Duhovna obnova za PMI-a u Vrgorcu

Duhovna obnova za PMI-a u Vrgorcu

Ponedjeljak, 12. 3. 2018.

U velikoj župskoj dvorani u Vrgorcu, 18. veljače, okupile smo se mi PM-Isusa iz Vrgorca, Ciste-Velike sa s. Vlastom i iz Metkovića - nas 56 članova. Najavile su svoj dolazak i PM-Isusa iz Livna, ali zbog lošeg vremena nisu bile u mogućnosti doći.

Predavanje - razmatranje o Korizmi imao je don Jozo Čirko, župnik župe Šipovača-Vojnići. Ovdje je  dio sadržaja.


U korizmi se ničeg ne odričem!

"Odlučih da moje vrijeme korizme neće biti vrijeme ODRICANJA, nego vrijeme ODABIRANJA"- Naglašava don Jozo.

Hrvatska riječ "Korizma dolazi od latinske riječi Quadragesima = 40 (dana). To je vrijeme istinskog približavanja svom NEbeskom Ocu koji nas ljubi i iščekuje. Vrijeme da dublje uronimo u sebe; da dublje pročešljamo svoju vjeru.

Kako pristupiti čovjeku u potrebi - osvjetljava pričom Rabina.

"Čovjek - kada nesretnim slučajem padne u glib i ako mu želim pomoći, ne mogu to učiniti s visoka; odozgor, nego moram sići u glib da bih mu pomogao." To možemo povezati s Kristom koji je živio naš život.

Svi bi mi htjeli dostići Isusa u slavi, ali ne i križu.

Korizma - "proljeće duše" do Uskrsa - naglašava predavač - Dakle "Korizma" dati si dušu cvasti. To vrijeme nije tužno. "Korizma" - 40 dana milosti - cilj je USKRS nebo i nebeska proslava. POKORA - jednako - izraz našeg stava prema vlastitom pristupu života. Pokora nije samo odreći se nečega, nego nastojanje činjenja dobra. Imati svijest, zašto činim pokoru, zašto to činim? Sam motiv bi trebao biti "LJUBAV", ono koje je motivirano na ljubavi. Odricanje, samo zato što to Crkva određuje, ako ne činim iz ljubavi, onda to nije pravi kršćanski motiv.

Odricanje treba imati cilj, da bi nekome pomogao.

"Dati si dušu cvasti" - uz dobra djela i molitvu kao i čitanje sv. Pisma.

Priča: Mladi redovnik tužio se starom redovniku-pustinjaku, kako redovito čita Bibliju i knjige duhovnog sadržaja, ali od toga mu ništa ne ostaje u pameti. Stari ga pustinjak pošalje da mu u košari donese vode sa obližnjeg izvora. Poslušao je i deset puta pokušavao, ali nije uspio donijeti vode. Žalostan stane pred starog pustinjaka pokazujući praznu košaru, a ovaj ga upozori, neka pogleda košaru. Tada zapazi kako je košara čista. Shvatio je poruku. 

Don Jozo dodaje na kraju: "Predahni, da bi kvalitetno radio i živio! Kod porođaja si prvi put UDAHNUO zatim PREDAHNUO i na kraju IZDAHNUO!"

Nakon predavanja, zadržale smo se u veselom druženju uz bogati stol koji su pripremile domaće "prijateljice" iz Vrgorca, uz financijsku podršku sestara naše zajednice.

Na rastanku, naglasak je bio, da se treba ponoviti čim prije. Pojedine su predložile, da sljedeći put bude u njihovoj zajednici - mjestu.

Božji blagoslov neka ih prati po zagovoru sluge Božjeg Josipa Stadlera.

PM-Isusa Vrgorac i s.Dulcelina

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve