Čašćenje sv. Leopolda Bogdana Mandića u srcu Hrvatske

Čašćenje sv. Leopolda Bogdana Mandića u srcu Hrvatske

Ponedjeljak, 18. 4. 2016.

Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića je u povodu Svete godine milosrđa organizirala šestodnevno štovanje neraspadnutog tijela našeg hrvatskog sveca i zaštitnika Svete godine milosrđa sv. Leopolda Mandića.


Svečanost dočeka tijela sv. Leopolda bila je u srijedu 13. travnja pred zagrebačkom katedralom. Ovoj svečanosti dočeka nazočilo je mnoštvo vjernika, svećenika, redovnika i redovnica sa svih strana naše domovine predvođeni svojim nadpastirom zagrebačkim nadbiskupom i kradinalom Josipom Bozanićem.

Nakon liturgije upriličene za doček sv. Leopolda, svečevo tijelo bilo je izloženo je na čašćenje pred glavnim oltarom u Zagrebačkoj katedrali u kojoj su se izmijenile rijeke vjernika koji su željeli vidjeti, dotaknuti, pomoliti se i preporučiti svoje potrebe sv. Leopoldu. Bilo je dirljivo gledati vjernike kako u koloni sve do Trga J. bana Jelačića pa i dalje do Cvjetnog trga, korak po korak, dostojanstveno prilaze bliže Svecu pred kojim se žele pokloniti i pomoliti.

Tijelo sv. Leopolda boravilo je u Stepinčevoj katedrali do u kasne sate 14. travnja. Iz katedrale je preneseno u noći 14. travanja u župnu crkvu sv. Leopolda u Dubravi gdje je stavljeno na čašćenje svim vjernicima sve do jutra 18. travnja kada je bio oproštaj vjernika i odlazak tijela sv. Leopolda Mandića u Sloveniju.

Kroz ovih šest dana bio je pripremljen posebni program molitve i bdijenja i štovanja sv. Leopolda koja su sa svojim duhovnim asistentima animirali mladi i euharistijskih slavlja koje su uz veliki broj svećenika i redovnika predvodili nadbiskupi i biskupi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Kroz sve dane Svečeva boravka u Zagrebu, i mi sestre Služavke Maloga Isusa iz Vrhovne uprave Družbe nastojale smo što više vremena boraviti i moliti uz našeg omiljenog sveca sv. Leopolda.

Zahvalne smo Gospodinu što nam je darovao milost da smo u ovoj Svetoj godini milosrđa doživjele ove prekrasne dane boravka tijela sv. Leopolda u našoj Domovini i što smo smjele pred njegovim sv. tijelom boraviti i moliti za sve potrebe Crkve, svijeta, naše Družbe i svih koji su se preporučili u naše molitve.

Zahvaljujemo ocima Kapucinima za sve što su učinili da nam sv. Leopold dođe u Zagreb. Sveti Leopolde, moli za nas! (s.am)

  Vijesti - Sve