Cvjetnica s papom Franjom

Cvjetnica s papom Franjom

Četvrtak, 17. 4. 2014.

Na Veliki Četvrtak 17. travnja 2014. vratili su se iz Rima u Split, učenici Druge gimnazije – Split. To je do sada u nizu 21. duhovno – kulturno hodočašće učenika ove škole u vječni Grad i Vatikan, za sudjelovanje u proslavi Cvjetnice, koju predvodi sv. Otac. Organizator i voditelj ovog putovanja je vjeroučiteljica s. Dolores Brkić. Putovanje spada u studijsko interdisciplinarno putovanje kao terenska nastava. Cilj ovih putovanja je širenje prijateljstva, mira i razumijevanja među mladima. Putovanje ima i promotivnu svrhu: promocija naše Domovine, naše Nadbiskupije, Grada i škole. Učenici se upoznaju sa kulturnim i vjerskim vrednotama, koristeći konverzaciju na stranim jezicima, koje uče u školi. Putovanja pridonose i razvijaju duh bliskosti, suradnje i tolerancije s mladima koje susreću.


Grupa gimnazijalaca brojila je 45 članova, koji su ili podupiratelji ili „ Prijatelji Malog Isusa“. Sudjelujući na svečanoj sv. Misi, na trgu sv. Petra, pozdravili su papu Franju iz prvih redova, mašući hrvatskim zastavama i kapama. Prolazeći pokraj njih, Papa je na klicanje i radost ovih mladih odgovorio osmjehom i blagoslovom. Njegovu radost, skromnost i bliskost svakome; djeci, mladima, bolesnima i svima s kojima se sretao, doživjeli su i osjetili svi koji su imali milost da se nađu u njegovoj neposrednoj blizini. Oduševio ih je svojom neposrednom jednostavnošću.

Dirljivi trenutci bili su na svakom svetom mjestu kojima obiluje vječni grad Rim i Vatikan, posebno molitva u katakombama i na oltaru budućeg sveca Ivana Pavla II. Na veliki Ponedjeljak sv. Misu slavili su u hrvatskom papinskom zavodu „Sv. Jeronima“, koju je predslavio rektor msgr Jure Bogdan, s ostalim nazočnim svećenicima. Na ovoj sv. Misi bilo je nekoliko skupina hodočasnika. Pjevanje su predvodili mladi iz II. gimnazije Split, sa svojom vjeroučiteljicom. Tu su doživjeli djelić svoje Domovine, kao i sa djelatnicima hrvatskog programa radio Vatikana. Sa slušateljima su preko etera podijelili svoja iskustva sa hodočašća. Upečatljiva im je bila poruka pape Franje sa sv. Mise na Cvjetnicu: “ Ponižavam li ja Isusa, osuđujem li ga ili Mu pomažem? Jesam li hrabar poput Marije i pobožnih žena? Kojoj osobi sam na križnom putu nalik: Pilatu, Mariji, Šimunu, Veroniki, Judi, Petru? Priklanjam li se olako rulji i svjetini?“ To je svima ponudio za razmišljanje ovih svetih dana.

Putovanje mladih u Rim podupirali su:splitsko – dalmatinska Županija, Nadbiskupija i II. Gimnazija, čiji su đaci putovali. Program putovanja trajao je od 10. do 17. travnja, ispunjen bogatim sadržajima. Učenici su sa svojom profesoricom – vjeroučiteljicom s. Dolores i dr. Mariom Šimundža osim Rima i Vatikana posjetili: Asiz, Perugiu, Montecassino, Tivoli, San Gabriele i Loreto. U Loretu posebno su zahvalili Gospi za sve milosti i blagodati ovog putovanja. Osim duhovnog obogaćenja upotpunili su i znanje iz ostalih predmeta koje uče u školi, posjetom Vatikanskim muzejima, bazilikama, rimskom Forumu, Panteonu,Coloseumu, Kalistovim katakombama i ostalim povijesnim znamenitostima…

Putovanje sa svim svojim vrednotama duhovnog i kulturnog sadržaja, upotpunjeno je sa prijateljskim dočekom i smještajem u hrvatskom domu „bl. Ivan Merz“, gdje su doživjeli obiteljsko ozračje. Ugodno iznenađenje bio je susret sa č. sestrama „Sl. M. Isusa“ splitske i zagrebačke provincije, koje trenutno žive i rade u Rimu. Mladi su u svojim srcima doživjeli snagu vjere, jer su na poticaj vjeroučiteljice, zajedno s roditeljima, mjesec dana molili za sretan i blagoslovljen put, kao i lijepo vrijeme, svjesni da to može darovati samo svemogući Bog. Na ovako lijepom daru i svemu doživljenom stekli su iskustvo snage vjere.

  Vijesti - Sve