Proslavljena nebeska zaštitnica sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije

Proslavljena nebeska zaštitnica sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije

Subota, 11. 12. 2021.

Proslavljena nebeska zaštitnica sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije i 103. obljetnica smrti sluge Božjega Josipa Stadlera


Na svetkovinu Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2021. godine, u sarajevskoj prvostolnici svečano je proslavljena nebeska zaštitnica sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije, kao i 103. spomendan rođenja za nebo sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera. Svečano Euharistijsko slavlje u 10:30h  predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem te uz koncelebraciju više od 75 svećenika. Na svetoj Misi je sudjelovao velik broj sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije koje su došle iz skoro svih zajednica.

Na samom početku Kardinal je podsjetio da se svečana Misa završene Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije slavi na svetkovinu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije koja je i suzaštitnica Vrhbosanske nadbiskupije. Naglasio je kako je 8. prosinca i  dan smrti sluge Božjega prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera, te potaknuo nazočne da se mole za njegovo proglašenje blaženim. Čestitao je i naslovnik Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije sestara Služavki Maloga Isusa.

U svojoj propovijedi Kardinal je najprije progovorio o misnim čitanjima u kontekstu svetkovine Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije i grijeha koji je ušao u povijest čovječanstva. Ova je svetkovina zora spasenja. Bog nam ju je najavio i ostvario po Mariji pripravljajući pod njezinim srcem dostojno mjesto gdje će se utjeloviti i za nas roditi", naglasio je i dodao da ova svetkovina ukazuje na Božji zahvat spasenja čovjeka i čovječanstva. "Marijino 'evo me' njezina je sloboda, jer joj je Bog pripravio put ali joj nije oduzeo slobodu.“ Posvijestio je kardinal Puljić, te između ostaloga dodao: "Sigurno je da nam je veliko nadahnuće sluga Božji Josip Stadler koji je na današnji dan 1918. umro, ali nam je ostavio divnu hrabrost vjere: Svjedočiti i nadu naviještati unatoč svim kušnjama. Sinoda je upravo to, s vjerom moliti i svjedočiti nadu unatoč svim kušnjama koje proživljavamo", poručio je kardinal i zamolio da se "ne truje javnost i ne krade nada".

Euharistijsko su slavlje animirali združeni zborovi pod ravnanjem fra Emanuela Jozića. Na kraju je kardinal zahvalio svima koji su doprinijeli da se Sinoda dogodi te su nazočni zapjevali „Tebe Boga hvalimo“. Nakon misnoga slavlja postulator Stadlerove kauze mons. dr. Pavo Jurišić je sa sestrama Služavkama Maloga Isusa pošao na grob sluge Božjega nadbiskupa Stadlera. Tu su svi zajedno izmolili molitvu za proglašenje blaženim nadbiskupa Stadlera i zapjevali prigodnu pjesmu u čast sluzi Božjem „Još i danas dobri pastir živi“. Molitvi se pridružio uzoriti kardinal Vinko Puljić i nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić.

Po završetku misnog slavlja sestre su se uputile u samostan „Egipat“ gdje je nastavljeno slavlje kod obiteljskoga stola. Slavlju je nazočio dugogodišnji suradnik naše redovničke obitelji, umirovljeni svećenik vlč. Marko Perić. Nakon tjelesne okrepe sestre su se uputile u muzej oca Utemeljitelja gdje je započeo molitveni program u spomen 103. Rođendana za Nebo sluge Božjega Josipa Stadlera. Na  početku molitvenog programa, nazočnima se obratila provincijska glavarica s. M. Ana Marija Kesten. Govor provincijske glavarice prenosimo u cijelosti:

„Poštovane i drage sestre, drage naše kandidatice!

Danas nas je okupila u ovom zajedništvu naša nebeska zaštitnica i zagovornica u nebu Blažena Djevica Marija koju častimo kao Bezgrješnu Majku. Divno je imati Majku koja bdije nad svojom djecom, prati ih, vodi i pomaže u teškoćama i nejasnoćama života. Upravo je takva naša nebeska Majka, i još više od toga. Posvećujmo joj se svaki dan svim srcem i dušom i molimo je da nas vodi svome Sinu Isusu, po Mariji idimo i mi k Isusu, našem malom Isusu kojemu je ona bila najbliža, uvijek spremna poslužiti ga u malenosti. Od nje učimo biti što više uz maloga Isusa jer malo dijete ne može se dugo ostaviti samo, tako i mi: nemojmo ostavljati Maloga Isusa, on nas treba, plačem nas doziva k sebi. Budimo uz njega što više posebno u ove milosne dane Došašća i Božića, družimo se Majkom Marijom i sv. Josipom koji je tihi čuvar Svete Obitelji.

