Duhovna obnova u samostanu “Srca Isusova i Marijina” u Košutama

Duhovna obnova u samostanu “Srca Isusova i Marijina” u Košutama

Utorak, 12. 3. 2024.

Košute, 10.03,2024.

U našem samostanu s. M. Vesna Mateljan je imala duhovnu obnovu sestrama na temu: „Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša.“


Početak: Pjesma sv. Josipu i molitva: pokaži mi, Josipe, gdje je Isus. Danas je prvi dan devetnice sv. Josipu i ova tema je prikladna. Sv. Josip, čovjek koji ušao u sjenu Gospodinovu i njoj se neprestano kretao. Sveci o sv. Josipu govore kao o onom kojemu je Bog dao milosti da pomaže u svim potrebama. Pape o sv. Josipu: Pio IX 1870. proglasio ga zaštitnikom cijele Crkve, Lav XIII uputio je svim vjernicima poziv da štuju i traže zagovor sv. Josipa. Papa Franjo na spomen 150. Obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom cijele Crkve je otvorio godinu sv. Josipa 2020. u kojoj kaže da je sv. Josip na svaki Božji poticaj odgovarao: hoću, evo me. S.Vesna se dotakla i uloge sv. Josipa kroz povijest hrvatskog naroda. Bilo je govora o Stadlerovu štovanju sv. Josipa, kao pokretača i glavnog urednika Glasnika sv. Josipa. Nakon dolaska za vrhbosanskog nadbiskupa, Stadler gradi zavode, škole, crkve i posvećuje ih sv. Josipu. Našoj Družbi je posebno stavio na srce štovanje sv. Josipa.

Razmišljali smo o liku sv. Josipa kako ga donose evanđelja, osobito sv. Luka koji opisuje Isusovo djetinjstvo. Josip je na prekretnici Staroga i Novog zavjeta, i svojom poniznošću i ljubavlju prema Mariji u neizvjesnosti već je i prije Isusova rođenja zakoračio u Novi zavjet. Josipov skromni, ponizni i tihi život u služenju Isusu i Mariji, primjer je i poziv nama služavkama maloga Isusa na nasljedovanje. Drugi dio nagovora odnosio se na propitivanje vlastitog puta svetosti po uzoru na Josipa

1. Josip je imao svoj planove u životu, Bog ga iznenađuje, vodi drugim smjerovima I ja sam možda imala svoje planove u redovničkom životu. Bog me iznenadio, kako i kada…?

2. Josip je bio tih, šutljiv, skroman, nije o sebi govorio niti se hvalio svojom ulogom… A ja, kako služim malom Isusu od jutra do mraka, u tišini svoga srca, u skromnosti...?

3.Josip je živio u neprestanoj prisutnosti maloga Isusa A ja… govorim li mu onu Stadlerovu: Isuse, mali što si manji to si mi draži…?

4. Josip je tražio i našao Isusa…. A ja, dogodi li se da ga izgubim, molit ću Josipa da mi ga pomogne pronaći?.

Treći dio nagovora bili su primjeri o čudesima sv. Josipa u svijetu (Stepenice sv. Josipa, Svetište sv. Josipa u Kanadi) i uslišanja koje su naše sestre doživjele. Nakon pauze zajedno smo imali pobožnost sv. Josipu: devetnicu sv. Josipu i krunicu sv. Josipa te svečanom Večernjom završile ovaj duhovni dio današnjeg programa.

s. M Marina Žulljević

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve