Blagoslovljeno gradilište i kamen temeljac Spomen kuće Sluge Božjega Josipa Stadlera

Blagoslovljeno gradilište i kamen temeljac Spomen kuće Sluge Božjega Josipa Stadlera

Srijeda, 20. 7. 2016.

Na 14. godišnjicu početka procesa beatifikacije Sluge Božjega Josipa Stadlera, Đakovačko osječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Đuro Hranić, u ponedjeljak, 20. lipnja 2016., u 17 sati,blagoslovio je gradilište i kamen temeljacSpomen kuće sluge Božjega Josipa Stadlera – utemeljitelja Družbe SMI. - u župi Uznesenja BDM u slavonskobrodskom naselju Brodskom Vinogorju, u Rasadničkoj ulici, b.b.


Sestre Služavke Maloga Isusa (SMI) Sarajevske provincije dugo žele u Utemeljiteljevu rodnome gradu podići spomen kuću  prvog vrhbosanskog nadbiskupa  Stadlera i iskazati zahvalnosti dragom Bogu za njegovo rođenje u Slavonskome Brodu, za njegovu svetost života i milosti koje je posredovao utemeljenjem Družbe. Današnjim danom to se počelo ostvarivati.
Svečanom blagoslovu uz nadbiskupa Đuru sudjelovali su svećenici slavonsko brodskog dekanata na čelu s dekanom preč. Ivanom Lenićem i župnikom župe uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju – vlč. Markanom Kormanjošom, te postulatorom kauze Sluge božjega Stadlera – mons. Pavom Jurišićem iz Sarajeva.  Svečanosti blagoslova su nazočile  i sestre redovnice koje djeluju u Slavonskome Brodu, brojni vjernici, Prijatelji Maloga Isusa – vanjski suradnici sestara Služavki Maloga Isusa, predstavnici gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Mirkom Duspara te predstavnici firmi koje izvode radove.
Sestre Služavke Maloga Isusa sarajevske provincije načelu s vrhovnom glavaricom s. M. Radoslavom Radek  i provincijskom glavaricom – s. M. Admiratom Lučić ovim činom zahvaljuju dragom Bogu za početke života našega Utemeljitelja u Slavonskom Brodu, za njegovo svećeničko posvećenje Bogu i mole blagoslov  u započetom djelu.
Župni zbor župe Uznesenja BDM iz Brodskoga Vinogorja, pjesmom: Oče naš dobri u te vjerujemo, uveo je slavlje službe blagoslova, koje je započeo nadbiskup - mons. Đuro. Na početku službe blagoslova, Provincijalna glavarica - s. M. Admirata Lučić pozdravila je prisutne svećenike, vjernike, predstavnike vlasti, vrhovnu glavaricu – s. M. Radoslavu Radek, sve sestre Stadlerove  Družbe i  redovnice drugih Družbi koje su bile nazočne. U govoru je naglasila kako danas, nakon 173 godine od Stadlerova rođenja i 135 godine od njegova posvećenja za biskupa, sestre Služavke Maloga Isusa žele oživjeti Utemeljiteljevu rodnu kuću u Slavonskom Brodu.
Nakon što je vlč. Markan Kormanjoš pročitao odlomka iz Prve poslanice Korinćanima Božji smo suradnici, Božja njiva, Božja građevina (1 Kor 3,9-11) i sestre Služavke Maloga Isusa otpjevale  Hodočasničku pjesmu - psalam 121 – Pomoć je naša u imenu Gospodnjem, preč. Ivan Lenić pročitao je tekst Lukina evanđelje (Lk 6 44-49).
U prigodnoj propovijedi blagoslovnog slavlja - nadbiskup -mons. Đuro pozdravio je sestre i prisutne svećenike i vjernike te istaknuo povijesnu povezanost Đakovačko osječke nadbiskupije s vrhbosanskom nadbiskupijom u Sarajevu, te povezanost i prijateljstvo  biskupa Strossmayera s nadbiskupom Stadlerom u Sarajevu. Strossmayer je Bosnu vazda tako ljubio kao svoju vlastitu diecezu.  Pomagao je  nadbiskupove projekte  i narod u BiH. kazao je kako mu je drago  da sestre grade spomen kuću u rodnom gradu svoga Utemeljitelja na glasu svetosti. Đakovačko – osječka nadbiskupija u tome im želi biti podrška … Neka ona bude znak povezivanja ljudi s jedne i s druge strane Save i vjernika ove nadbiskupije. Najvrjednije od svega što je podigao su sestre: Živi je čovjek slava Božja! Zato nas raduje što se ovim danas utemeljuje i osigurava prisutnost sestara u ovoj nadbiskupiji koje su ovdje od Domovinskoga rata.
Nakon propovijedi nadbiskup je pozvao na Sveopću molitvu,  koju su izrekle postulantice sestara SMI: Nikolina Đavić i Katarina Pilić. Molimo najprije za vašu redovničku zajednicu i nova zvanja u vašoj Družbi. Uz spomen muzej bit će te slava Božja i slava Vašega utemeljitelja i skorog blaženika Josipa Stadlera.
Mons. Pavo Jurišć – postulator kauze sluge Božjeg Josipa Stadlera – pročitao je Povelju o gradnji Stadlerove spomen kuće.
U ime Vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića čestitao je sestrama SMI na ovom koraku gradnje Stadlerove spomen kuće. Riječima ohrabrenja i poticanja pozvao je sestre da pouzdanje stave u Onoga koji je stvorio nebo i zemlju, … „Molite .. neka je blagoslovljen ovaj korak i vaše djelovanje u Slavonskome Brodu, …“ kazao je mons. Jurišić.
Povelju su uz nadbiskupa Hranića i mons. Jurišića potpisali vrhovna glavarica s. M. Radoslava Radek, provincijalna glavarica s. M.  Admirata Lućić i slavonskobrodski dekan Ivan Lenić. Ona će zajedno s križem, koji su sestre nosile i medaljom s likom djeteta Isusa, koju i sada sestre nose te grumenom zemlje iz Nazareta i iz Bosne, stijegom Srca Milosrdnog Isusa i Gospinom krunicom, biti ugrađene u temelje, pročitao je mons. Pavo Jurišić,.
Dok se potpisivala povelja o gradnji pjevana je pjesma: Slugo Božji, Josipe u izvedbi gospođe Nedjeljke Andrić (autorice teksta i glazbe) i župnog zbora iz župe Gospe od brze pomoći u Slavosnkom Brodu.
Obred slavlja blagoslova  završio je molitvom za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera i Pjesmom  u  slavu Svetog Srca nek jekne pjesme glas, jer je Stadler bio veliki apostol ljubavi Presvetoga srca Isusova.
Nakon blagoslova nastavljeno je druženje uz prigodni domjenak u dvorištu iznad gradilišta kod prvih susjeda uz pratnju tamburaške skupine Šokci za pet.
 
