Dan posvećenog života

Nedelja, 2. 2. 2014.

Na Svijećnicu, blagdan svjetla ili Prikazanje Gospodinovo 2. veljače 2014., blagdan pun simbolike kad se slavi i DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA proslavljen je svečano u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Redovnici, redovnice, svećenici, bogoslovi, kandidatice i vjernici laici sa upaljenim svijećama, koje je blagoslovio msgr. Ivan Ćubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, krenuli su od crkve sv. Dominika preko Peristila do katedrale sv. Dujma.


Među sudionicima slavlja ovog važnog blagdana bile su sestre i postulantice Služavki Malog Isusa. Pjevanje je predvodio zbor redovnica grada Splita i bogoslova pod vodstvom mo. s. Mirte Škopljanac-Mačina.

Predslavitelj Euharistijskog slavlja bio je msgr. Ivan Ćubelić uz koncelebraciju više svećenika među kojima je bio delegat za redovnice fra Petar Lubina koji je malom meditacijom uveo u slavlje.

Msgr. Ćubelić u svojoj propovijedi između ostalih misli je kazao: „Svijećnica nas obasjava radošću spasenja… te slaveći danas DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA  pozvani smo zahvaljivati Bogu za one koji su s povjerenjem svoj život posvetili Svjetlu od Svjetla.“

Također je svim redovnicama i redovnicima zahvalio za pastoralno djelovanje kojim proslavljuju Krista bilo molitvom ili djelima. Istaknuo je kako je naše prvotno poslanje duhovna pomoć i ohrabrenje, podrška i ljudska blizina, noseći Kristov mir, istinu, nadu i ljubav. Naglasio je da bismo to mogli trebamo svakodnevno u sebi i svojim zajednicama stvarati oaze duhovne vedrine.

Na kraju sv. Mise msgr. Ćubelić čestitao je posvećenim osobama njihov Dan u svoje ime i u ime nadbiskupa msgr. Marina Barišića koji je bio u Dubrovniku na proslavi sv. Vlaha. Završio je riječima: „Budite sretni jer se u ovo naše vrijeme može vidjeti da je posvećenost Bogu divna tajna koja prosvjetljuje, ojačava i spašava.“

s. Dolores Brkić 

  Vijesti - Sve