23. Godišnji Susret Prijatelja Maloga Isusa Sarajevske provincije

23. Godišnji Susret Prijatelja Maloga Isusa Sarajevske provincije

Nedelja, 25. 9. 2022.

U subotu, 24. rujna 2022. godine u sarajevskoj prvostolnici održan je 23. godišnji susret članova Društva Prijatelja Maloga Isusa, sarajevske provincije u 140 obljetnici preuzimanja biskupske službe prvog vrhbosanskog nadbiskupa, sluge Božjega Josipa Stadlera. Okupljeni članovi došli su iz Sarajeva, Gromiljaka, Fojnice, Prozora, Neuma, Lug-Brankovića i Viteza.

Prije više od jednog stoljeća nadbiskup Stadler je u crkvi sv. Ante Padovanskog na Bistriku razvio barjak Srca Isusova i pod njega pozvao sav mu povjereni puk, svećenike, redovnike i redovnice da u tom Srcu bude sva njihova nada, svjetlo, štit i obrana, utjeha i radost. Ovogodišnjim su susretom, čiji je moto „Obitelj pod okriljem Djeteta Isusa“, Prijatelji Maloga Isusa zajedno sa sestrama Služavkama Maloga Isusa željeli obnoviti svoju odluku biti pod barjakom i okriljem božanskog Srca Djeteta Isusa te se tako suprotstaviti olujama i nasrtajima svijeta na kršćanski i obiteljski život kakvog je Bog u svom stvoriteljskom naumu zamislio i želio.

Susret je započeo u 10.30 h blagoslovom hodočasnika nakon čega je uslijedila pobožnost u čast Djeteta Isusa koju su animirali Prijatelji Maloga Isusa iz Neuma, Lug-Brankovića i Prozora. Prije euharistijskog slavlja svoju riječ okupljenima uputila je provincijska glavarica sestara Služavki Maloga Isusa, s. M. Ana Marija Kesten, prenijevši pozdrave vrhovne glavarice Družbe s. Marije Banić i vrhovne pročelnice Društva PMI-a s. M. Irene Olujević zahvalivši pri tom svima na dolasku i sudjelovanju u ovom milosnom susretu.

Euharistijsko slavlje u 11 h predslavio je vlč. Jakov Kajinić, dugogodišnji član Društva Prijatelja Maloga Isusa uz koncelebraciju preč. Miroslava Agostinija i vlč. Marka Stanušića. Liturgijsko pjevanje animirali su članovi Etno skupine „Čuvarice“ iz Prozora pod ravnanjem gđe Biljane Glibo.

Vlč. Kajinić je u prigodnoj propovijedi kroz primjere i prigodne prispodobe naglašavao potrebu da danas više nego ikada nastojimo imati srce jedni za druge, biti ponizni, u našim zajednicama živjeti po Duhu Božjem i Božjoj volji. Nakon popričesne molitve riječi zahvale i poziv na ustrajno činjenje dobra za druge u ime sestara misionarki na Haitiju uputila je s. M. Ana Uložnik kazavši da nikad ne zaboravimo biti Bogu zahvalni za dobra kojima nas je obdario, jer na drugom kraju svijeta u 21. st. ima ljudi koji, ako nema onih koji misle na njih, nemaju svagdanji kruh i osnovne uvjete za zdrav i kvalitetan život. Zahvalila je PMI-a koji svojim sudjelovanjem u raznim misijskim akcijama pomažu njihov rad na Haitiju i omogućuju mnogima bolji i sretniji život.

Nakon slavlja svete Mise i pauze za ručak, u 14 h je uslijedio drugi dio ovogodišnjeg programa. Vlč. Ljubo Zadrić je održao predavanje na temu „Sakramentalni život obitelji“ te nastojao kroz biblijske primjere Isusova susreta sa Zakejem i s obitelji Marte, Marije i Lazara naglasiti okupljenima da su sakramenti susret s Kristom po kojima se On saopćava ljudima i svjedoči da se Bog brine za čovjeka. Istaknuo je važnost zajedništva i svijesti da smo uvijek upućeni jedni na druge te da kao Prijatelji Maloga Isusa kroz susrete s ljudima možemo i trebamo tražiti ono duhovno, a to je susret s Malim Isusom. Nakon predavanja uslijedilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom kojeg su animirale sestre Služavke Maloga Isusa, a pod kojim su svi okupljeni zajedničkom molitvom izvršili čin posvete sebe i svojih obitelji Djetetu Isusu.

Neka ovaj susret bude na čast i slavu Djetetu Isusu i poticaj svim sudionicima da svoju posvećenost Bogu i služenje drugima žive intenzivnije, vjernije i radosnije kako bi bili dobra sol i žarko svjetlo u ovome svijetu.

s. M. Jelena Jovanović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve