Duhovna  obnova  „STVOREN SI ZA NEBO!“

Duhovna obnova „STVOREN SI ZA NEBO!“

Subota, 31. 10. 2015.

U subotu, 31. listopada 2015. god., u „Kući Navještenja“ na Gromiljaku, održana je duhovna obnova za mlade od 16 do 25 godina iz župe Gromiljak na temu: „Stvoren si za nebo!“ koju je organizirala s. Marina Perić, a predvodio don Jakov Kajinić. Obnovi je prisustvovao i novi župnik župe Gromiljak don Ilija Karlović koji se ukratko predstavio mladima.


Sestre Služavke Malog Isusa, koje djeluju u župi Imana Marijina na Gromiljaku, ove godine su proslavile 125. objetnicu utemeljenja Družbe, a Društvo Prijatelji Malog Isusa koji su produžena ruka u pastoralnom djelovanju sestara, pak 20 god., svoga postojanja te je stoga Boris Dragojecvić, prijatelj i animator PMI u kratkoj prezentaciji predstavio rad i karizmu Dužbe sestara SMI i Društva PMI.

Nakon predstavljanja sudionika obnove, don Jakov je započeo riječima da je Nebo – Kraljevstvo Božje poput gorušičina zrna, koje je najmanje među sjemenima, a izraste u veliku biljku. Istakao je da je upravo Isus to sjeme, te da ako sjeme ne umre ne može donijeti ploda. Isus je na Veliki petak umro te nakon tri dana uskrsnuo – zrno je izniklo i donijelo svoj plod, a taj plod se osjeća i vidi u nama i na nama. Poruka ove prispodobe je: „ stvoren si za Nebo, da budeš to zrno, da radiš, njeguješ dar vjere u sebi, njeguješ moralne kvalitete, duhovne osobine“. U našim životima, i nakon našeg truda i rada često ne vidimo plodove, pa se pitamo isplati li se biti dobar, velikodušan kad drugi oko mene nisu takvi, isplati li se biti čist kao Krist u ovom današnjem vremenu. Don Jakov je objasnio: „ ma kako se ne isplati duh čistog i velikodušnog srca prenositi na ljude oko sebe, širiti „pozitivan virus(antivirus)“ jer nismo ni svjesni kako sjeme klija i kakve će plodove jednog dana donijeti“. Problem je što ništa u životu ne može na brzinu kako mi hoćemo nego upravo logikom sjemena polako. Razmišljanje je zaključio rečenicom: Sjeme s vjerom sijati, s nadom očekivati, s ljubavlju njegovati, a sve ostalo prepusti Bogu – dopusti Bogu da bude Bog.“. Nakon toga su mladi podijeljeni u grupe gdje su odgovarali na pripremljena pitanja i tu imali priliku izraziti svoja razmišljanja i iskustva o tome gdje pronalaze Isusa, kako Ga propovijedaju u svom životu, koje je Isusovo čudo u njihovom životu, posvećuju li svoje vrijeme molitvi i na koji način i dr. Nakon izlaganja odgovora obratio se župnik - don Ilija : „Ovo je za mene sasvim novo iskustvo. Drago mi je da želite rasti i računati s Bogom, bez obzira na odabir poziva u budućnosti. Svaki čovjek želi biti sretan, zadovoljan, različiti su putovi do sreće; sreća se najčešće traži u materijalnim stvarima, a jedini izvor sreće i zadovoljstva je Isus. Želja mi je da ustrajete u računanju na Isusa u svom životu. U ovom mentalitetu se jako teško snaći, većina putova vodi u propast, ali vjera - Isus je pravi put. Ostvarivanje karijera je dobro, ali samo ako će vaše zvanje, karijera svjedočiti Gospodina. Ako nema vjere sve će proći, nestati, a samo ako je s Isusom završit će kod Njega u vječnosti.“

U nastavku programa smo imali pripravu za svetu ispovijed , koju je također vodio don Jakov te Klanjanje i sv. Misu. U pripravi za ispovijed, don Jakov je uzeo primjer upravo svetkovine Svih svetih; općinstvo svetih čine oni koji su već u raju, oni koji se pripremaju za raj u čistilištu te pokretna Crkva ,a to smo mi na zemlji koji biramo da živimo svetim životom kako bismo bili dio tog općinstva. „Što znači biti svet? To znači živjeti tako da moja volja bude u skladu s voljom Božjom. Svetac poznaje samo jednu knjigu – Bibliju, jedan jezik - molitvu, jedan način života – briga za bližnje, mir s drugima. Jako je važan duh molitve, a to podrazumijeva izbjegavati sve ono što bi nas udaljavalo od postizanja svetosti ( izbjegavati loše stranice, kanale, ne ljutiti se na bližnje, opraštati, i sl.).“ Na misi smo slušali Evanđelje u kojem piše da svatko tko se uzvisuje bude ponižen, a tko se ponizi bude uzvišen. Stoga se ne treba gurati u prve redove i bježati od poniznosti nego se odlučiti za služenje u ljubavi. Nakon kratke evaluacije susreta uslijedila je igra u samostanskom dvorištu koju su pripremili animatori PMI.

Karolina Tolo PMI

  Vijesti - Sve