Duhovna obnova za djevojke u Košutama

Duhovna obnova za djevojke u Košutama

Utorak, 3. 5. 2022.

U samostanu Srca Isusova i Marijina u Košutama, od 29. travnja do 1. svibnja,  održana je duhovna obnova za djevojke koju su animirale s. M. Milana Žegarac i s.M.Tajana Andrle, a u subotu popodne pridružili su im se don Dino Prkut koji je slavio sv. misu i bio na raspolaganju za ispovijed te provincijalna glavarica s. M. Terezija Pervan. Na duhovnoj obnovi su djevojke kroz razna iskustva učile kako prepoznavati Boga u svakodnevnom životu i kako biti i živjeti s Bogom. 


Kako su djevojke sve to doživjele i što će ponijeti sa sobom najbolje se vidi iz evaluacija koje su ispunile prije odlaska svojim kućama.   

   1. Jesi li naučila nešto novo o Družbi i Utemeljitelju i što te najviše dotaklo?                                                                                                                                    Jesam, najviše me dotaklo kada sam čula da su Utemeljitelju preminuli roditelji  kad je imao 10 godina
 Naučila sam mnogo toga što nisam znala do sada i o Družbi i o Utemeljitelju.
=  Najviše me dotaknuo Utemeljiteljev pristup drugima i Bogu.
 Da, a najviše me dotaklo to što je volio djecu i siromašne i ostao vjeran Bogu unatoč tešku životu.
 Jesam! Najviše me dotaknula činjenica da je umro na Bezgrešnu, i kako je bio cijelo vrijeme u dubokoj povezanosti s njom.
 Da puno toga, njegova dobrota i to što je uvijek mislio prvo na druge, a ne na sebe.
 Da, naučila sam nešto novo što me jako dojmilo i dotaklo, a to je priča o tome da trebamo svi biti kao kokoši.
 Da! Naučila sam puno toga, sve će mi ostati u sjećanju, ali mislim da će mi najbolje ostati Josipova smrt jer me najviše dotaklo to o brodu, smrti i to na 8.12.

2. Što ti je bilo dobro; gdje ti je bio Bog i kakav je bio?
 Sve mi je bilo dobro, Bog je bio u svemu, posebno u strelicama kad smo gađali.
 Sve mi je bilo dobro. Od upoznavanja, razgovora sa časnama, do meditacije, ispovijedi i mise. Bog mi je najviše bio prisutan kroz egzamen i razgovore s     drugim djevojkama. Bog mi je dao mir kakav nisam odavno osjetila.
 Sve mi je bilo dobro. Boga sam prepoznavala svugdje po malo i bio je dobar, brižan.
 Dragog Boga sam susrela odmah prvim razgovorima s časnim sestrama. Gospodin mi je bio najvidljiviji u meditaciji. Nastojala sam Mu biti otvorena i puna pouzdanja pristupiti Njemu.
 Sve mi je bilo dobro. Bog je uvijek bio tu i bio je dobar.
 Naša druženja su mi se jako svidjela (očekujem ponovno ��). Bog je bio svuda oko nas. S nama je bio u svakom trenutku. Tijekom Njegove prisutnosti osjećala sam se radosno i spokojno.
 Sve mi je bilo dobro, ali najbolja mi je bila igra oklade gdje smo svi bilo za isti cilj i baš u tome sam vidila Boga
 Dobra su mi bila ova tri dana provedena u zajedništvu. Bog je uvijek tu, vjerujem da je bio radostan gledajući nas, pogotovo kad je Matea pogodila metu.
 Predobro mi je naše zajedništvo, kako smo se brzo uklopili i družili kao da se znamo jako dugo. Boga sam prepoznala upravo u tom zajedništvu.

