Susret sestara predstojnica

Susret sestara predstojnica

Nedelja, 25. 9. 2022.

U subotu 24. rujna 2022. u samostanu „Antunovac“ u Zagrebu održan je godišnji susret sestara predstojnica zagrebačke provincije. Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je predslavio p. Mate Kolak, pavlin. U homiliji, sve prisutne sestre, poticao je da bolje osluškuju Božju riječ koja svakoj osobno pomaže detektirati prilike u kojima se nalazi. Iz takve jasne situacije moguće je bolje i životnije djelovati. Mnogim životnim primjerima tumačio je kako je važno dobro čuti poruku Božje riječi jer samo iz takve poslušnosti naša djela će biti plodonosna. Nakon misnog slavlja, u prijepodnevnom dijelu dana, predvođene p. Kolakom,  sestre predstojnice imale su priliku jačati svoj duh za što odgovornije vršenje svoje službe slušanjem životnog duhovnog nagovora na temelju Božje riječi. Živim, autentičnim tumačenjem Božje riječi svaku prisutnu sestru Pater je poticao da se ne boji, neka krene nošena Božjom ljepotom. Prijepodnevni rad završen je molitvom Srednjeg časa i svečanim objedom.

Poslijepodnevni rad moderirala je s. M. Emanuela Pečnik, provincijska glavarica. Svaka predstojnica unaprijed je dobila teme za tzv. okrugli stol kako bi sve mogle što bolje sudjelovati. Raspravu na zadane teme s. Provincijalka je otvorila digresijom uz stolčić na sredini dvorane. Svima prisutnim poglavaricama uz promatranje stolca koji se sastoji od četiri noge koje, da bi se na njega moglo sjesti, trebaju biti jednake i čvrste, htjela je pojasniti na čemu to čvrsto treba stajati naš redovnički život. Četiri su elementa: naš identitet služavke malog Isusa kojeg crpimo iz karizme Družbe, naši zavjeti kojima živimo svoje posvećenje Bogu, naše sestrinstvo u redovničkim zajednicama, a iz svega toga proizlazi apostolat. Ukoliko samo nešto od toga nije na svojem mjestu, ništa nije stabilno.

Potom su sve prisutne sestre, uz vođenje, sudjelovale u raspravi te je svaka na svoj način doprinosila donošenju zajedničkih odluka. U brizi oko razvoja identiteta služavke i čuvanja Družbine baštine usvojile su projekt Stadlerove minute. Projekt je osmislilo Vijeće za duhovnost i promicanje baštine o. Utemeljitelja. Veliku pažnju posvetile su brizi za nova duhovna zvanja. U toj brizi ujedinila su se sva provincijska Vijeća. Svaka pročelnica je predstojnicama iznijela svoj dio kako uključiti u brigu za zvanja sve  sestre. Još jedna važna tema bilo je naše zajedništvo. Domišljale su i usvajale ideje i načine kako ojačati zajedništvo koje je dosta narušeno. Vrijeme susreta i rada brzo je prošlo. Nisu se stigle sve teme do kraja promisliti. Primijećeno je da bi takvi susreti trebali biti češći. Cijelom danu nazočila je s. M. Marija Banić, vrhovna glavarica Družbe.

Svaka predstojnica svojoj zajednici je ponijela puno poticaja. Neka bude plodonosno.

s. M. Emanuela Pečnik

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve