Duhovna obnova na susretu PMI-a Vrgorac

Duhovna obnova na susretu PMI-a Vrgorac

Srijeda, 15. 3. 2017.

U nedjelju 19. veljače 2017. godine u župnoj dvorani u Vrgorcu članovi društva Prijatelji maloga Isusa upriličili su lijep i duhovno bogat susret na kojem je predavanje održao don Tomislav Ćubelić, župnik katedrale sv. Duje iz Splita.


Susret je bio upriličen kao duhovna obnova pred korizmu, a osim vrgorskih članova i podupiratelja Društva PMI svojim su ga dolaskom uveličali i veliki broj zainteresiranih članova društva iz drugih župa Šestanovca, Dugopolja, Livna i Metkovića što je naš susret učinilo još ljepšim i radosnijim. Ovaj se susret dogodio ponajviše zahvaljujući našoj časnoj sestri Dulcelini Plavša koja don Tomislavu Ćubeliću uputila poziv. - „Don Tomislava odavno poznajem kao rado slušanog predavača i propovjednika. Znajući da ima dosta zaduženja i obaveza ipak sam se usudila zamoliti ga da bi i nama Prijateljima malog Isusa u Vrgorcu imao  jedan nagovor – predavanje. Na moje ugodno iznenađenje rado je prihvatio te nas sve duhovno obogatio izabravši temu Gospodine, umnoži nam vjeru!“, rekla je časna sestra Dulcelina.

Predavanje koje je zajedno s razgovorom trajalo više od sat vremena ostavilo je traga na svima, što nam najbolje govore i riječi najmlađe članice PMI Vrgorac, Lare Žderić:

-          „Nevjerojatno je koliko čovjek može čuti i naučiti u samo sat vremena. Don Tomislav je kao temu svog izlaganja izabrao citat iz Biblije „Gospodine, umnoži nam vjeru“. Upravo je cijelo njegovo predavanje bilo posvećeno vjeri i njenoj velikoj ulozi u našem životu. Na molbu učenika da im umnoži vjeru, Isus odgovara: Da imate vjere koliko je zrno gorušičino, rekli biste ovom dudu: Iščupaj se iz korijena i presadi u more – i on bi vas poslušao.“ Što nam Isus želi poručiti ovim riječima? Da imamo vjere!!!Koliko puta smo čuli u Evanđelju: “Vjera te tvoja spasila!“?! Vjera je temelj, ključ našega života. Isus ovdje metaforički opisuje jačinu vjere. Naša vjera mora biti iznimno čvrsta i stabilna da bi lakše izlazili na kraj s nedaćama ovog svijeta. Don Tomislav nam je kroz svoje riječi pokazao koliko toga mislimo da znamo, a zapravo ne znamo. Često se prikazujemo kao veliki vjernici, katolici, a puno puta živimo kao da Boga nema, stavljamo Ga po strani. Zaboravljamo da je On zaslužan što postojimo, za našu sreću, obitelj, prijatelje… Kad je život sve idila, Boga se sjetimo samo nedjeljom, ali ako vam se dogodi nesreća, Njega prvog krivimo. Ovim riječima, don Tomislav nas je natjerao da se zamislimo, da promislimo o sebi i našem životu, i shvatimo da iako to što smo vjernici ne znači da će nas patnje zaobići. Poučio nas je da ne možemo mijenjati svijet, ali možemo sebe.“

Susret je završio druženjem uz bogatu i raznovrsnu zakusku koje su pripremile članice PMI iz Vrgorca zajedno sa župnikom fra Ivicom Omazićem, a dodatno su je zasladile gošće iz drugih župa koje su na druženje stigle punih ruku.

Ružica Markotić

  Vijesti - Sve