Duhovna obnova za sestre

Duhovna obnova za sestre

Subota, 19. 9. 2015.

U organizaciji Provincijske uprave i Povjerenstva za duhovnost u Provinciji, održana je u subotu, 19. rujna 2015. godine duhovna obnova za prvu skupinu sestara sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća BDM u samostanu sv. Josipa u Zagrebu. Sudjelovalo je šesnaest sestara iz nekoliko zajednica.


Obnova je započela molitvom trećega časa, nakon čega je s. M. Kristina Adžamić održala središnje predavanje na temu: Odluke Kapitula u duhu Papine pobudnice Radost Evanđelja.  Veoma dobro i zorno  protumačila  je  Poruke XIV. Provincijskog kapitula, koje su, kako je rekla, jako dobre, temeljite i poticajne. Iz poruka je posebno istakla naše srodno sestrinstvo i zajedništvo, koje se temelji na primjeru nazaretske obitelji, molitvi, adoraciji i kontemplaciji. To je temelj na kojem se gradi nova kultura međusobnih odnosa, budi i produbljuje  put evangelizacije oca Utemeljitelja.  Sve skupa pomaže obnovi žara u duši, što rađa novom duhovnom snagom i nutarnjim rasvjetljenjem. Prema pobudnici pape Franje Radost Evanđelja, svaka sestra treba biti živo Evanđelje, iz kojega bi ljudi mogli čitati poruku o Bogu. To je divno i odgovorno poslanje, što nam je Gospodin povjerio i izabrao nas da ga svjedočimo, rekla je s. M. Kristina.

Na temelju ovih ključnih misli bio je i rad po skupinama.  U zajedničkom radu bilo je lijepo osjetiti sestrinsko ozračje, plod  aktivnog sudjelovanja svake sestre. Iz rasprave se može izdvojiti naglašena potreba, da svaka sestra dadne svoj doprinos rastu i ljepoti zajedništva.

Kroz poticajna pitanja, u zajedničkom razgovoru po skupinama sestre su dijelila vlastita mišljenja i iskustva o vlastitom doživljaju sebe i redovničkog zajedništva, molitvenom ozračja, radosti, povjerenju… Neka od pitanja bila su: Koliko svojim stavom i životom doprinosim da moja zajednica bude živa i radosna? Koliko se molim za svoju zajednicu? Kako pomažem bolesnim članovima zajednice? … Složile smo se da u svjetlu Papine pobudnice Radost Evanđelje, trebamostalno, novim žarom, nastojati u svemu provoditi svet život.   

Obnova je završila sakramentom ispovjedi i svetom Misom, što je predslavio otac Zlatko - prior otaca karmelićana u Remetama. U svojoj propovjedi pozvao je sestre da životom svjedoče sestrinstvo i majčinstvo, po primjeru majke Makabejke iz Biblije. To je snaga i privlačnost za nova redovnička zvanja i promicanje snage života s Bogom i u Bogu.  

Sestre je obradovala svojim posjetom naša časna Majka s. M. Radoslava Radek. Bila je na zajedničkom objedu i tom je prigodom sestre potakla i ohrabrila na njegovanje ovakvih duhovnih obnova i zajedništva koje pomaže boljoj kvaliteti našega života.

Lijepom raspoloženju i sestrinstvu doprinijele su i naše sestre u samostanu sv. Josipa, koje su kao domaćini sve lijepo organizirale i svima pružile lijepo gostoprimstvo. Dragim sestrama veliki HVALA.

 s. M. Genoveva Rajić

  Vijesti - Sve