Na izlazu s gradilišta nazočni su dobili prigodni darak: krunicu Djeteta Isusa, pismo mladog – devetnaestogodišnjeg  Stadlera o prvom putovanju u Rim.
s. M. Kristina Adžamić
 
 
Obraćanje sestre M. Admirate Lučić za vrijeme slavlja blagoslova gradilišta i kamena temeljca Stadlerove spomen kuće, u Slavonskom Brodu, 20. lipnja 2016.
 
Preuzvišeni oče  Nadbiskupe, mnogo poštovani  msgr. Jurišiću, postulatore Stadlerove kauze, dragi svećenici i sestre, dragi vjernici!
Izuzetna mi je čast i radost pozdraviti sve  Brođane sa uvaženim gradonačelnikom Broda gospodinom Mirkom Duspara. S osobitom naklonošću pozdravljam župske zajednice na čelu sa svojim duhovnim pastirima - župnicima iz Utemeljiteljeve Male crkve - župe njegova rođenja i krštenja, te župe Uznesenja BDM koja je Stadlerovim redovnicama dala dobrodošlicu za vrijeme strašnog rata.[1] S osobitim zadovoljstvom pozdravljam sestre svih redovničkih zajednica. Radosna sam da je s nama vrhovna glavarica Stadlerove Družbe, časna majka Radoslava Radek sa sestrama Služavkama Maloga Isusa.
Hvala Vam što ste došli da u zajedničkoj molitvi započnemo nadahnuto  djelo koje će postati spomen kuća Božjeg čovjeka  Josipa Stadlera. Radosna sam što slavlje blagoslova predvodi nadbiskup Hranić, časni Strossmayerov nasljednik koji je bio Stadlerov biskup i prijatelj.
Živa Crkva je proteklu godinu živjela Godinu Bogu posvećenoga života. Jedan od ciljeva što ih je Sveti otac stavio na srce svakoj posvećenoj osobi i svakoj zajednici je nalog:
Sa zahvalnošću gledajte na prošlost!
Kada Vrhbosanska crkva pogleda u svoju prošlost ne može ne vidjeti osobu nadbiskupa Josipa Stadlera. Tko  upozna nadbiskupa Stadlera,  upozna put  koji ga dovodi do njegova rodnoga  Broda. Upravo odavde je krenuo Stadlerov  životni put.
Slavonski Brod je mjesto sjećanja na čovjeka kojega je Bog uresio svim naravnim i nadnaravnim krepostima. Isus mu je objavio svoje lice  milosrđa i ljubav presvetog Srca. Po toj objavi ga je učinio svojim poslanikom, misionarom i pastirom  duša u Bosni.
Prešavši Savu u Bosni je zatekao nevolje  prouzrokovane  siromaštvom na svim razinama ljudskog bića, te braću Franjevce koji su pod cijenu života za vrijeme  duge osmanlijske vladavine podržavali i sačuvali katoličku vjeru živu.
Ove godine se navršava 135 godina od kada je Stadler posvećen za Vrhbosanskoga nadbiskupa. Imao je tada 38 godina. Isto toliko  godina je izgrađivao duhovnu i kulturnu građevinu vrhbosanske crkve. Institucije koje je ustanovio i danas živo svjedoče o čovjeku izvanredne duhovne snage. Zato osjećamo duboku zahvalnost i poštovanje prema tom čovjeku, a i prema njegovu rodnom Brodu i Brođanima.
Sam Gospodin Bog je u Stadleru bez oca i majke, bez obitelji i obiteljskog doma, očitovao svoju Providnost i  obdario ga svojom snagom svoga duha. Upravo zalaganjem  u Božje ime nastajale su pozitivne preobrazbe u životima ljudi.  Biskup Strossmayer ga je nazvao čudotvorcem. Nije bio lišen trpljenja, iskusio je mnoga  nerazumijevanja. No, do kraja ostao vjeran Bogu, Crkvi  i svome narodu.