Uz zagovornicu naše Provincije Bezgrješnu Djevicu Mariju, ne možemo, a ne spomenuti se blage uspomene našeg oca Utemeljitelja sluge Božjega Josipa Stadlera. Danas se spominjemo njegove blažene smrti. Ovo je dan kad se i zahvaljujemo Bogu za sva dobra primljena po ocu Utemeljitelju. Koliko nam još toga sprema i želi darovati, ali Bog od nas traži vjeru, pouzdanje vjernost i otvorenost. Sigurno nas neće ostaviti. Neka ovim našim susretom i sestrinskim zajedništvom poraste još više naša odanost i duboka zahvalnost ocu Utemeljitelju.

Ovdje u njegovoj spomen sobi ne može se ostati ravnodušno. On nam progovara iz svakog kutka, svakog predmeta, slike i pisanih riječi. Posebno nam progovara po jednoj slici koja je uvijek visjela nad njegovim pisaćim stolom, piše njegov tajnik vlč. Antun Buljan. Ta je slika prikazivala nadbiskupa u nadbiskupskom ornatu, kako diže ruke da blagoslovi jednu staricu siromašnu, koja pred njim sa štakom sjedi, jednu bosanku s malim djetetom i sestre, koje vode za ruku djevojčice i dječake, a u daljini se vidi bijeg Isusov u Egipat. To je simbolizirana Stadlerova ljubav prema siromašnima i zapuštenima, prema maloj i odrasloj muškoj i ženskoj djeci.

Vlč. Buljan tumači zašto je ova slika bila draga nadbiskupu Stadleru i  zašto je želio umrijeti blizu ove slike, zašto je želio ispustiti svoju dušu u nazočnosti sestre Vjekoslave, kao zastupnice Družbe Služavki Maloga Isusa?

Kaže dalje odani Stadlerov tajnik da je se On pobrinuo za sigurne i moćne zagovornike prije smrti. Čete djece iz zavoda Egipat i Betlehema, koja zahvaljuju za spas spasitelju Stadleru, stotine i tisuće djece velike i male za koje se je milostivo srce Stadlerovo brinulo, one iznemogle starice, koje je primio njihov otac i bezbrojne sirote koje je nahranio i odijevao, herojska Družba sestara, koje Stadler ustanovi da se žrtvuju za zapuštene i da budu brižne majke siromašne djece i štap nemoćnih žena u starosti.

Pred tom slikom, i zastupnice Družbe – s. Vjekoslavom prestalo je kucati njegovo milosrdno srce, ali duša primi kraljevstvo, koje mu je pripravljeno od postanka svijeta, jer Isus bi gladan i žedan, a Stadler ga nahrani i napoji uz neiskazane žrtve do osobnog oskudijevanja.

Slika koja je svjedok zadnjih trenutaka Stadlerovog života nalazi se upravo ovdje u Utemeljiteljevoj spomen sobi i bila je još jedan poticaj da se ovdje okupimo, Bogu pomolimo i zahvalimo za sve primljene milosti.

U ovom zajedništvu želimo se duhovno povezati sva svim sestrama u Provinciji i pred Utemeljiteljevom slikom koju su mu podarile sestre za 25. obljetnicu Družbe u plamenu zapaljenih svjetiljki koje simboliziraju sve naše zajednice, zahvaljivati i moliti kako bi što prije doživjele njegovo uzdignuće na čast oltara.

Po završetku naše  zajedničke molitve neka svaka sestra ponese svjetiljku u svoju zajednicu kako bi im bila simbol poruke ovog molitvenog susreta. Uz svjetiljku ima mali anđeo koji u ruci drži biser. Ponesite i anđela sa svjetiljkom. Biser u anđelovoj ruci je otac Utemeljitelj, Družba, svaka sestra i kandidatica, naša djeca, mladi, bolesni i siromašni ljudi. Čuvajmo taj dragocjeni dar koji nam je Bog povjerio kao pravi biser. Brinimo se o njemu i budimo uvijek pažljive prema njemu.

Zahvalne ocu Utemeljitelju, našim pokojnim sestrama molimo za sve potrebe Crkve, naše Družbe i Provincije.“

Nakon riječi provincijske glavarice s. M. Ana Marije Kesten, nastavljen je molitveni program kojeg je za ovu prigodu priredilo Vijeća za duhovnost i promicanje duhovne baštine sl. Božjega Josipa Stadlera.

Na kraju molitvenog programa sestre su ponijele svijeću i anđela, a onda pošle u svoje zajednice duhovno osvježene i okrijepljene snagom Duha i susreta s Bogom te jedne s drugom. Bogu hvala za ovaj milosni susret i događaj.

s. M. Rita Oborović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve