Duhovna obnova za sestre

Duhovna obnova za sestre

Srijeda, 4. 3. 2020.

U organizaciji Vijeća za odgoj i trajni odgoj Provincije sv. Josipa, u subotu 29. veljače 2020. god. u Dubrovniku, održana je jednodnevna duhovna obnova za sestre. To je ujedno i prva duhovna obnova u nizu drugih, predviđenih za ovu godinu, a koje će se održati u različitim zajednicama provincije na temu: „Ljubaznost i gostoljubivost u redovničkoj zajednici.“ 


Voditeljica duhovne obnove bila je s. M. Vesna Mateljan, a pomogle su joj s. M. Martina Grmoja, s. M. Petra Šakić i s.M. Marina Mužinić.

Program je započeo jutarnjom molitvom i sv. misom u 7 sati, te izlaganjem Presvetog Oltarskog Sakramenta. U jutarnjim satima, imale smo priliku biti u tihoj i osobnoj molitvi pred Gospodinom sve do 12 sati kada je uslijedila zajednička molitva: Anđeoski pozdrav Gospi, krunica Maloga Isusa i Srednji čas. Nakon toga, u zajedništvu kod stola, nastavile smo se družiti i razgovarati u vedrom i radosnom sestrinskom ozračju. Posebna radost se doživjela u susretu između starijih sestara zajednice i nekolicine mlađih sestara koje su došle za ovu prigodu iz Splita, Kaštel Kambelovca i Vrgorca.

Poslije podne, u 14 i 30 sati, uslijedilo je predavanje na temu: „Ljubaznost i gostoljubivost u redovničkoj zajednici“ koje je imala s. Vesna Mateljan. Ona nas je podsjetila da je i papa Franjo odabrao ovu temu za ovogodišnju molitvenu osminu za jedinstvo kršćana i da je o njoj održao katehezu  22. siječnja ove godine. Obje ove riječi i ljubaznost i gostoljubivost oslanjaju se na ljubav, a Bog je ljubav. Ta Božja ljubav razlivena je   u našim srcima i treba biti pretočena u srca naših bližnjih kroz svakodnevnu ljubaznost i gostoljubivost. Promišljali smo o gostoljubivosti u Starom zavjetu, osobito Abrahamovoj,  te o mnogim mjestima u Novom zavjetu gdje je Isusu ukazana gostoljubivost. Kroz biblijske primjere vidimo koliko je prisutno s jedne strane darivanje, a s druge primanje. Posebno smo imale pred očima izvještaj iz  Djela apostolskih  28, 1-10 o gostoljubivosti Maltežana prema Pavlu i njegovim suputnicima, a onda o Božjoj milosti  koja je po Pavlovoj molitvi mnoge ozdravila. Bilo je riječi i o Stadlerovoj gostoljubivosti, te o gostoljubivosti koja je uvijek resila Družbu Služavki maloga Isusa. S. Vesna nam je iznijela i neke konkretne primjere kako samo kratki ljubazni susreti na samostanskim vratima ili srdačno gostoprimstvo mogu u ljudima otvoriti vrata srca za susret s Božjom milošću. Predavanje je otvorilo prostor za zajedničku diskusiju i razgovor u što nas je uvela s. Martina Grmoja, pročelnica Vijeća za odgoj i trajni odgoj. To je bilo ugodno međusobno dijeljenje različitih iskustava i lijepih primjera iz osobnih života na temu ljubaznosti i gostoljubivosti.

Uslijedio je zatim prikaz par kratkih filmova koji su nam vizualno dočarali ovu temu, te u nama potaknuli želju i volju da budemo još ljubaznije i gostoljubivije jedne prema drugima, i prema svima koje susrećemo na našem životnom putu, kako bismo svjedočile onu Božju ljubav koju je Bog nama prvima darovao.

Ovaj susret sestara i duhovna obnova završili su upravo u znaku dara, kada je svaka od sestara sudionica dobila jedan mali poklon uz poruku i tekst o ljubaznosti, sjećajući nas i potičući na male geste pažnje, ljubavi i darovanog vremena koje uvijek možemo dati drugome i tako izazvati osmijeh na njegovu licu.  

Zahvalna srca za dan koji smo provele zajedno i s Gospodinom, želimo nastaviti živjeti, uprisutnjivati i uvijek iznova iskazivati našim bližnima ljubaznost i gostoljubivost. Neka nas u tim nastojanjima prati i čuva zagovor našeg Oca Utemeljitelja, sluge Božjega Josipa Stadlera.

s. M.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve