Duh Božji je ljubav koja ima tisuću lica

Duh Božji je ljubav koja ima tisuću lica

Nedelja, 5. 6. 2022.

Na svetkovinu Pedesetnice, koji se slavi kao dan silaska Duha Svetoga na apostole, Prijatelji malog Isusa zagrebačke župe sv. Ivana Krstitelja u Novoj Vesi, na poziv udruženjima vjernika laika u Zagrebačkoj nadbiskupiji, biskupskog vikara za pastoral i kancelar preč. Marka Kovača, uputili su se na euharistijsko slavlje u župu sv. Obitelji u Zagrebu, koje je predvodio vlč. dr. Jakov Rađa, ravnatelj Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta i promotor kršćanskih poziva u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Euharistijsko slavlje obogatio je zbor prekrasni pjevanjem, a upotpunio vlč. Jakov Rađa predivnom propovjedi o Božjem Duhu ljubavi kojom nas je oplemenio. O Duhu ljubavi koji je slika i prilika Božja, apsolutna i nepogrešiva, ljubav kojom nas Bog ljubi i koja je mjerilo kršćanske ljubavi koja izvire iz Božjeg srca. Vlč. Rađa nas je u propovjedi podsjetio na riječi iz Katekizma Katoličke Crkve: „ Bog koji je stvorio čovjeka iz ljubavi, poziva ga na ljubav – temeljno i urođeno zvanje svakog čovjeka...„

Napomenuo je kako ljubav ima tisuću lica i čovjek ne može živjeti bez ljubavi. Želimo li živjeti od ljubavi i davati ljubav, moramo znati istinski voljeti u vlastitom životu.

Kroz Isusove riječi iz evanđelja: „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek…“ (, vlč. Rađa nam govori kako je taj Branitelj Duh Sveti koji nam Isusa i otkriva. On djeluje u Crkvi i po Crkvi te je ovaj blagdan od velike radosti jer se ispunilo Kristovo obećanje da nas uzašašćem na nebo nije ostavio, već je po Duhu Svetom s nama do svršetka svijeta.

Iz propovjedi možemo zaključiti kako je Duh Sveti taj od kojeg crpimo snagu, koji nam daje nadahnuće da činimo dobro za bližnjega. Sve dobro što izlazi iz čovjeka Božje je po Duhu Svetom. Podsjeća nas na riječi iz evanđelja po Ivanu, kako Duh Sveti ostaje s nama s važnim razlogom. On djeluje u pojedincu kako bi bio plodonosan dio zajednice, Crkve te kako bi nas uveo u svu istinu.

Nakon euharistijskog slavlja ostali smo kratko u tišini i molitvi, u klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom predvođeno vlč. Jakovom koji nas je u molitvama iznova poticao na ljubav i zahvalnost, govoreći o ljubavi kao pokretaču svega. Kroz molitvu zahvaljivali smo Gospodinu na svim blagodatima koje nam je dao, a kojih jako često nismo svjesni. Zahvaljujmo Gospodinu i na onim trenucima koji nisu lijepi, kada smo tužni, mislimo da smo ostavljeni, jer nam Gospodin kroz te trenutke daje raspoznati dobro od lošeg te jača našu nutrinu. Pokazuje nam da nam je i tada blizu. Molili smo Gospodina da uvijek bude s nama, i kada vlada strah i očaj, kao što je vladao nad apostolima dok im nije poslao Duha Svetoga da ih osnaži. Zazivajmo Duha Svetoga u naša srca koji nas nikad ne napušta, uvijek je tu da nam pruži ruku i uzdigne nas. Težimo miru, radosti i punini srca koji nam dolaze od Duha Svetoga.

Neka nam Duh Sveti da snage i dođe u naše domove, naša radna mjesta i u strukture društva kako bi razorio zlo i stvorio bolji svijet.

Damira Dvojković, PMI
Nova ves, Zagreb

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve