Bolesnici sa Sestrama Služavkama Maloga Isusa na dan Marije Lurdske

Ponedjeljak, 11. 2. 2013.

Stadlerovim je duhovnim kćerima – sestrama Služavkama Maloga Isusa – susret s bolesnicima svakodnevica. Ostavio im je to u duhovnu baštinu otac Utemeljitelj – sluga Božji nadbiskup Stadler – koji je bio česti gost bolesnih, siromašnih i nemoćnih. Tako i sestre po Stadlerovom primjeru idu u susret bolesnima. Svakodnevno možemo susresti neku od Stadlerovih duhovnih kćeri kako s torbom u ruci obilaze Isusove i Stadlerove miljenike – siromahe i nemoćne.


U danu kada Crkva slavi svjetski dan bolesnika sestre priređuju duhovnu i tjelesnu okrjepu bolesnicima. Tako je bilo i ove godine 11. veljače 2013. u mjestima gdje sestre djeluju.

U Sarajevskom samostanu Egipat slavlje Svjetskog dana bolesnika započelo je u popodnevnim satima zajedničkim susretom i duhovnom obnovom Prijatelja Maloga Isusa. Susret je vodila s. M. Lucija Blažević. Nakon susreta uslijedio je program za sve sudionike, a pripremila su ga djeca Stadlerovog dječjeg doma Egipat potpomognuta sestrama odgojiteljica. Na početku programa u ime provincijske glavarice – s. M. Admirate Lučić – nazočne je pozdravila s. M. Ljilja Marinčić. U svom govoru s. Ljilja je kazala kako im na dan bolesnika zajednica želi iskazati molitvenu i sestrinsku blizinu, te im u ime Crkve reći da nisu sami, ni napušteni ni beskorisni. Potaknula ih je na strpljivo nošenje križa, jer njihovo trpljenje ima smisla ako ga prikažu Bogu za dobro Crkve. Sestra je Ljilja progovorila o trpljenju kao pozivu, jer nasljedovati trpećeg Isusa nije kazna, već privilegija. Podsjetila ih je da su pozvani slijediti Isusa u Njegovoj muci, te nas svojim bolima podsjećati na Isusovu bol. Uslijedio je program kojeg su izvodila djeca Stadlerova dječjega doma Egipat. Dječji zbor je, pod ravnanjem s. M. Lucije Blažević, najprije otpjevao pjesmu Vjera. Slijedila je poticajna recitacija Za života brate, za života, potom pjesma Svanuo je divan novi dan koju su djeca izvela uz pokrete, pjesma Majci Mariji Kao Marija, nakon koje su svojim pokretima djeca razveselila nazočne pjesmom Mi želimo uzdić Isusa. Na kraju programa svi su otpjevali pjesmu Sred te se pećine Marija javi. Slavlje se nastavilo u zajedničkom razgovoru i čašćenju nakon kojega je uslijedilo pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed, a nakon toga misno slavlje koje je predslavio katedralni župnik – preč. Pavo Šekerija. U svojoj propovijedi preč. Pavo je priopćio poruku pape Benedikta XVI za 21. Svjetski dan bolesnika. Papine poticajne riječi župnik je popratio primjerima iz života.

Istoga je dana bilo svečano u Domu sv. Josipa u Vitezu, gdje se već tradicionalno obilježava dan bolesnika. Dom sv. Josipa je toga dana bio prepun, ne samo stalnih stanovnika Doma, već također starih i bolesnih iz susjedstva. Uz stare i nemoćne slavlju je nazočilo osoblje Doma, a nazočna su bila trojica svećenika: mons. Mijo Perić – duhovnik Doma sv. Josipa, vlč. Anto Dominković – predvoditelj misnog slavlja, vlč. Jakov Kajinić – duhovnik u Nadbiskupijskom Sjemeništu „Petar Barbarić“ u Travniku i đakon vlč. Branko Jurić. Sve je započelo pokorničkim bogoslužjem i sakramentom ispovijedi. Za sakrament ispovijedi strpljivo se čekalo na red, a kroz to su se vrijeme pjevale Marijanske pjesme i molila Krunica. U svojoj propovijedi vlč. Anto je pozvao sve da svojom šutnjom svjedoče Božju ljubav i dobrotu, po primjeru Isusa Krista koji je na križu svojom šutnjom i ljubavlju najviše govorio. Na kraju mise podijeljeno je bolesničko pomazanje kako onima koji su bili u kapelici, tako i starima koji se nisu mogli pomaknuti iz svoje postelje. Nakon misnog slavlja slijedio je svečani ručak za sve stare i bolesne. Tijekom ručka svećenici, sestre i osoblje porazgovarali su sa starima. Tako su uz tjelesnu okrjepu bolesnici dobili i duhovnu.

U Kući Navještenja na Gromiljaku proslava Dana bolesnika upriličena je u subotu 9. veljače 2013. Misnom slavlju i zajedničkom druženju nazočio je veći broj bolesnika i njihovih najbližih koji su im svakodnevna pomoć i podrška.

Zahvalne smo Bogu za Dan bolesnika u kojemu imamo mogućnost javno posvjedočiti svoju blizinu i ljubav bolesnima i nemoćnima. Neka im Božjom milošću ovaj njihov dan bude duhovna, ljudska i svaka druga okrjepa.

  Vijesti - Sve