Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije. Sestra Admirata je govorila o zaštitniku Družbe arkanđelu Rafaelu i trima obiteljima koje se nalaze u srcu Družbe sestara Služavki Maloga Isusa: Svetoj nazaretskoj obitelji, Tobijinoj i Tobitovoj obitelji, božanskim i biblijskim uzorima kojima se sestre utječu.

Pozdravni govor vrhovne glavarice

Uzoriti i dragi naš, gospodine kardinale, mnogopoštovani biskupe Vjekoslave, poštovani oče provincijale fra Iko i draga naša zajednica ksaverskih trećoredaca, poglavari i poglavarice, predrage moje sestre, dragi naši prijatelji Družbe, braćo i sestre u Kristu!

Radosne smo i zahvalne dragom Bogu koji nas je okupio u ovom lijepom našem Ksaverskom perivoju kako bi svi skupa odali priznanje i počast pokojnim sestrama naše Družbe, povodom 121. rođendana Družbe kojeg želimo zajedno sa svima vama proslaviti!

U ime sestara Služavki Malog Isusa ovdje prisutnih, sve vas od srca pozdravljam i dobro nam došli. Dozvolite mi da posebno pozdravim našeg dragog uzoritog kardinala Vinka Puljića koji se odazvao našem pozivu pored svojih brojnih briga i obaveza. Uzoriti, hvala Vam od srca i dobro nam došli! Hvala našem dobrom biskupu Vjekoslavu Huzjaku koji će nam večeras predstaviti knjigu o našim pokojnim sestrama, od srca ga pozdravljam i želim dobrodošlicu po prvi put u našu zajednicu kao biskupu! Također hvala našim dobrim susjedima, zajednici franjevaca trećoredaca, na čelu sa fara Ikom provincijalom, koji su nam ustupili ove prostore dvorane biskupa Srećka kao i župnu crkvu sv. Franje Ksaverskog za ovu našu proslavu.

U radosnom ponosu večeras vam želimo predstaviti živote naših 466 pokojnih sestara, u kojim je zapisana povijest njihovih života, a djelomično i povijest naše Družbe. Pred nama su životne priče koje zbog življenih vrijednosti nisu pale u zaborav. Vjerujemo da ljubav kojom su živjele i kojom su ljubile Isusa od Betlehema do Kalvarije, osobne i svoga naroda, sada uživaju u punini. Stoga naše molitve i zahvalnost za baštinu koju nam ostaviše nikada se ne smije ugasiti.

Pitanju života i životnog smisla danas možemo pristupiti interdisciplinarnim istraživanjima, analizama i anketama, ali na stranicama ove knjige nudi nam se najjednostavniji, najkraći i najpouzdaniji put, a to je onaj „od srca do srca“. Zato vjerujem da ćete na stranicama pronaći aktualnu poruku jer su njihovi životi utemeljeni na evanđeoskom svjedočanstvu vjere u Isusa Krista koji je uvijek aktualan i isti: jučer, danas i sutra.

Nažalost, zbog ratnih stradanja i progonstva iz Sarajeva 1949. godine mnogi su pisani spomeni uništeni pa o nekim sestrama imamo sasvim malo podataka. Međutim, dobro znademo obilježja tog vremena kada su teškim naporima obrađivale zemlju, kako bi prehranile našu siročad u Sarajevu, a mnoge od njih umirale su mlade od neishranjenosti i raznih bolesti. U ljubavi i žrtvi pronašle su smisao života, a u nesigurnim danima postigle sigurnost u Bogu živome.

Stoga, ova knjiga nije romansirana povijest, ovo je knjiga sadašnjosti jer one su s nama, i ovo je knjiga budućnosti jer njihovi uzori nama su vrata u budućnost.

Ovom prigodom želim se posebno zahvaliti ovdje prisutnim provincijalnim glavaricama koje su zajedno sa sestrama tajnicama u Provincijama i s. Anemarijom Radan, generalnom savjetnicom priredile knjigu koju danas predstavljamo, te gospodinu Marinku Nikoliću za svesrdnu pomoć oko prijeloma knjige, kao i gospodinu Draženku Mamicu iz tiskare „Printera" za stručne savijete, kao i svima onima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog djela na slavu Božju i svima nama za primjer i putokaz.

Hvala s. Admirali Lučić, provincijalki sarajevske provincije koja će nam večeras nešto reći o Družbi sestara Služavki Malog Isusa, Utemeljitelju i karizmi. I na kraju, hvala od srca s. Ireni Olujević, zamjenici vrhovne glavarice koja će nas voditi kroz ovaj večernji program zajedno sa sestrama zagrebačke Provincije koje će sudjelovati u glazbenom programu. Vjerovali ili ne, ovih dana je upravo izišao treći nosač zvuka ovog sastava, kojeg će nam naše sestre također ovom prigodom predstaviti i naravno par pjesama ispjevati pa im već sada od srca zahvaljujemo i čestitamo! Hvala vam na pozornosti!

S. Maria-Ana Kustura vrhovna glavarica
Zagreb, Rafelovo, 2011.

  Vijesti - Sve