Zahvalno hodočašće Prijatelja Maloga Isusa iz Neuma Kraljici Mira

Zahvalno hodočašće Prijatelja Maloga Isusa iz Neuma Kraljici Mira

Četvrtak, 28. 5. 2020.

Dana 26. svibnja 2020. godine okupili smo se s našom pročelnicom s. Danicom  Bilić ispred samostana svetog Leopolda B. Mandića u Neumu, kako bismo se uputili prema brdu  Hrasnu, svetištu Kraljice Mira.  Zvuči simbolično kao brdo Tabor, brdo Preobraženja za sve nas, oaza mira i blagostanja.

Pandemija koronavirusa je u proteklom vremenu neke naše planove onemogućila, tako i naša redovita okupljanja četvrtkom, okupljanja svakog 25-oga u mjesecu kada na poseban način častimo Maloga Isusa, hodočašće koje je bilo predviđeno 28. ožujka 2020. godine povodom 25. obljetnice utemeljenja Društva PMI-a Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu, kao i  posebno zahvalno  hodočašće u Prag praškom Djetetu Isusu u lipnju o.g.

No naša brižna Majka Marija je uvijek bila i ostala s nama, nije nas nikada napuštala skupa sa svojim sinom Isusom. Ona je naša najveća Zagovornica i Zaštitnica, pa i ako mi Nju ponekad zaboravimo, ona nas ne zaboravlja nikada.

U svemu tome je izrasla ideja da organiziramo jedno malo hodočašće do našega obližnjega Svetišta, što smo i učinili.

Osobnim  automobilima smo krenuli uz molitvu krunice, meditaciju i razgovor u cilju našega poslanja i duhovnosti,  u susret svetkovini Pedesetnice - Duhovima i Pohodu BDM što je ujedno i Dan milosrdne ljubavi PMI-a, koje častimo u nedjelju,  zadnjega dana u mjesecu svibnju. U mjesecu smo svibanjske pobožnosti, vremenu posebne milosti kada naša Nebeska Majka na poseban način naše molitve uslišava i šalje ih našem Nebeskom Ocu.

Stigavši do svetišta  Kraljice Mira, uzdignutom rukom prema nebu Kraljica Mira  moli  blagoslov za nas, a u podnožju Gradine, župnik i Upravitelj svetišta don Antun Pavlović dočekao nas je uz prigodnu dobrodošlicu. 

Pobožnost  Križnog  puta - od postaje do postaje – izmolili smo uz meditaciju koju je pripremila naša pročelnica s. Danica. Popevši se na Gradinu gdje se nalazi posvetni kip Kraljice Mira, pjevali smo Gospinu pjesmu, lagano se spuštajući prema Gospinoj špilji u svetištu, ispred koje smo zastali svi sa svojim molitvama i nakanama te zapjevali Njoj milu pjesmu.

Nakon toga smo se pomolili u crkvi Bezgrješnoga začeća, u tišini predali svoje molitve i nakane. Svečano smo izmolili Slavnu krunicu i Gospine litanije. Župnik nas je okrijepio Presvetim tijelom Kristovim, uručivši nam blagoslov mira.

Zahvalili smo Gospi  za njenu skrb nad nama, za sve što čini za nas, pa i u vrijeme pandemije, što nas je sačuvala od svake zaraze, posebna zahvalnost za čistoću duše koju postižemo, razmatrajući i čitajući sveto Pismo, na euharistijskim slavljima koja su nam upravo u ovo vrijeme pandemije bila ponuđena putem svih medija i  prisutnošću u našoj crkvi koja je bila otvorena i na raspolaganju cijele dane, sakramentima pomirenja, djelima milosrđa i ljubavi, praštanjem i prihvaćanjem volje Božje. Ipak, ovo vrijeme je vrijeme milosti, vrijeme spasa – mnogi su kroz ovo razdoblje još dublje uronili u molitvu predanja i zahvale, što znači da je samo Gospodinu znano sve.

Počastili smo se ispred župne kuće, fotografirali s Upraviteljem svetišta te se tako s Brda napunjeni Duhom svetim, svježinom povjetarca koji puše kako hoće i kada hoće, lagano vratili svojim kućama osnaženi i ohrabreni, s mišlju kako nikada nismo sami jer je u svemu prisutan naš Trojedini Bog i Blažena Djevica Marija. 

Nada Krešić, PMI

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve