Duhovna obnova za samohrne majke i supruge

Duhovna obnova za samohrne majke i supruge

Subota, 28. 4. 2012.

VOĆIN: U organizaciji sestara Služavki Maloga Isusa u Voćinu, a u dogovoru sa župnikom vlč. Mladenom Štivinom, održana je u subotu, 28. travnja 2012. godine u župi duhovna obnova za samohrane majke i supruge, koje su vodile s. Ružica Ivić i s. Genoveva Rajić. Uvodno predavanje održao je  mons. Vladimir Škrinjarić, dekan i župnik u Slatini, na temu: „Osmišljenje životne patnje“. 


U svom izlaganju istakao je da je u samoj biti patnja misterij koji je poznat samo Bogu, te bez iskustva sa živim Bogom teško ju se može shvatiti i prihvatiti. Uvijek dok ljudsko srce sumnja da ga Bog ne ljubi i da se ljubiti ne isplati, podnosit će patnju. Jednostavno će patiti zbog svoje sebičnosti koja ga vuče sve dalje od smisla i sreće, pa, kako kaže sv. Augustin, što bolje trči, sve je dalje od cilja. Isus nam govori da sva trpljenja i napori života, a to je križ, bez ljubavi podnošena, nemaju smisla i postaju patnja. Ako pak sve prihvaćamo i podnosimo slijedeći Isusa u ljubavi, osjetit ćemo pravu radost već ovdje na zemlji, a onda posjedovati potpuno Božju ljubav i ljepotu u vječnosti. Očito da nam u odricanju i trpljenju koje prikazujemo iz ljubavi za braću radi Krista, Krist ništa neće oduzeti ili umanjiti, nego će nas učiniti sretnim. To najbolje znaju majke koje prihvate svoje dijete kao najveći dar od Boga. Ljube ga jako i ništa im za dijete nije teško učiniti. Jer s ljubavlju sve čine za to dijete i spremne su sve podnijeti a da i ne primjete da se za njega troše. Dapače, to im čini radost, jer takva ljubav koja se daje za ljubljenog ima smisla, rekao je mons. Škrinjarić.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava, u kojoj su sudionice iznijele vlastita iskustva u podnošenju životnih križeva. Rekle su da se teško suočavaju s različitim poteškoćama, kako materijalnim tako i duhovnim. Osjećaju da im u svakodnevnom životu nedostaje upravo duhovna dimenzija. Istakle su da se gubi obiteljska molitva, a sve više maha zauzima televizija, internet, psovka i ostalo.... Olako se izostavlja nedjeljna sveta misa, sakrament svete ispovjedi i  obiteljska molitva. Mladi su izloženi lošem utjecaju droge, alkohola, vračanja, te postaju žrtve loših utjecaja. Mnoge majke se osjećaju nemoćne pred ovakvim izazovima, jer kako kažu, svi čine tako. Bilo je i onih koje su iz vlastitog iskustva iznijele kako u molitvi nalaze rješenje svih poteškoća. Posebno su naglasile da je potrebna ustrajna molitva, a Bog daje utjehu u pravi čas. Uglavnom su sve sudionice izrazile želju da se duhovne obnove često održavaju, kako za majke tako i za obitelji i mlade,  kako bi bili jači odupirati se tolikim negativnim izazovima. Sestre su im pokušale odgovorit na brojna pitanja, a posebno su im preporučile obiteljsku molitvu i čestu ispovijed.

Potom je uslijedila priprava za sakrament svete ispovijedi kroz ispit savjeti koju je imao župnik vlč. Mladen. Bilo je lijepo doživjeti kako su mnoge pristupale sestrama i rekle: „Evo sad se osjećam tako lagano, opušteno i sretna sam“.

Neka i ovaj navještaj Riječi Božje urodi na dobro onih koje su sudjelovale na duhovnoj obnovi i potakne i druge na vrednovanje onoga što se čini s Bogom i u Bogu.

s. Genoveva Rajić

  Vijesti - Sve