“Dopustimo dobru da raste dalje” - Humanitarni koncert i prodajna izložba za dječji dom “Egipat”

Ponedjeljak, 23. 11. 2009.

SARAJEVO: U dvorani Franjevačkog međunarodnog studentskog centra u Sarajevu, Zagrebačka 18, održan je u organizaciji Stadlerova dječjeg doma „Egipat“ i Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, humanitarni koncert i prodajna izložba za djecu u Stadlerovu dječjem dom „Egipat“i djecu sirotišta Chipole u dalekoj Tanzaniji, pod geslom: „Dopustimo dobru da raste dalje“. Na početku koncerta nazočne goste pozdravio je tajnik "Napretka", gosp. Frano Milić, te provincijalna glavarica s. Marina Piljić.  Riječ pozdrava uputila je i predsjednica Federacije BiH, gospođa Borjana Krišto, davši podršku ovom projektu.


U okviru koncerta organizirana je i prodajna izložba, na kojoj su se mogli kupiti razni pokloni vezani za advent i  božićne blagdane, ali i domaći proizvodi: kolači, ljekovite rakije, čajevi, med, marmelada, koji su doneseni iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U izložbi su sudjelovale sve naše zajednice iz provincije, Prijatelji Maloga Isusa i ostali dobročinitelji.

Voditelj koncertnog programa bio je don Ivo Šutalo, župnik iz Studenaca (Mostarska biskupija). Svojim originalnim nastupom osvojio je publiku, koja mu je to i pokazala burnim aplauzima.

Na koncertu su nastupili: Mandolinski sastav djece Staderova dječjeg doma Egipat zajedno s njihovim odgojiteljicama, koji su pod ravnanjem prof. don Nike Luburića, odsvirali i otpjevali pjesmu: „Mir, pravi mir...“. Budući su po prvi put nastupili u ovom sastavu, bili su jako zapaženi i svima zanimljivi. Iz publike se čuo povik: „Hoćemo još jednu pjesmu“. Zatim je nastupila Folklorna skupina „Fra Bernadin Smoljan“  iz Mostara, koja je izvela tri koreografije i ženska vokalna skupina „Emptianae“ iz Žepča,  koja se je predstavila s jednom adventskom i s dvije tradicionalne bosansko-hercegovačke pjesme.

Kako je ova manifestacijia namjenjena i za djecu sirotišta u Chipoli-Tanzanija, pozvane su predstavnice udruge „Zdenac“ iz Splita, koje imaju direktno kontakt sa spomenutim sirotištem, da iz prve ruke prikažu stanje te ustanove u kojima djeca žive. Udrugu je predstavila predsjednica Nives Muše. Ona je osobno kao volonterka  proboravila nekoliko tjedana u spomenutom sirotištu u Chipoli, te je kroz riječ i sliku zorno predstavila u kakvim uvjetima žive ta djeca. Dojam je bio tako jak, da nitko nije mogao ostati ravnodušan vidjevši u kakvom siromaštvu živi 50 djece bez roditelja.

Na koncertu je nazočio veliki broj gostiju iz javnog života, a među njima i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, pomoćni biskup vrhbosanski dr. Pero Sudar,  tajnik apostolske nuncijature u BiH, mons. Stanislav Waldemar Sommertag, Delegat provincijala Bosne Srebrene, fra Mato Topić, predsjednica Federacije BiH, Borjana Krišto i mnogi drugi.

Na svršetku koncerta nazočnima se obratio kardinal Puljić, istaknuvši kako ga je duboko ganula prezentacija iz Tanzanije, jer je i sam osobno susreo veliku bijedu kad je bio u posjeti Zambiji. Podržao je sestre koje se bavi tim plemenitim poslom i pozvao sve da njima i volonterima u tome neumorno pomažu.

Zahvaljući dobrom Bogu i plemenitosti tolikih dobrih ljudi, što se preko njih očitovala ljubav Božja, zaželimo da se tako i nastavi, kako bi se dobro moglo širiti dalje.                                                             
s. Ana Marija Kesten

Pozdravni govor provincijalne glavarice S. Marine Piljić na humanitarnom koncertu

Uzoriti gospodine Kardinale,
poštovani i dragi prijatelji, drage sestre, cijenjeni uzvanici, draga djeco!

U ime sestara Služavki Malog Isusa sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća BDM, sve vas pozdravljam s posebnim osjećajima radosti i zahvalnosti zbog događaja koji nas je večeras okupio u ovoj dvorani Franjevačkog međunarodnog studentskog centra u Sarajevu!

Među nama je naš uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski. Uzoriti, srdačno Vas pozdravljam i dobro nam došli! Čast mi je pozdraviti pomoćnog biskupa vrhbosanskog, mons. dr. Peru Sudara, Savjetnika Apostolske Nuncijature u Sarajevu, mons. Stanislava Waldemara Sommertaga, poštovanog predstavnika  Provincije Bosne Srebrene, fra Matu Topića, svu braću svećenike, s. Ivanku Mihaljević, provincijalnu predstojnicu sestara Franjevki Bosansko-hrvatske provincije.

