Duhovna obnova za sestre Zagrebačke provincije  Družbe sestara služavki Malog Isusa

Duhovna obnova za sestre Zagrebačke provincije Družbe sestara služavki Malog Isusa

Četvrtak, 18. 11. 2021.

U četvrtak 18. studenog 2021. godine, u organizaciji Vijeća za duhovnost i promicanje baštine Oca Utemeljitelja Zagrebačke provincije, održana je duhovna obnova za sestre zagrebačke provincije SMI. Duhovna obnova je u nastanku bila zamišljena kao cjelodnevni susret, no zbog pogoršanja okolnosti pandemije koronavirusa u našoj zemlji duhovna obnova se održavala samo u prijepodnevnim satima, a planiran poslijepodnevni rad je pretočen u brošuricu koju je primila svaka sestra kao duhovni poticaj za razmišljanje i usavršavanje u kreposti ljubavi u vremenu Došašća koje nam predstoji. Sve se odvijalo u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Novoj vesi, a prisustvovalo je 30-ak sestara.

Tema duhovne obnove bila je „Ljubav usprkos svemu“. Riječi su to apostolske pobudnice pape Franje Amoris Laetitia koja je bila temelj sadržaja duhovne obnove obzirom da se nalazimo u, od Svetog Oca proglašenoj, Godini obitelji. Voditelj duhovne obnove bio je povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije vlč. Kristijan Tušek.

Nakon pozdravnog govora provincijske glavarice s. M. Petre Marjanović i molitve Duhu Svetome, vlč. Kristijan je sestrama održao predavanje na zadanu temu tumačeći odlomak evanđelja po Marku o udovičinom novčiću (Mk 12,37-44). Dočaravjući nam sliku ovog evanđelja u kojoj Isus sjedi nasuprot riznice i promatra ljude čitajući iz onog vidljivog, izvanjskog ono nutarnje, posvijestio nam je da na isti način gleda i nas danas. Isus želi vidjeti nas, našu nutrinu, stav našeg srca, iskrenost naših namjera, ali isto tako želi vidjeti i ono što nas udaljava od Njega, i ono po čemi nismo Njegovi. Isus gleda udovicu koja davši u riznicu ono posljednje što je za život imala, sjeda u kutku hrama, glave prignute u rukama, svjesna da više ništa nema i u tišini se uzda u milost Boga stvoritelja. I biva ganut postupkom ove žene i zato poziva učenike da ih pouči. Isus si dopušta biti ganut postupcima ljudi. Isus biva ganut našim postupcima. Bog se daje dotaknuti, ganuti našim djelima!

Iz svega ovoga možemo iščitati tri najvažnije karakteristike ljubavi: tiho nenametljivo služenje, davati sve i imati pouzdanja u providnost. Udovica dolazi u Hram tiho s onim što ima. Svjesna je da nije važan iznos nego ono što on predstavlja, a to je darivanje života. Naše služenje darivanje je istoga. Ono je dar, temelj našeg identiteta. Željeti služiti je krepost, a radost proizašla iz služenja je milosna.

Isus se divi hrabrosti ove žene. Ona daje sve, cijeli život. Svjesna je da nije važan iznos nego spremnost na žrtvu. Ona se vodi logikom sve ili ništa. Čuvajmo se polovičnosti koja lako odvede u rutinu, puko beživotno obavljanje molitve, obveza, međuljudskih odnosa… Udovica nam pokazuje da u životu uvijek treba znati računati na Boga. Ona je žena dubokog pouzdanja u providnost. Zna da će joj Bog uzvratiti. Može dati cijeli svoj život jer zna da će joj ga Bog sačuvati.

Duhovnost ljubavi skrivena je u malim gestama. Ljubiti drugoga ne mijenja već ga prihvaća. Pozvane smo živjeti ljubav usprkos svemu…usprkos svima!

Nakon predavanja, uslijedila je prilika za sakramenat pomirenja. Tu je uz vlč. Kristijana na raspolaganju sestarama bio i župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Novoj vesi vlč. Ivan Lastovčić.

U 11 sati je kao vrhunac svega slavljena sveta Misa u koju smo uz molitvu za naše bolesne sestre uključili molitvu za našu domovinu Hrvatsku koja danas slavi 30-tu obljetnicu sjećanja na žrtve stradanja u Vukovaru i Škabrnji u vrijeme Domovinskog rata.

Nakon svega, sestrama je podijeljena poticajna brošurica s tumačenjima karakteristika ljubavi iz Hvalospjeva ljubavi sv. Pavla (1Kor 13,4-7) u pobudnici pape Franje Amoris Laetitia te kratak upitnik za promišljanje o prisutnostima istih u našim životima kao mali poticaj na daljnje promišljanje o dotaknutoj temi u vremenu Došašća koje je pred nama.

s. M. Martina Vugrinec

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve