Djeca mogu ostati bez roditelja, ali ne smiju ostati bez prijatelja i dobročinitelja

Djeca mogu ostati bez roditelja, ali ne smiju ostati bez prijatelja i dobročinitelja

Ponedjeljak, 13. 12. 2021.

U župnoj crkvi sv. Marka evanđeliste u Slobodnici i u filijalnoj  crkvi sv. Ivana Pavla II. u Bartolovcima kod Slavonskog Broda na treću adventsku nedjelju – Nedjelju Caritasa, 12. prosinca 2021. godine, s. Kristina Adžamić, članica Služavki Maloga Isusa, predstavila je na kraju misnih slavlja svoju Družbu sestara Služavki Maloga Isusa, koju je  1890. osnovao prvi vrhbosanski nadbiskup sada sluga Božji Josip Stadler,  te njihovo apostolsko djelovanje u Dječjem domu „Egipat” u Sarajevu, u kojem skrbe za djecu bez prikladne roditeljske skrbi.

U prigodnoj prezentaciji s. Kristina je naglasila kako je njihov utemeljitelj nadbiskup Stadler dječji dom „Egipat“ osnovao 1899., godine u Sarajevu vođen sviješću da među kršćanima nema djece siročadi, odnosno da djeca koja ostanu bez roditelja ne smiju ostati bez prijatelja, dobročinitelja.
„Nadbiskup Stadler je brigu za napuštenu, siromašnu i bolesnu djecu ostavio u duhovnu baštinu sestrama Služavkama Maloga Isusa s porukom da se o njima brinu kako ne bi bili izloženi opasnostima stradanja, da ne zalutaju, zastrane, nego da spoznaju da su voljena, željena, vrijedna i korisna. Od tada do danas više tisuća djece našla su utočište u zavodu Egipat“, rekla je uz ostalo s. Kristina.
Vjernicima je posvjestila kako u ovo vrijeme došašća svojim darivanjem mogu učiniti veliku pomoć i radost djeci tog doma kojima su sestre i otac i majka, obitelj i rodbina.
„Bog nam daje priliku da svojim darom ugradimo sebe u njihove živote, odrastanje, školovanje, liječene, sve to kao samom Malom Isusu. Danas imamo priliku biti znak Božje providnosti, dobrote i ljubavi u brizi za svakog čovjeka, za svako dijete,… „, rekla je na kraju s. Kristina te u svoje, u ime nazočne s. Vitomire Bagić, te u ime sestara Služavki Maloga Isusa zahvalila vjernicima na iskazanoj kršćanskoj ljubavi i solidarnosti s najslabijima u našem društvu te im u tom duhu i čestitala Božić.
Domaći župnik vlč. Pero Stanić potaknuo je svoje župljane do pognu djeci u domu „Egipat“, a i sam je obećao pomoći u školovanju jednog djeteta.
S. Kristina je zajedno sa s. Vitomirom na drugu nedjelju došašća, 5. prosinca pohodila i župu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju gdje je također predstavila rad svoje Družbe. Župnik te župe preč. Mladen Štivin, animirao je svoje vjernike te su prikupljene priloge za djecu doma „Egipat“ proslijedili sestrama.            
Svi koji žele uključiti se u spomenutu akciju darivanja i pomoći ovoj djeci mogu se obratiti u samostan Služavki Maloga Isusa u Slavonskom Brodu, Rasadnička 9, u Brodskom Vinogorju.                     
B. Lukačević
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve