“Da svi imaju kruh svagdanji” - misijska izložba u Gromiljaku

“Da svi imaju kruh svagdanji” - misijska izložba u Gromiljaku

Subota, 15. 12. 2012.

U organizaciji sestara Služavki Maloga Isusa i Prijatelja Maloga Isusa otvorena je 15. prosinca 2012. u Kući Navještenja u Gromiljaku misijska prodajna izložba koja se održava pod motom: Da svi  imaju kruh svagdanji. Veliki broj  ljudi odazvali su se pozivu na otvorenje izložbe, na kojoj su mogli kupiti originalne i vrijedne božićne poklone, kao što su božićne ikebane, božićni kolačići, razni darovi, igračke, rukotvorine, ukrasne svijeće, svijećnjaci, odjeća, obuća. Sva sredstva prikupljena od prodaje bit će namijenjena za nastavak misijskog djela pokojne sestre Lukrecije Mamić – Pomoć izgladnjeloj djecu u misiji Butare – Ruanda.


Svečanost otvaranja misijske izložbe popraćen je prigodnim programom, što su ga izveli Prijatelji Maloga Isusa iz župe Gromiljak, pod vodstvom s. Marinele Zeko. Zbor mladih nastupio je s izvedbom pjesme „Maleni Isuse“ - te djeca s dramskim prikazom u kojem su prikazali  kako djeca koja sve imaju mogu birati što žele, a ona koja nemaju ništa kao djecu u Africi, zadovoljni su sa svime. Oni zapravo kao da i ne smiju ništa željeti doli samo to da jedva prežive. U okviru programa nastupio je i gosp. Anto Stanić, pjesnik iz Kreševa, sa svojim pjesmama: „Isuse, dođi u Kreševo“ i „Josipu Stadleru“. Program je izvrsno vodila Branka Jukić, novinarka RTV Kiseljak, u nazočnosti velikog broja prijatelja i dobročinitelja misija, među kojima je bio i mons. Joseph Arshad, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Sarajevu, te sestara Služavki Maloga Isusa, Prijatelja Maloga Isusa, sestara franjevki i ostalih iz svih okolnih župa. Svi su došli da svojim darom posvjedoče milosrđe prema izgladnjeloj djeci u dalekoj Africi. 

Na početku nazočne je posjetitelje pozdravila srdačnim riječima sestra Admirata Lučić, provincijska glavarica sestara Služavki Maloga Isusa sarajevske Provincije BZBDM. Istakla je veličinu dara ljubavi i milosrđa kojima je bila obdarena s. Lukrecija Mamić, a mi ovim događajem želimo staviti kap naše žrtve na njezinu neizmjernu ljubav i dati potporu onima koje je ona voljela, rekla je s. Admirata. Zahvalila je sestrama, Prijateljima Maloga Isusa i svima koji su pomagali u organizaciji plemenite akcije, naglasivši kako je divno kršćanstvo i osobe koje su opečaćene ljubavlju i samilošću prema onima koji su daleko.

Uslijedilo je otvorenje izložbe koju je otvorio don Ivan Štironja, nacionalni ravnatelj PMD u BiH. Tom prigodom rekao je: „..Ova je misijska izložba, slobodno možemo reći, naše zajedničko klanjanje Isusu, naš radosni poklon Božiću. Zaista nema ljepše priprave na  Božić od ove: Misliti na braću i sestre u potrebi, misliti na male Isusove prijatelje tamo u dalekoj Africi. Upozorio je da prema statistikama svjetske zdravstvene organizacije jedna trećina svijeta je uhranjena, jedna pothranjena a jedna skapava od gladi. Da, svaki 3,6 sekundi jedan čovjek umre od gladi. Strašna je statistika koja kaže da sve higijensko-prehrambene potrebe cijeloga svijeta koštaju onoliko koliko stanovnici Europe i SAD potroše na parfeme“, rekao je don Štironja.  U ime Papinskih misijskih djela, misionara i misionarki zahvalio je sestrama Služavkama Maloga Isusa, Prijateljima Maloga Isusa i svim prijateljima misija na zauzetosti koju iskazuju najpotrebnijima u nevolji. 

Sestra Lukrecija Mamić redovnica je Družbe sestara Službenica milosrđa, Hrvatske provincije sa sjedištem u Splitu. Rođena je 2. rujna 1948. godine u Zidinama kod Tomislavgrada. Djelovala je kao misionarka 15 godina u južnoameričkoj  državi Ekvador, potom u Burundiji, misiji Kiremba, gdje je ubijena 27. studenog 2011. godine. Plemenito djelo sestre Lukrecije nastavile su njezine sestre u misiji Butare-Ruanda, kojima je posvećena ova misijska izložba.

Izložba traje od 15.-do 20 prosinca i do tada će svi zainteresirani moći kupiti nešto od izloženih božićnih postavki i tako pomoći izgladnjelu djecu u Butare-Ruandi.

s. Genoveva Rajić

  Vijesti - Sve