Naše Utemeljitelju na spomen želimo sagraditi Dom sjećanja i zahvalnosti za milosti koje je Bog po njemu darovao svome narodu. Ovdje želimo čuvati živom svetu uspomenu na duhovnu oporuku sluge Božjeg Josipa Brođanina. Ovdje će biti Stadlerova kuća molitve i zahvalnosti. Njegov program rada, evangelizacije, odgoja, milosrdne ljubavi i danas može i  treba biti našim obiteljima i mladima nadahnuće, poticaj i pomoć u razlučivanju Božje volje
Za života je jedva imao svoju kuću. Ostao je rano bez roditelja i obiteljskog doma u brodskoj Mesićevoj ulici. Danas,  nakon 173 godine od njegova rođenja i 135 godina od njegova posvećenja za biskupa,   želimo izgraditi Spomen kuću koja će predstavljati  njegov plemeniti i kreposni život. Najljepši prostor u kući  je predviđen za Isusovu kapelicu gdje ćemo u  molitvi zahvaljivati za dobročinstva koja je Gospodin po njemu darovao  svojoj Crkvi. Tu će se uzdizati molitva za spasenje duša, za svetu Crkvu, za Domovinu i  obitelji našega vremena da po zaslugama sluge Božjeg Stadlera zadobiju milosti za sretan i blagoslovljen život.
U prizemlju je predviđena multimedijalna dvorana za trajnu postavku i prezentaciju Stadlerova životnog puta. O svemu će  se, uz druge vjernike,  brinuti  redovnička zajednica  sestara koja je nastala iz Stadlerove ljubavi prema Djetetu Isusu.
Nacrte zdanja je načinio tim Leko biroa iz Slavonskog Broda, a radove će izvoditi građevinsko poduzeće Akropola iz Đakova. Ovdje od srca pozdravljam gospodina Vjekoslava Leko i  gospodina Niku Grbeša, direktore i sve poštovane djelatnike suradničkih  poduzeća.
U znak zahvalnosti što ste došli moliti sa nama za Božji blagoslov darovat ćemo vam pismo koje je 19 godišnji Stadler pisao svome dobročinitelju Andriji T. Brliću u Brod  1862. i molitvu Djetetu Isusu koju je dušom volio i molio.
U temelje Stadlerove spomen kuće  ugraditi ćemo simbole Stadlerova ljubavi:
-          Isusov Križ
-          Medaljicu sa likom Djeteta Isusa
-          Stijeg Srca milosrdnoga Isusa
-          Gospinu Krunicu
-          Grumen zemlje iz Nazareta i iz Bosne
-          Povelju o gradnji
-          Kamen temeljac na kojem je uklesano: I Ime Oca i Sina i Duha Svetoga te današnji nadnevak.

[1]Kada je u Bosni i Hercegovini buknuo rat u rasponu od nekoliko mjeseci bili su okupirani svi naši samostani. Sa izbjegličkom vrećicom u koloni prognanih našle su se i naše sestre. Tražile smo mogućnost smještaja  što  bliže Bosni. U Brodskom Vinogorju smo našle kuću, iznajmile je u nadi da nam neće dugo trebati. Nažalost, povratak u Bosnu zadugo nije bio moguć, pa smo  tu kuću odlučile otkupiti.  Tako je prostor ugostiteljskog objekta prenamijenjen za život sestrinske zajednice. Sestre su radile u školama kao vjeroučiteljice u domovima kao njegovateljice i u župi kao pastoralne suradnice. Kada je povratak u Bosnu bio moguć, sestre su se vraćale tako je kuća koju su koristile sve više gubila na svojoj ulozi.

Oduvijek smo željele sagraditi kuću u čast našem Utemeljitelju. Kuća koju su sestre koristile nema potrebne uvjete ne za Utemeljiteljevu spomen kuću, ne za samostan.  Ideja o gradnji je uprav gorjela otvaranjem nadbiskupijskog procesa beatifikacije.

Želimo ovim zdanjem uprisutniti našu zahvalnost rodnom gradu za sve dobro koje je Bosni učinio Brođanin Josip Stadler, da  bude kuća sjećanja i zahvalnosti, a nadasve kuća molitve.

 

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve