14. susret Prijatelja Maloga Isusa u Odžaku

Subota, 30. 4. 2011.

ODŽAK: U župi Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja u Odžaku u subotu održan je 14. susret prijatelja Maloga Isusa. Svake godine izabire se jedna tema o kojoj se kroz godinu razmišlja, a to bude i moto godišnjeg okupljanja uvijek u drugom mjestu. Tema susreta u Odžaku bila je: ''Obitelj - hram Božje ljubavi''. Na ovogodišnjem susretu sudjelovalo je oko 500 članova PMI iz BiH i RH.


Susret je počeo dočekom hodočasničkih skupina i blagoslovom u župnoj crkvi u Odžaku. Potom je u 10 sati uslijedio duhovni program priprave za Euharistijsko slavlje. Na početku ovog dijela programa sve nazočne je pozdravio općinski načelnik Luka Jurić koji je ukratko predstavio i općinu Odžak. Program su animirali župski zborovi iz Odžaka, a bio je prožet porukama Ivana Pavla II. koje je on upućivao raznim skupinama vjernika za vrijeme svoga pontifikata. Za ovu prigodu domaćini su u crkvenom dvorištu priredili i izložbu fotografija sa 103 pastoralna putovanja Ivana Pavla II izvan Italije koju su hodočasnici rado razgledavali. U sklopu ovoga programa bračni par Ivice i Anke Bilić iz Uskoplja koji imaju sedmero djece posvjedočili su svoje vjerničko iskustvo o obiteljskom životu.

Nazočnima se predstavila i udruga ''Život'' iz Odžaka koja kroz svoje djelovanje nastoji promicati život od začeća do prirodne smrti na načelima katoličkog nauka. Euharistijsko slavlje uz koncelebraciju još osam svećenika predvodio je fra Marijo Knezović iz Posušja. Sve nazočne pozdravio je domaći župnik Ivo Balukčić, a potom je provincijalna poglavarica s. Marina Piljić zaželjela dobrodošlici svim časnim sestrama i članovima Prijatelja maloga Isus. U svom pozdravnom govoru s. Marina je ukratko protumačila smisao udruge Prijatelja Maloga Isusa. U svojoj propovijedi fra Marijo je govorio o tome što znači biti Isusov prijatelj u današnje vrijeme. Prije svega to znači poslušati ono što nam Isus govori a onda to i pokušavati dosljedno ostvarivati u svom životu. Govorio je i o pravoj kršćanskoj ljubavi koju treba neprestano učiti od Isusa. Pod sv. misom prineseni su darovi karakteristični za pojedine krajeve iz koji su došle skupine Prijatelja Maloga Isusa. Na koncu sv. mise s. Marina je predala novčani dar časnih sestara SMI i PMI dvjema obiteljima s četvero djece iz župa Odžak. Taj novac je prikupljan kroz vrijeme ovogodišnje korizme u sredinama gdje djeluju PMI.

Nakon Euharistijskog slavlja za ručak je svim nazočnima ponuđen ''vojnički grah'' kojega su pripremili vojnici iz vojarne kod Orašja. U 14 sati je počeo drugi dio 14. susreta Prijatelja Maloga Isusa pod nazivom – PMIfest: Festival duhovne glazbe na temu Obitelj – hram Božje ljubavi. Na ovom festivalu izvedeno je petnaest novih skladbi, a program je vodio fra Mario Knezović.

Susret je završen zahvalom provincijalne poglavarice s. Marine Piljić svim sudionicima ovoga susreta kao, domaćinima općinskom načelniku Luki Juriću, župniku Ivi Balukčiću, časnim sestrama iz Odžaka Franjevkama Marijinim Misionarkama, ravnatelju srednjoškolskog centra u Odžaku Blažu Madžareviću te volonterima koji su bili na usluzi hodočasnicima. Potom je s. Marina objavila mjesto slijedećeg 15. susreta Prijatelja Maloga Isusa, a to je župa Žabljak u Usorskom kraju.

  Vijesti - Sve