Duhovna obnova sestara Služavki Maloga Isusa u samostanu „Egipat“

Duhovna obnova sestara Služavki Maloga Isusa u samostanu „Egipat“

Nedelja, 31. 1. 2021.

U subotu 30. siječnja 2021. godine održana je u samostanu „Egiptu“ u Sarajevu duhovna obnova za sestre Služavke Maloga Isusa. Na duhovnoj su obnovi sudjelovale 22 sestre iz sarajevskih zajednica, kao i iz zajednice u Gromiljaku i Vitezu.

Sve je započelo molitvom trećega časa u kapelici samostana Egipat, nakon koje je u dvorani istoga samostana pročelnica Vijeća za duhovnu baštinu oca Utemeljitelja, duhovnost i trajnu formaciju SMI – s. M. Manda Pršlja izložila predavanje na temu: „Dijete Isus Riječ Tijelom postala – Oblikovanje Služavke Malog Isusa kroz Riječ Božju“

U svom predavanju sestra se Manda najprije usmjerila na Dijete Isusa koji je glavni lik duhovnosti sestara Služavki Maloga Isusa. Potom je progovorila o ljubavi kojom nas Bog ljubi, a onda o Blaženoj Djevici Mariji, važnosti njezina imena i služenja. Nakon prvog predavanja uslijedila je kratka pauza, a potom drugo predavanje na temu: „Etape Božanskog čitanja“ u kojemu je bilo govora o čitanju, meditiranju i kontempliranju Božje Riječi.

Nakon predavanja sestre su pošle u samostansku kapelicu u kojoj je bio izložen Presveti Oltarski Sakrament, a tijekom klanjanja bila je mogućnost svete ispovijedi. Prijepodnevno je razmišljanje završeno misnim slavljem koje je u samostanskoj kapelici predvodio dr. don Milenko Krešić, duhovnik Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu. Oslanjajući se na Šimunovo proroštvo Mariji, don Milenko je u prvom dijelu propovjedi govorio o „znaku osporavanom“, te ustvrdio da je sluga Božji nadbiskup Stadler poput Isusa znak osporavan od svoga dolaska u BiH do danas. No, podsjetio je da je to karakteristika svetaca, jer su sveci uvijek „znak osporavani“. Pojasnio je da je sluga Božji nadbiskup Stadler „znak osporavani“ zbog svoje jasnoće i principijelnosti. Naime, on nije odustajao od svojih principa i vjere, ni onda kad su mu prijetili zatvorom. Pri koncu prvog dijela propovijedi don Milenko je ustvrdio da se uvijek osporavaju veliki, te zaključio da, ukoliko nismo „znak osporavani“, tada se trebamo zapitati jesmo li se previše suobličili svijetu.

U drugom dijelu propovijedi don Milenko je govorio o dvije radosti sluge Božjega nadbiskupa Stadlera: prva mu je radost bila Sjemenište i Bogoslovija, a druga Družba sestara Služavki Maloga Isusa. Svoju propovijed don Milenko je završio pročitavši prva Pravila Služavki Maloga Isusa ili Služavki siromaha, koja je svojom rukom pisao sluga Božji nadbiskup Stadler. Svoju propovijed zaključio je riječima da su ta pravila program života sestara Služavki Maloga Isusa.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je druženje kod obiteljskog stola, a nakon toga rad u grupama. U radu u grupama zajednički su se osvrnule na prvu i drugu točku Zaključaka i odluka XVI. redovitog Provincijskog Kapitula. Nakon zajedničkog razgovora i osvrta na cijeli dan sestre su se uputile prema svojim samostanima.

s. M. Ljilja Marinčić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve