Duhovna obnova za mlade i PMI

Duhovna obnova za mlade i PMI

Subota, 12. 5. 2012.

GROMILJAK: U Kući Navještenja u Gromiljaku održana je 12. svibnja 2012. godine duhovna obnova za mlade i Prijatelje Malog Isusa, kojuje vodio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u nadbiskupskom sjemeništu u Travniku. Tema duhovne obnove bila je: Vjera i pouzdanje u Boga po uzoru Sluge Božjega Stadlera, na kojoj je sudjelovalo 23 člana. U svom izlaganju na navedenu temu vlč. Jakov je opisao karakteristike djeteta. 


Ono je nemoćno, ovisno o svemu od svoje majke, posve poslušno. Dijete u sebi nema zloće, zavisti... Za djecu kaže Isus da je njihovo kraljevstvo nebesko. Takovo djetinje srce upravo je posjedovao sluga Božji Josip Stadler. Imao je potpuno pouzdanje u Boga, bio ponizan, ljubio je svakog čovjeka, posebno onoga koji trpi. Bog i vas mlade, rekao je vlč. Jakov, stavlja na kušnju. I vi imate poteškoće. U svemu trebate Bogu zahvaljivati, posebno kad dobro promislite što ste sve od Boga primili. Dao vam je glavu, oči, ruke, noge, govor, sve zabadava. Ako se jedan organ razboli i ako trebate liječenje, zamislite koliko to iziskuje financijskih sredstava, a svima nam Bog sve daje zabadava. U životu ne smijemo biti oholi, gramežljivi i misliti samo na sebe. Poput sluge Božjega Josipa Stadlera trebamo svi skupa pred Boga stati onakvi kakvi jesmo, te Njemu, koji je sama dobrota i ljubav, potpuno otvoriti svoje srce. Trebamo izbjegavati oholost i na prvo mjesto u život staviti Božji plan s nama i prihvaćati ga. Često puta neće ići po našoj volji, ali nam je znano, da ako Boga ne prihvatimo, nećemo moći biti sretni niti duhovno napredovati. Sluga Božji nadbiskup Stadler je govorio: “Bog ima sa mnom plan. On će i providjeti“.

Nakon predavanja bila je radionica, u kojoj su mladi iznijeli svoja viđenja na život i prihvaćanje svega što život donese. Potom je s. Ružica Ivić, pročelnica povjerenstva za Prijatelje Maloga Isusa, predstavile Statute PMI te život i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera. Završetak prijepodnevnog rada bila je molitva Krunice Maloga Isusa, koju je uz glazbu gitare pratio vlč. Jakov. Slijedio je odmor i objed.

Poslijepodnevni rad započeo je igrom koju su predvodili animatori, Prijatelji Maloga Isusa iz Gromiljaka. Nakon igre bila su dva svjedočanstva od ovisnika o drogi iz zajednice Milosrdni Otac, koji su nastanjeni u jednoj kući u Gromiljaku. Jedan od njih je doktor medicine, a drugi završeni ekonomski fakultet. Oni su vrlo otvoreno govorili o svom životu i ovisnosti o drogi koja im je oduzela ljudsko dostojanstvo. Obadvojica su izjavili da su u životu sve imali, ali da su sve i izgubili. Njihova svjedočanstva zaista su potakla mlade na duboko razmišljanje o vlastitom životu.

Potom je bilo pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed, nakon čega je slavljena sveta misa. Svi mladi su zahvalili sestrama i velečasnom Jakovu na divno organiziranom danu kojeg su doživjeli kao veliki Božji dar. (T.P.)

  Vijesti - Sve