3. Što ti je bilo teško; odvlačilo te od Boga?
 Lude misli koje stalno dolaze i onda se ne mogu fokusirati na ono što radimo trenutno.
 Moje isključivanje misli kroz molitvu                                                                                                                                                                                               Većinom ništa, ali mi je samo bilo neugodno na početku.
 Možda to što sam puno pričala onda kada sam osjećala da trebam tišinu i mir u Božjoj prisutnosti.
 Malo me odvlačila buka neprirode. Teško mi se bilo izražavati (svoje osjećaje) ali ovaj susret je bio neopisivo lijep.
 Ništa mi nije bilo teško. Bog mi je uvijek bio tu prisutan.
 Dignut se ujutro, spavanje.
 Bog je uvijek bio tu i osjetila sam ga u svakom trenutku. Teško mi je bilo upoznavanje prvi dan ali smo se brzo svi sprijateljili.
 Klečati na klanjanju. Bolio me trbuh i imala sam osjećaj da me to odvlači od Boga, ali ustrajala sam i do kraja pokušala biti koncentrirana.
 Ništa mi nije bilo teško, u svemu sam pronalazila Boga

4. Koja je jedna stvar koju ćeš ponijeti sa sobom s ovog susreta?
 Nova poznanstva i puno novih igri i vještina.
 Cvijeće koje smo posadili hahahah. Ponajviše mir i veću želju za upustiti se u vezu s Bogom.
 Uspomenu koju smo svi zajedno radili.
 Fizička cvijet koji smo sadile sa sestrama, a duhovna: želja da se vratim u samostan onda kada se to Gospodinu svidi.
 Ponijet ću sve jer je bilo jako dobro. Sve će mi ostati u sjećanju.
 Sjećanje na prekrasna druženja.
 Nemam jedno, imam ih više ali neka to bude stvorena nova prijateljstva.
 Uspomena će mi biti cvijet koji smo svi skupa sadili i pomogli jedni drugima i tu Božju dobrotu i neopisivo lijepe osjećaje.
 Da trebamo pronaći metu: Boga, te da se ne smijemo bojati, pogotovo vjere.
 Sa ovog susreta ću ponijeti lijepa sjećanja i uspomene, nova prijateljstva.
 Baš sam o tome razmišljala i odlučila da ću pokušati ponijeti sa sobom većinu stvari s ovog susreta jer su stvarno učinkovite, pa čak i ono dizanje izjutra,

5. Želiš li nam još nešto reći?
 Hvala vam. Hoćemo opet!
 Bilo mi je super, drago mi je što sam upoznala vas i cijelu ekipu i nadam se sljedećem susretu.
 Naravno! Toliko je zapravo vidjeti vas dvije predivno. Nekako skidam vam kapu i svaka čast što ste najprije organizirale ovo, nadam se da ćete opet i         nemojte ni u jednom trenutku pomisliti da ste bolje mogle nešto napraviti ili da nama nije bilo lijepo. Kažem od srca, bilo nam je fenomenalno i nemojte ni   jednom posumnjati u to. Puno ste nas naučile i puno vam hvala. Zahvalne smo vam do neba, samo ovako nastavite. I da žao nam je što se ovo naše  „putovanje“ završava, ali Bog nas spaja. Hvala i najbolje ste časne! (sljedeći put Milana peče palačinke)!
 Želim. Vaš život mi je prekrasan i vuče me da vam se pridružim.
 Iz vas zrači stvarno Bog, što znači da ste stvarno na dobru putu. To se osjeti odma u vašoj blizini. Posebno kad se smijete ����
 Nemam vam više ništa reći osim što bih htjela ovo ponoviti.                                                                                                                                                           Hvala vam na svemu, hvala na susretu i druženju i provedenom vremenu s nama. Iskreno sam zahvalna Bogu što nas je spojio pa makar samo u ova 3       dana!
 Hvala!
 Nadam se da ćemo se što prije ponovno vidjeti.
 Jako mi je drago što sam vas upoznala i bila sudionik ove duhovne obnove.

 s. M. Tajana Andrle

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve