Krist stade na žalu sa s. Filoteom

Krist stade na žalu sa s. Filoteom

Nedelja, 24. 10. 2021.

Stao je Krist na žalu pozivajući svoje učenike, svoju izabranu dvanaestoricu. Uvijek zove na nekom siromašnom žalu, morskom ili u kršu, makadamu ... s nakanom da daruje bogatstvo milosti u budućnosti.


U ono davno vrijeme prozivao je mlade djevojke u našem Dicmu. Lijepim primjerom svjedočile su sestre milosrdnice, učile nas o Bogu, učile pjevati, učile o molitvi, učile o dobroti. Jednog ljetnog dana u to vrijeme susrela sam na sv.Misi mladu, lijepu časnu iz koje se osijećao mir i posebna radost. Rekla mi je moja majka Marija: ''To ti je Marija Žuro''. U susretu s njom nešto mi je bilo toplo oko srca jer njezina mama i moja bile su prijateljice i zajedno su u crkvi klečale u klupi. Čak i fizički su bile slične.

Nadolazeće proljeće sa bratom sam posjetila splitsko staro sjemenište, a bila sam 8. razred osnovne škole. Već duže vrijeme sam razmišljala kako bih htjela biti časna i poučavati djecu i mlade kao naše u Dicmu. Bratu sam pričala o doživljaju Marije Žuro koja mi je ostavila poseban dojam sretne i radosne osobe. Brat me htio iznenaditi i doveo me da vidim Mariju – s.Filoteu u sjemeništu. Mali Isus polako je počeo ispunjavati svoje planove.

Vidjevši u sjemeništu tri vesele, radosne mlade časne, a trenutno su radile teški posao, bila sam posebno dirnuta. Gledam Mariju Žurinu, s.Filoteu i u srcu sam izrekla želju ... Bog je znao. Sestre su bile ljubazne i čak sam dobila poklon od njih. Bila sam kao djevojčica zadovoljna, ali ništa mi nije zasjenilo njihovu radost koja je ižaravala iz njihove nutrine.

Odlazeći kući rekla sam bratu, zatim roditeljima, župniku i sestrama: ''Ja ću biti časna kao Marija Žurina zvana s.Filotea. Ona je časna Maloga Isusa''. I bez daljnjih opisivanja u nastavku... dobila sam povratno pismo nakon poslane molbe č.Majci, s.Maristeli. U pismu je bila sličica na kojoj je pisalo: ''Po Mariji k Isusu''. Prvo što sam pomislila: po Mariji (s.Filotei) k Isusu! Ipak sam odmah znala da je riječ o Majci Božjoj, Mariji svih nas. Moja mama Marija, često me vodila Gospi Sinjskoj i povjeravala Majci, Majci Božjoj. Poslije prvih sv.Zavjeta saznala sam da me Majci Isusovoj, dragoj nebeskoj Mariji, prikazala u svetištu na Pojišanu i prije nego sam bila rođena. Danas dobro razumijem što znači: Po Mariji k Isusu! Tri Marije bitno su obilježile moj poziv.

Tijekom mog redovničkog života susretala sam s.Filoteu i uvijek je zračila radošću, radno raspoloživa, požrtvovana, uredna, dosljedna svom poslanju, sa srcem prema Bogu i bližnjemu. Nikad mrzovoljna, zavidna, bez mrmljanja u radu jer joj je Isus bio u srcu i davao  snagu. I prolazeći kroz teškoće u životu nikad nije posustala biti hodajuće Evanđelje svojim primjerom prema malenima, bolesnima, a posebno prema svećenicima koji su nam drugi Krist na zemlji. Znak je to da je s.Filotea  živjela dostojno svoj poziv.

Hvala Ti - i dalje svih nas, posebno naše sestre zagovaraj kod Malog Isusa da nas čvrsto drži na svom dlanu i jača na putu našeg poslanja.

  s. M. Dolores Brkić

  Vijesti - Sve