166. rođendan Sluge Božjega Josipa Stadlera

166. rođendan Sluge Božjega Josipa Stadlera

Subota, 24. 1. 2009.

SARAJEVO: U subotu, 24. siječnja 2009. godine, obilježen je 166. rođendan Sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i Utemeljitelja  Družbe sestara Služavki Maloga Isusa. Središnje slavlje bila je svečana sveta misa, što ju je u sarajevskoj prvostolnici u 18 sati predvodio vlč. dr. Pavo Jurišić, postulator u kauzi Sluge Božjega Josipa Stadlera, u koncelebraciji s vlč. Pavom Šekerijom, katedralnim župnikom i vlč. Miroslavom Ćavarom, direktorom Katoličkog tjednika.


Na misnom slavlju sudjelovale su sestre Služavke Maloga Isusa iz Sarajeva i Gromiljaka, njihove kandidatice, djeca iz Stadlerova dječjeg doma Egipat, te veliki broj Prijatelja Maloga Isusa i mladih iz župe Gromiljaka i Kiseljaka, predvođeni vjeroučiteljicama: s. Kristinom Adžamić, s. Verom Bilješko i s. Marinelom Zeko.

U svojoj propovijedi vlč. dr. Pavo Jurišić predstavio je lik i djelo nadbiskupa Stadlera, te posebnu povezanost sa svetim Franjom Saleškim, na čiji se je blagdan rodio nadbiskup Stadler. Istakao je  njegovu zauzetost i ljubav prema sirotinji, što je uvijek djelotvorno pokazivao. Tomu u prilog iznio je također, kako je nadbiskup Stadler u prigodi slavlja svog 50-og misničkog jubileja oko sebe okupio, ne one bogate i ugledne, nego siromahe. Tako je sve darove koje je obilato dobio, rasporedio i podijelio siromasima i mladim bračnim parovima. U tom duhu ostavio je u baštinu i svojim sestrama Služavkama Maloga Isusa da nastave njegovo djelo.

Po svršetku misnog slavlja svi su se okupili na njegovu grobu, gdje je predvoditelj misnog slavlja, vlč. Pavo, predvodio molitvu za njegovo proglašenje blaženim.  Zaista je bilo lijepo i dirljivo vidjeti toliko mladih na grobu sluge Božjega Josipa Stadlera,  što iz godine u godine sve više dolaze, što je znak da je on sveto živio. Da što prije bude uzdignut na čast oltara, trebamo na tu nakanu svi moliti.
Brankica Barbić

  Vijesti - Sve