U Slavonskom Brodu proslavljena 178. obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjega nadbiskupa Josipa S

U Slavonskom Brodu proslavljena 178. obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjega nadbiskupa Josipa S

Srijeda, 27. 1. 2021.

Svečanu euharistiju s proslavom Nedjelje Božje Riječi i zahvalnog spomena na slugu Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, o 178. godišnjici njegova rođenja i krštenja, predvodio je u nedjelju 24. siječnja u Stadlerovoj rodnoj i krsnoj župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu domaći župnik Ivan Lenić. Liturgijskim obredima i asistencijom ravnao je župni vikar Božidar Nađ, a posluživao đakon Marko Obradović. Kako je to u župi bio i Dan ministranata na misi su sudjelovali ministranati župe. Uz vjernike župe i grada na misi su sudjelovale i Stadlerove duhovne kćeri Služavke Maloga Isusa na čelu s vrhovnom poglavaricom Družbe s. Marijom Banić i poglavaricom Zagrebačke provincije s. Petrom Marjanović. One su prije mise predvodile molitvu krunice - otajstava svjetla s razmišljanjima i nakanama pojedinih desetica, te molitvu za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega.

U prigonoj homiliji župnik Lenić je posvjestio kako nam druženje sa Svetim pismom pomaže prepoznavati i odgovarati na Božji glas, ustrajati na putu obraćenja, putu svetosti. Naglasivši kako svetost nije neki dodatak kršćanskom životu, nego je u njegovoj naravi, ustvrdio je kako je upravo to činio sluga Božji Josip Stadler. „Sluga Božji Josip Stadler, čiji 178. rođendan i krsni dan danas slavimo, uistinu je bio osvojen Riječju Božjom. Koliko ju je intelektom pronicao, prevodio, napose Novi zavjet, što nam je manje poznato, dotle da ga je ona kroz dugogodišnje svakodnevno čitanje, meditiranje, oblikovala i preobražavala, da ju je ne samo tako glatko prenosio vjernicima u propovijedima i brojnim poslanicama, nego je ona nenametljivo progovarala njegovom osobnošću, ophođenjem s drugima, stavovima i djelima da si mogao čitati Evanđelje s njegovih koraka i života.

Sluga Božji je bio više od samoga teologa, nužno naslonjenoga na Sveto Pismo, koje se pretpostavljalo da poznaje da bi razlagao istine vjere najprije kao sveučilišni profesor, a onda kao pastir Crkve. On je dopustio da ga, svjetlom Duha Svetoga, ustrajno odgaja Riječ Božja, da zahvaća u njegove dubine, oblikuje njegovo biće, suobličava samom Isusu, a i njegovu Ocu, sukladnoj onoj: 'Tko poznaje mene, poznaje i Oca'. Same božanske crte i Isusove i Očeve otkrivamo u našem Sluzi Božjem – crte oca, pastira, čovjekoljupca. Plod je to Stadlerove uronjenosti u Boga, u njegovu Riječ... Kako je žarko želio da Božja riječ, napose Evanđelje, bude bliska njegovim svećenicima i narodu, da je sam posezao za prevođenjem! Samo onaj tko u Evanđelju pomno sluša samoga Krista, koji nam govori riječi života vječnoga, može ga s tolikim marom i načinima prenositi, kako je to činio usred svoga stada nadbiskup Josip Stadler. On je, uistinu, bio slušatelj, poslužitelj i vršitelj Riječi Božje!“, rekao je uz ostalo župnik Lenić.

Sukladno posebnosti ove nedjelje i prijedlozima za njezino slavlje predano je 12 Biblija u 12 obitelji župe, kojih su predstavnici pristupali prije završnoga blagoslova pred oltar i primali je iz župnikovih ruku.

Posvjestivši kako nam druženje sa Svetim pismom osobno, u obitelji, crkvenoj zajednici pomaže prepoznavati  i odgovarati na Božji glas, ustrajati na putu obraćenja, putu svetosti, pozvao je njih kao i ostale obitelji župe da ga čitaju u svojim domovima, prianjaju uz njega kako bi postali bolji ljudi, pravi Kristovi sljedbenici, stvaratelji novoga mentaliteta, nove civilizacije ljubavi, koja svjedoči prisutnost Kraljevstva Božjega u našem svijetu.

Slavlje je pjevanjem uveličao veliki pjevački zbor predvođen s. Cecijilom Kolarić.

Poslije mise Služavke Maloga Isusa pred oltarom u crkvi, gdje je bila izložena slika njihova utemeljitelja, pjesmom i molitvom zahvalile su Gospodinu za dar života ovoga velikana.

Obilježavanje ove obljetnice započelo je u subotu 23. siječnja u večernjim satima molitvom i polaganjem lampiona kod spomen obilježja sluzi Božjemu Josipu Stadleru u blizini mjesta njegove rodne kuće. U zajedništvu sa župnim vikarom Božidarom Nađem i đakonom Markom Obradovićem prigodnu molitvu uz nagovor predvodio je župnik Ivan Lenić. Na kraju su zajedno s ministrantima i nekoliko vjernika molili molitvu za skoro proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Josipa Stadlera.

B. Lukačević

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve