Križni put prvopričesnika župe Gromiljak

Križni put prvopričesnika župe Gromiljak

Utorak, 12. 3. 2024.

Na četvrti korizmeni petak, 8. ožujka 2024., pobožnost križnog puta predmolili su ovogodišnji prvopričesnici župe Imena Marijina u Gromiljaku, predvođeni svojom učiteljicom Nikolinom Bilić – Šakić. Prijedlog za predmoljenje Križnoga puta došao je od samih prvopričesnika i od njihovih roditelja u nedjelju 25. veljače ove godine kada je u župnoj crkvi bilo predstavljanje prvopričesnika. Te su nedjelje djeca uz prigodni program uputili svoje molitve i zaželjeli predmoliti Križni put srca. Djecu je u toj pripremi i predstavljanju pratila vjeroučiteljica s. M. Marinela Zeko.

Tako su djeca u petak 8. ožujka, kao i svakog korizmenog petka, sa svojim roditeljima i drugim vjernicima razmatrali Kristovu muku. Poticajni tekstovi pobudili su u prisutnim vjernicima želju da se sjedine s Gospodinom, koji je za sve nas nosio drvo križa. Isus je dao svoj život da bi smo mi živjeli. On je to iz ljubavi učinio za nas. Razmatranje Isusove muke pomoglo je djeci i svim vjernicima posvjestiti si ljubav kojom Bog ljubi svakoga čovjeka, i u toj ljubavi pronaći snagu za nasljedovanje Krista u svakodnevnom životu.

Pobožnost križnog puta završena je euharistijskim slavljem kojega je predslavio vlč. Marko Hrskanović, duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu. U prigodnoj homiliji osvrnuo se na evanđeoski ulomak iz Markovog Evnđelja o najvažnijoj zapovijedi. U tom svijetlu poručio je kako vjernici nikad ne trebaju mjeriti koliko daju, sve treba činiti iz ljubavi za ljubav. Evanđeosku ljubav usporedio je s majčinom ljubavi prema djetetu.

Iza popričesne molitve župnik vlč. Marko Mikić izmolio je pred kipom Blažene Djevice Marije pobožnost koja se moli svakog osmog u mjesecu. Na kraju svete mise župnik vlč. Marko zahvalio je posebno djeci prvopričesnicima što su po prvi put u župi predmolili križni put, zatim predvoditelju misnog slavlja duhovniku Marku i fra Gabrijelu Tomiću koji je bio na raspolaganju za svetu ispovijed. Na karaju je najavio da iduću pobožnost križnog puta predmole krizmanici, zatim članovi pastoralnog i ekonomskog vijeća i članovi liturgijske grupe. Do sada su predmolili članovi Društva Prijatelji Maloga Isusa i animatori.

s. Marinela Zeko

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve