Duhovna misao za 25. svibnja 2020.

Duhovna misao za 25. svibnja 2020.

Ponedjeljak, 25. 5. 2020.

Privilegij četvrtog zavjeta


Dogodi se da prašina zaborava prekrije mnoge ljepote. Da se to ne bi dogodilo i nama, promotrit ćemo „blago“ našeg četvrtog zavjeta. Poznato je da redovnici i redovnice polažu tri uobičajena zavjeta (čistoću, siromaštvo i poslušnost). Međutim, pojedine redovničke zajednice imaju privilegij četvrtog zavjeta. Tako, npr. isusovci imaju četvrti zavjet poslušnosti Papi da ih pošalje u bilo koji kraj svijeta prema većim potrebama Crkve; dok se misionarke ljubavi zavjetuju na svesrdnu i besplatnu pomoć za najsiromašnije od siromašnih, itd. Među tim rijetkima smo i mi, sestre Služavke Maloga Isusa, koje imamo povlasticu četvrtog zavjeta, a taj je da ćemo cijeli svoj život žrtvovati za siromahe. Naš Direktorij u čl. 6 kaže: Prema riječima našeg Utemeljitelja sestre ‚k trima uobičajenim zavjetima pridružuju i četvrti zavjet, naime, da cijeli život svoj hoće žrtvovati za siromahe’.

Naša posvećenost „Bogu i sirotinji“ je toliko velika da ju je Utemeljitelj utkao u zavjet. O tome nam opširno piše i msgr. Tomo Igrc u Tumaču Ustanova. Tumačeći svrhu Družbe, on kaže: Te djevojke primio je Nadbiskup u taj svoj zavod u tu svrhu, da sebe posvete sv. Zavjetima i da njeguju siromašnu, odbačenu djecu i sirote starice. Malo zatim Igrc spominje do u detalje pojedinosti svrhe Družbe: Uzgajati izloženu djecu ili siročad, brinuti se za žene sirote i milosrdno pomagati zapuštene siromahe. Igrc zatim govori kako se ta posebna svrha odnosi prvenstveno na pomoć izloženoj ili odbačenoj djeci, te napominje kako je Utemeljitelj, želeći spriječiti zlo ubijanja nerođenih ili napuštanja tek rođenih, stavio sestrama na prvo mjesto posebne svrhe Družbe zadatak, da odbačenu siročad prigrle i time spase život tjelesni i duševni, a tako i gdjekoju nesretnu majku odvrate od strašnog grijeha čedomorstva. Igrc zatim opisuje kako je na drugom mjestu posebne svrhe Družbe briga za običnu djecu siročad, za koju se nema tko da brine. Na trećem mjestu posebne svrhe Družbe su sirote starice, koje si same ne mogu da pomognu niti ikoga imaju, da im pomogne, te stoga podnose svaku bijedu i nevolju. Na četvrtom mjestu preporuča Utemeljitelj Družbe svojim sestrama obične siromahe, da im po mogućnosti pomognu milostinjom u naravi ili u novcu. Msgr. Igrc zatim podcrtava: Ovu posebnu svrhu Družbe poglavarstvo ne može ukinuti i mijenjati, a ni drugu zadaću Družbi postavljati bez ovlaštenja Sv. Stolice.

Pogledajmo kako ovaj poredak danas funkcionira u praksi. U našoj su Družbi na prvom mjestu odbačena siročad. Znamo, naime, da je onaj tko je odbačen u mnogočemu siroče. Tko god nema nikoga, ima nas. Mi smo zaštitnice nerođenih, zaštitnice djece koju roditelji žele ubiti ili kako to profinjeno kažu – abortirati. Od nas se očekuje da nađemo način spašavanja djece od smrti, kao i spašavanja roditelja od grijeha čedomorstva.

Drugo mjesto na ljestvici našeg sestrinskog služenja pripada siročadi za koju se nema tko brinuti. Mi brinemo o onima za koje nitko ne brine! Pogledajmo kako to danas funkcionira u mjestima u kojima se nalaze naše zajednice? Koliko smo prepoznatljive kao Služavke siromaha? Jesmo li i koliko poznate po našem četvrtom zavjetu?

Na trećem mjestu naše sestrinske skrbi jesu starice koje nemaju nigdje nikoga. Utemeljitelj je htio da onaj, tko nema nigdje nikoga, ima nas. Onaj tko se nema kome obratiti, može se obratiti nama! Zapitajmo se: Koliko u svome susjedstvu poznajemo starica i onih koji nemaju nigdje nikoga? Ima li negdje neka ostavljena ili osamljena osoba, a da joj nismo pružile svoju sestrinsku pomoć i blizinu?

Na četvrtom mjestu su takozvani „obični siromasi“. U tu skupinu spadaju svi siromasi kojima je potrebna materijalna ili duhovna pomoć. Ponekad je lakše dati koricu kruha, nego lijepu riječ, savjet ili molitvu. Nama su povjerene ne samo tjelesne potrebe siromaha, nego i njihove duhovne potrebe.

Danas se želimo ispitati i vidjeti koliko je usklađena Utemeljiteljeva i naša ljestvica prioriteta posebne svrhe Družbe. Možda ćemo se pokušati opravdati time da su se vremena promijenila. Da, vremena se jesu promijenila, ali je poredak prioriteta ostao isti! Spomenuli smo kako msgr. Igrc u Tumaču Ustanova kaže da se ta posebna svrha Družbe ne može ukinuti ili mijenjati. Molimo Gospodina da Utemeljiteljeva ljestvica prioriteta postaje sve više i naša.

s. M. Ljilja Marinčić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve