38.  Redovnički dani u Zagrebu

38.  Redovnički dani u Zagrebu

Subota, 24. 9. 2022.

Hrvatska redovnička konferencija organizirala je u petak i subotu, 23. i 24. rujna 2022.,  u franjevačkom samostanu u Dubravi redovničke dane.

Ovogodišnji redovnički dani odvijali su se pod temom: „Posvećeni život u sinodalnoj Crkvi: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“, a započeli su molitvom Trećeg časa nakon koje je, riječima dobrodošlice, s.Gordana Igrec, potpredsjednica  Hrvatske redovničke konferencije, i službeno proglasila redovničke dane otvorenim.

 Pozdravnu riječ održao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te istaknuo zahvalnost redovničkim zajednicama koje svojim služenjem doprinose kako zagrebačkoj nadbiskupiji, tako i cijeloj Crkvi. Niz predavanja je započeo pomoćni zagrebački biskup msgr. dr. Ivan Šaško na temu: “Redovničke zajednice u mjesnoj Crkvi: širenje prostora razgovora u Crkvi i dijaloga u društvu“. Msgr. Šaško je na početku izlaganja objasnio odvojenost razgovora i dijaloga u naslovu, gdje razgovor veže za Crkvu, a dijalog za društvo, što znači da se razgovor odvija u ozračju bliskosti, dok dijalog pokušava stanovitu udaljenost pretvoriti u bliskost. Također je naglasio važnost unošenja obiteljskog razgovora u Crkvu u kojoj obitelj čine svećenici, redovnici, redovnice i laici. Istaknuo je da autentično življenje zajedništva redovnika i redovnica doprinosi Crkvi da se obnovi snagom Duha Svetoga. Predavanje  je zaključio rečenicom:  „Istinska obnova nema drugi put, nema drugu metodu nego onu koja je u nju utkana po Kraljevstvu Božjem, koje je, kako kaže Gospodin, među nama.“

Iduće predavanje na temu „Zajedničko slušanje Riječi i slavlje vjere“ predstavila je dr. sc. s. Vinka Bešlić. Govoreći o komunikaciji u zajednici, naglasila je važnost šutnje: „Za riječ je važno da se rađa u šutnji i vrati se u šutnju.“ Podsjetila nas je da naše zajednice temeljimo na Njegovoj prisutnosti i postavila važno pitanje: Odvijaju li se naša slavlja u komunikaciji? Naglasila je i važnost Lectio Divina u procesu unutarnje izgradnje.

Nakon prijepodnevnih predavanja i zajedničke rasprave, uslijedila je prilika za sv. ispovijed te euharistijsko slavlje koje je predvodio gospičko-senjski biskup msgr. Zdenko Križić. Svetu misu pjevanjem su animirale sestre Služavke Malog Isusa u pratnji provincijske glavarice zagrebačke provinicije s. M. Emanuele Pečnik na orguljama.

Popodnevni program započeo je u 16 sati predavanjem doc. dr. sc. o. Dalibora RenićaSJ na temu: “Razlučivati i odlučivati: Transparentnost zajedničke poslušnosti Duhu“. U fokusu predavanja bili su savjeti o zajedničkom razlučivanju sv. Ignacija.

Nakon njega, program je nastavila mr. sc. Marina Šijaković s temom: „Osluškivati: periferije u zajednici“. U predavanju je tumačila manipulacije, odnosno karkateristike manipulatora te nas potakla da se preispitamo jesmo li se kada susreli sa slučajevima manipulatora te prepoznajemo li manipulativne osobine i kod sebe.

Drugi dan Redovničkih dana također smo započeli molitvom Trećeg časa, a predmolile su je sestre Kraljice Svijeta iz Velike Gorice. Predavanja o aktualnim temama današnjice otvorio je fra Ivan Ivanković OFM, s predavanjem pod naslovom „Suputnici: Pravni položaj redovničkih zajednica u Crkvi i u društvu“. Osim gledanja na Crkvu  i redovništvo s pravnog gledišta, fra Ivan odgovorio je na mnogobrojna pitanja prisutnih redovnica i redovnika, a napose o aktualnoj temi poskupljenja energenata i njihovoj refleksiji na redovničke zajednice. Fra Ivan ponudio je moguća riješenja na situacije s kojima se redovničke zajednice trenutno nose.

Nakon fra Ivana, važan segment redovništva kroz temu: „Odgajati se za sinodalnost: Duhovnost zajedničkog hoda kao odgojno načelo“ predstavila je dr.sc. s.Ozana Krajačić, FDC. Već u samom naslovu stavila je dva važna pojma za život u zajednici, a to su zajedništvo i duhovnost te naglasila kako ti pojmovi ovise jedan o drugom govoreći da: „Bez duhovnosti nema zajedništva!“. Također, posvjestila je važnost da se redovničke kandidate i kandidatice otpočetka treba odgajati za zajedništvo i duhovnost jer ne njegujemo li to od samih početaka, put će biti otežan.

Nakon predavanja i prilike za pitanja i raspravu, završnu riječ zahvale uputila je s. Gordana Igrec te nas pozvala na svetu misu s kojom smo završili redovničke dane. Svetu misu je predvodio gvardijan otac franjevaca fra Slaven Brekalo, a animirao ju je zbor braće bogoslova. To je bila prilika da zahvalimo prije svega dragom Bogu na mogućnosti sudjelovanja, a onda i organizatorima  i predavačima na korisnim, aktualnim i poticajnim predavanjima.  

 

s. M. Darija Filipančić, novakinja

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve