Duhovna obnova za Prijatelje i simpatizere Maloga Isusa

Duhovna obnova za Prijatelje i simpatizere Maloga Isusa

Subota, 26. 1. 2013.

GROMILJAK: Povodom 170. obljetnice rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, njegove duhovne kćeri Služavke Maloga Isusa organizirale su 26. siječnja 2013. godine u Kući Navještenja u Gromiljaku duhovnu obnovu za Prijatelje i simpatizere Maloga Isusa, koju je vodio preč. Žarko Ošap, duhovnik bogoslova u vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji u Sarajevu. Tema na koju se odvijala duhovna obnova bila je: Živimo vjeru po uzoru sluge Božjega Josipa Stadlera.


Na samom početku uputila je svima, posebno preč. Ošapu, riječi pozdrava i dobrodošlice s. Ružica Ivić, pročelnica Povjerenstva za Prijatelje Maloga Isusa.

Preč. Ošap je također srdačnim riječima pozdravio brojne sudionike koji je bilo više od više od 40, i zaželio da svima Godina vjere postane izvor duhovne snage i novo osvježenje za plodnije vjerničko i apostolsko služenje. U svom jasnom i zanimljivom izlaganju istakao je činjenicu da su sva vremena kroz ljudsku povijest bila obilježena nevjerom i sumnjom, kao uostalom i ovo naše u kojem živimo. Upravo mnogobrojne krize današnjeg čovječanstva plod su slabe vjere, neodgovornog ponašanja i potrošnje, te traženje užitaka. Nažalost, takovim mentalitetom su zahvaćeni i kršćani. U želji da se ponovno otkrije radost vjerovanja i pronađu oduševljenja za prenošenje vjere, papa Benedikt XVI. otvorio je Godinu vjere i pozvao sve kršćane da postanu svjedočka Kristova Crkva, koja će unatoč mnogim i raznovrsnim poteškoćama, moći donositi plodove koje od njih Bog očekuje i buduće generacije. S posebnim naglaskom iznio je duboku i pouzdanu vjeru našeg praoca Abrahama, koji je Bogu vjerovao i u najtežim trenucima svoga života. Također je predstavio slugu Božjega Josipa Stadlera kao svećenika, nadbiskupa i utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa kao čovjeka Abrahamove i Atanazijeve vjere, ufanja jednog Davida i don Bosca, ljubavi apostola Ivana i sv. Franje Saleškog. U toj vjeri postao je velik pred Bogom i ljudima, a njegova djela su jaki poziv svima nama da u svakom vremenu djelotvornom ljubavlju možemo mijenjati svijet na bolje.

Nakon predavanja otvorena je rasprava i data mogućnost za pitanja i razjašnjenja. Predavač je zaista bio jasan, otvoren i krajnje poticao da nikada ne smijemo kloniti i sumnjati u Božju ljubav.

Slijedila je svečana sveta Misa u kućnoj kapeli koja je bila ispunjena sudionicima duhovne obnove. U svoj nadahnutoj propovjedi, koju je preč Ošap temeljio na opisu vjere svetoga Timoteja i Tita, pozvao je starije i mlađe, da budemo prenositelji onakove vjere koja je prebivala u Timotejevoj baki Loidi i majci Euniki. Prije završnog blagoslova bio je svečani obred dodjele iskaznica članovima Društva prijatelja Maloga Isusa, kojima se obratila pročelnica povjerenstva PMI, s. Ružica Ivić, i izrekla nekoliko poticajnih misli. Potom je podijelila iskaznice novim članovima koji je bilo dvadeset i troje. Nakon toga članovi Društva su izrekli svoja obećanja:

  • da će biti ustrajni i pažljivi slušatelji Božje riječi,
  • ustrajni u osobnoj i zajedničkoj molitvi,
  • revni u vršenju djela ljubavi koju će krijepiti čestim pristupanjem sakramentu pomirenja i Euharistije.

Pjevanje tijekom slavlja sv. Mise animirali su mladi članovi PMI Gromiljak, pod ravnanjem s. Marinele Zeko. Sve je završeno čestitanjem novim članovima PMI i ugodnim druženjem.

Tijana Pecirep, PMI

  Vijesti - Sve