Susret Uskrslog Krista i Tome

Susret Uskrslog Krista i Tome

Subota, 28. 4. 2012.

SOLIN: Dvanaest djevojaka 1. i 2. srednje iz Trilja i Nadbiskupijske gimnazije iz Splita, povuklo se jedan dan iz svoje svakodnevnice i došlo u naš samostan „sv. Rafaela“ u Solinu, kako bi razmišljale o svojoj vjeri. Pridružila im se i naša kandidatica Renata. Duhovnu obnovu su pripremile i vodile s. Amabilis Vukman, s. Matea Periš i s. Jelena Marević.


Tekst iz Evanđelja koji nam je bio cjelodnevna tema je Iv 20, 24-29, tj. ukazanje Isusa Apostolima u nazočnosti Tome. Preko Tome, razmišljali smo o sebi, svojoj vjeri. Da li mi, poput Tome trebamo sve dotaknuti, opipati „staviti svoj prst“ ili jednostavno se prepuštamo Bogu i puni povjerenja u Njegovu očinsku brigu? Istina, na ova pitanja nije lako dati odgovor, ali je dobro razmišljati o njima i tada će, u iskrenom traženju, s vremenom odgovor doći.

Nekada je samo potrebno “prinjeti prst” i dozvoliti da “prst srca” osjeti jedinu Istinu – Ljubav. Mi često puta želimo samo “dotaknuti”, a ne želimo “zaroniti” u Boga, jer to zahtjeva potpunu promjenu. Da bi “zaronila” u Boga, moram se odreći sebe, moram biti u potpunosti svjesna sebe i dozvoliti da sve u meni klekne pred Bogom i s Tomom zajedno izusti: „Gospodin moj i Bog moj!”

Nakon razmišljanja i razgovora, podijelili smo se u grupe, te je svaka grupa imala različite tekstove, ali su svi imali istu temu – moja vjera u Boga.

Podnevni predah smo imali u kapelici moleći srednji čas sa sestrama, a zatim, okrijepljene duhom okrijepili smo i svoje tijelo.

Poseban susret je bio s našim štićenicima, koji su djevojke dočekali s ljubavlju i pjesmom, a djevojke su im darovale svoju blizinu i osmjeh. To je za njih bilo prekrasno iskustvo u kojem su one nekome donijele radost i nakon tog susreta više su zahvaljivale Bogu na onome što im je dao.

Nakon kratke pauze, svaka grupa je prezentirala svoj rad, te se tako razvio i zanimljiv razgovor o iskustvu Božje ljubavi i našeg povjerenja u Njega.

s. Matea je pripremila kreativnu radionicu u kojoj su djevojke izrađivale slike i ukrašavale srca salvet tehnikom. Kao i uvijek ovo je vrijeme kada pokazujemo svoju kreativnost i radost zajedništva u opuštenoj atmosferi.

Pridružio nam se i fra Božo Lovrić bez kojeg ne bi mogli osjetiti Božju ljubav u sakramentu pomirenja i u slavljenju Euharistije. Fra Božo nam je uputio i prigodnu propovijed kojom nas je potakao na razmišljanje o tome što je bitno u životu kako bi rasli u vjeri i osjetili radost Njegovog i svog uskrsnuća.

Ova grupa djevojaka koja je provela dan u našem samostanu, izrazila je zadovoljstvo, jer su otkrile nešto novo i osjetile Božju blizinu. Bog je uvijek uz nas i potrebno je samo reći da to uistinu vjerujemo. Tada smo uistinu „dotakli“ i „zaronili“ u Boga Ljubavi.

  Vijesti - Sve