Svima nam draga i veoma bliska djeci je naša poštovana predsjednica Federacije BiH, gospođa Borjana Krišto, kojoj izražavam dobrododošlicu. Iskreni hvala vama, dragi prijatelji, što zajedno s nama dijelite zajedništvo ove večeri. Vaša nazočnost nam govori: Sestre, s vama smo na djelu za Božju stvar. To nas jako raduje i ohrabruje! Neka nam svima djeca budu poticaj da se nikad ne umorimo biti im blizu dobrotom i ljudskom toplinom. Hvala i medijima koji će u javnosti prenijeti ovaj događaj.

Večerašnji sudionici glazbenog programa: Folklorna skupina „Fra Bernadin Smoljan“  iz Mostara i ženska vokalna skupina „Emptianae“ iz Žepča darovat će nam iz svog bogatog repertoara melodije, koje će nas zasigurno obradovati i zabaviti. Od srca im zahvaljujem na odzivu. Uz njih, po prvi put predstavljaju nam se djeca Stadlerova dječjeg doma Egipat kao mandolinski sastav, zahvaljujući don Niki Luburiću, profesoru crkvene glazbe na Vrhbosanskom katoličkom fakultetu u Sarajevu, koji ih je vježbao. Veliki dio svoga vremena, strpljenja i ustrajnosti uložio je da oni danas mogu nastupiti u ovakovom sastavu. Njhovu večerašnjem nastupu iskreno se radujemo, a prof. Niki zahvaljujemo za uloženi trud.

U okviru večerašnje manifestacije svoj pogled usmjeravamo ne samo na djecu u Stadlerovu dječjem domu Egipat, nego još mnogo, mnogo dalje, na djecu sirotišta u dalekoj Tanzaniji. O njima će nas večeras kratko upoznati predstavnice udruge Zdenac iz Splita, gospođice:  Nives Muše i Dijana Šentija, koje su direktno bile kod njih i pomagali im. Dobro nam došle!

Ovaj koncert, već peti po redu, i ove godine smo pripremili u suradnji s HKD „Napredak“. Kroz sve ove godine bio nam je podrška i vrsni organizator gosp. Vanja Gavran, glavni tajnik HKD-Napretka, s kojim smo zaista izvrsno surađivale. Kako je promjenio mjesto boravka, ove godine nam je u organizaciji pomogao novi tajnik, gosp. Frano Milić, koga od srca pozdravljam i zahvaljujem na isto tako učinkovitoj pomoći u organizaciji.

Kako vidite, koncert se održva u ovoj lijepoj dvorani, koju nam je velikodušno ustupio, kao i cijeli prostor za izložbu, fra Mirko Majdandžić, ekonom i definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Srdačno ga pozdravljam  i zahvaljujem na velikodušnoj otvorenosti i pomoći.

U okviru koncerta, u ovom je prostoru organizirana  i bogata prodajna izložba, na kojoj se mogu kupiti razni pokloni vezani za došašće i božićne blagdane, ali i domaći proizvodi. U izložbi su sudjelovale naše sestre, Prijatelji Maloga Isusa i ostali dobročinitelji.  Dođite, vidite i kupite ono što Vam se sviđa, te ćete tako pomoći one za koje je sve ovo namjenjeno.

Kroz večaršnji program će nas voditi, svima dobro poznat, don Ivo Šutalo, župnik iz Studenaca. Svojim vrsnim i originalnim nastupima uvelike pridonosi opuštenosti i radosti, što ćemo imati priliku i večeras doživjeti. Don Ivo, dobro nam došli!

Dragi prijatelji i gosti! U vremenu u kojem živimo uočavamo da je dosta opterećeno trpljenjem i ugroženošću čovjeka. Nažalost, tome su posebice izložena djeca na svom putu odrastanja i sazrijevanja. Pozvani smo da im kršćanskom ljubavlju priteknemo u pomoć u njihovim materijalnim potrebama, a primjerom ispravna života pokažemo novi svijet, svijet dobrote i tolerancije, svijet pravednosti i mira, svijet u kojem će svatko moći biti osoba vrijedna poštovanja. O tome i takovom svijetu svi sanjamo, a svi ga i izgrađujemo ukoliko pridonosimo njegovu rastu, ili razaramo vlastitom bezobzirnošću.

Stoga vas pozivam, da u duhu teme večerašnje manifestacije, u svom životu dopustimo dobru da raste dalje. Neka ono bude vidljivo i djelotvorno, kako bi svi mogli uživati blagodati svjetla i kršćanske nade.

  Vijesti - Sve