72 sata bez kompromisa u župi Gromiljak

72 sata bez kompromisa u župi Gromiljak

Nedelja, 30. 9. 2012.

GROMILJAK: Mladi iz župe Imena Marijina iz Gromiljaka među kojima je bilo i Prijatelja Malog Isusa (PMI) koji se pripremaju da prime statute, sudjelovali su u nadbiskupijskom programu mladih u projektu „72 sata bez kompromisa“. Zajedno sa s. Marinelom Zeko mladi i animatori PMI su tijekom mjeseca kolovoza razradili program za župu i na taj način u svojoj župi ponudili projekte drugim mladima iz različitih župa koji trebaju doći.


U ovom je projektu od 27. do 30. rujna 2012. u župi Gromiljak sudjelovalo preko šezdeset mladih koji su volontirali, a među njima su bili i animatori PMI. U župu su stigli mladi iz župe Sivša (Usora) zatim župa Ščit (Rama), još jedna župa iz Ramskog dekanata župa Rumboci i mladi iz župe Uskoplje. Mladi su svoj dan započinjali jutarnjom molitvom. Zatim su bivali raspoređeni u razne radionice. Prvi dan mladi su u tri grupe prije podne i poslije podne obilazili bolesnike po župi Gromiljak, zajedno sa PMI Ivanom Vukančić, Martom Milanović, te sestrama s. Genoveovm Rajić i s. Ružicom Ivić. Jedna grupa mladih je sa s. Liberijom Filipović obišla siromašne obitelji koje su ujedno i darovali namirnicama. S. Marinela Zeko je ostala u župi s oko tridesetak mladih koji su uređivali crkveno i samostansko dvorište te zasadili jesensko cvijeća. U kreativnoj radionici mladi su oslikavali staklo i pravili razne kreativne suvenire koji će biti izloženi na prodajnoj misijskoj izložbi. Kreativnu radionicu vodila je učiteljica Nikolina Bilić i animator PMI Boris Dragojević. Jedna grupa mladih bila je u konzumu gdje se skupljala hrana i druge razne potrepštine za zavod Bakovići, a projekt je vodio Josip Milanović. Još jedna grupa mladih imala je zadatak generalno urediti grobaljske kapelice.

Dan smo završavali sa svetom misom. Treba naglasiti da su mladi kroz oba dana imali isti program i svi su se izmjenjivali u svim projektima. 

Zadnji dan završili smo sa misnim slavljem kojeg je predslavio duhovnik bogoslova don Žarko Ošap. Pod misom su pjevali svi zajedno. Zadnji završen je zajedničkim roštiljem kojeg su donirali župnik i župljani, a s. Liberija Filipović i s. Monika Mrkonjić pobrinule su se da svi imaju dovoljno i da bude ukusno.

Treba još naglasiti da je dvadesetak mladih iz župe Gromiljak volontiralo u župi Odžak i Tuzla.

Bogu hvala za ovaj projekt i za našu vrijednu mladost!

  Vijesti - Sve