Stadlerov molitveni hod

Stadlerov molitveni hod

Nedelja, 25. 9. 2022.

Deveta postaja molitvenog hoda ususret 180. obljetnici spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, koja će biti proslavljena 24. siječnja iduće godine, bila je u subotu, 24. rujna 2022. godine, u župi Bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu. 

Misno slavlje predvodio je župnik Mato Matasović. Na misi kao i na molitvi krunice, koja je prethodila misi, uz domaće župljane sudjelovale su Stadlerove duhovnih kćeri  Služavke Maloga Isusa, koje  djeluju u svom samostanu u Brodskom Vinogorju.
Župnik Matasović naglasio je kako je Stadler bio veliki molitelj i štovatelj Srca Isusova iz kojega je crpio snagu te je mogao činiti sva velika djela, koja je u onim teškim vremenima u Bosni Gospodin po njem u činio. Zaključio je kako su ona danas vidljiva po njegovih duhovnim kćerima Služavkama Maloga Isusa koje su svojim djelovanje u Crkvi i u svijetu nastavili njegovu karizmu pomažući najsiromašnijima potrebitijima napose u zadnjem Domovinskom ratu kada su i same mnogo pretrpjele .
Predstavljajući život i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera, utemeljitelja svoje družbe Služavka Maloga Isusa s. M. Kristina Adžamić podsjetila je kako je za Stadlera, kojega su  zvali „Otac siromaha“ u Sarajevu 20. lipnja 2002. pokrenut postupak da se proglasi blaženim i svetim . 
„S tom nakanom mi smo danas s Vama u molitvi, da slugu Božjega nadbiskupa Stadlera možemo častiti kao blaženika, poput Vašeg zaštitnika župe blaženog Alojzija Stepinca. Na nama je da molitvenim pouzdanjem damo doprinos u tome procesu. U sarajevskoj katedrali, oko Stadlerova  groba, mogu se vidjeti  ploče sa zahvalama na uslišanju. Njihov  broj se svake godine povećava. Današnjim misnim slavljem i molitvom  za njegovo proglašenje blaženim i svetim osvježavamo spomen na ovog duhovnog velikana sveta života, koji je od ranog djetinjstva bio iskreno pobožan i rado je molio. S velikom ljubavlju obavljao je ministrantsku službu i svakodnevno, kao dječak, odlazio na misno slavlje, što je i kasnije nastavio.
Samostani sestara SMI su mjesta  svakodnevne molitve za njegovo proglašenje blaženim. U ime sestara mogu reći da od srca želimo i od Boga molimo njegovo proglašenje blaženim. Ove godine, s molitvom za njegovo proglašenje blaženim izašle smo među puk našeg Slavonskobrodskog dekanata te svakog  24. u mjesecu sa svećenicima i pukom slavimo svetu misu i molimo za njegovo proglašenje blaženim. Uz sestre SMI koje mole za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera tu su i Prijatelji Maloga Isusa, vanjski suradnici Družbe SMI, koji svojom molitvom i apostolskim djelovanjem sudjeluju u karizmi Družbe  i širenju glasa o svetosti života sluge Božjega nadbiskupa Stadlera. Njegov život za nas sestre SMI i Prijatelje Maloga Isusa jest poticaj na nasljedovanje u pobožnosti prema Djetetu Isusovu, Presvetom Srcu Isusovu, BDM, Svotom Josipu, Sv. Ani i Svetom arkanđelu Rafaelu. U njegovu djelovanju otkrivamo poticaj da u svakom čovjeku, posebno u malenom, siromašnom i onom kojem je potrebna pomoć, pozorno gledamo brata i sestru u Isusu Kristu.
U nauku sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera mi sestre SMI i PMI-a nalazimo pouzdan oslonac za vjerski život.  U njegovu zagovoru  nalazimo čvrstu zaštitu i sigurnu okrjepu u životnim potrebama“, rekla je uz ostalo s. Kristina.
Vjernici su dobili sličice s kratkim Stadlerovim životopisom i molitvom koju su na kraju mise zajedno molili za njegovo proglašenje blaženim.  S. Kristina pozvala ih je da im se pridruže i molitvom prate, na idućoj molitvenoj postaji, koja će biti 24. listopada 2022. godine, u župi Sv. Antuna u Podvinju. Vjernike je također pozvala da s njima zajedno hodočaste u subotu, 1. listopada ove godine, na Susret Prijatelja Maloga Isusa koji će se održavati u Štitaru.   
B. Lukačević
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve