Blagoslov zajedništva

Blagoslov zajedništva

Nedelja, 24. 10. 2021.

Ove godine, na svetkovinu sv. Rafaela, humanitarna udruga Savao već je treću godinu za redom organizirala tradicionalno hodočašće socijalno ugroženih osoba na Mariju Bistricu. U jutarnjim satima s različitih strana pristizali su hodočasnici na dogovoreno mjesto polaska – ispred zgrade glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu. Neki su došli iz svojih toplih domova, drugi iz napuštenih kuća i objekata, javnih prostora, vagona, parkova i drugih mjesta. Ipak, sve ih je vezalo isto radosno iščekivanje zajedničkog putovanja, molitve i druženja. Osamdesetak hodočasnika, korisnika i volontera udruge Savao, kojima smo se i mi sestre imale blagoslov pridružiti, pod vodstvom predsjednika Udruge gosp. Zvonka Jambrešića i Misionara krvi Kristove, nakon okupljanja i podijele paketa s hranom, autobusom je krenulo prema Mariji Bistrici.

Po dolasku dio je hodočasnika otišao u Karmel po hodočasnički križ koji sestre karmelićanke tradicionalno čuvaju kroz cijelu godinu. Nakon vremena predviđenog za osobnu pobožnost i sakramenat ispovijedi, slijedilo je zajedničko euharistijsko slavlje na kojemu su sudjelovali i vjernici iz različitih župa. Iz programa nije izostala ni tjelesna okrepa – zajednički ručak u restoranu.

Pobožnost križnog puta predmolio je pater Stjepan Ivan Horvat, a u čitanju postaja i nošenju križa izmjenjivali su se korisnici i volonteri. Tišina hoda između postaja i riječi Isusove patnje i samoće među ovim hodočasnicima nisu bile nešto daleko i nepoznato. To je bila duboko proživljena stvarnost ljudi koji su ostali bez svega. Preostalo je samo dopustiti da ta patnja postane jedno s Kristovom.

Zahvalna, radosna i ispunjena srca vratili smo se u Zagreb, zaključivši da bi već slijedeću nedjelju rado ponovili ovakvo hodočašće. Molimo zagovor Nebeske Majke i sv. Rafaela da srca hodočasnika ostanu uzdignuta prema Nebu.


s. M. Margaret Ružman

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve