Duhovna obnova za sestre u svjetlu poruka XIV. Provincijskog kapitula

Duhovna obnova za sestre u svjetlu poruka XIV. Provincijskog kapitula

Subota, 10. 10. 2015.

U samostanu svete Male Terezije u Doboju održana je 10. listopada 2015., duhovna obnova za četvrtu skupinu sestara, na kojoj je sudjelovalo devet sestara iz zajednica Doboj-Maglaj, Čardak i Slavonski Brod.  


Obnova je započela molitvom trećega časa i krunicom Djeteta Isusa, nakon čega je s. Kristina Adžamić održala središnje predavanje na temu: Odluke Kapitula u duhu Papine pobudnice Radost Evanđelja. Kao i u prethodnim skupinama, s. Kristina je temeljito protumačila Poruke XIV. Provincijskog kapitula, koje su utemeljene na pobudnici pape Franje Radost Evanđelja. Iz poruka je posebno istakla naše srodno sestrinstvo i zajedništvo, koje se temelji na primjeru nazaretske obitelji, molitvi, adoraciji, kontemplaciji i obnovi žara u našem karizmatskom služenju. To je i temelj na kojem se gradi nova kultura međusobnih odnosa, budi i produbljuje put evangelizacije oca Utemeljitelja.

Na temelju predavanja bio je i rad u dvije skupine. Sestre su svojim sudjelovanjem doprinijele pozitivnom ozračju, u kome se moglo osjetiti jaka želja na obnovi temeljnih načela na kojima počiva naš redovnički život, a to su molitva, zajedništvo, služenje. Iz rasprave se može izdvojiti naglašena potreba, da svaka sestra treba dati svoj doprinos rastu i ljepoti zajedništva. U međusobnom promišljanju došli su do izražaja i neki negativni učinci koji opterećuju pojedinu zajednicu, da ne može biti dovoljno radosna i duhovno životna u karizmatskom poslanju. Ipak smo se složile u tome, da u svemu trebamo početi od sebe, sebe usredotočiti na dobro i prihvatiti križ života. Bez križa nema ni zajedništva, ni radosti, ni svetosti života.

Obnova je završila sakramentom ispovjedi  i Svetom misom, što je predslavio fra Josip Tomas, župnik iz Novog Šehera. Svoju propovijed temeljio je na Evanđelju dotičnog dana: Blažena utroba koja te nosila i prsi koje si sisao: Još blaženiji oni koji slušaju Riječ Božju i čuvaju je. Isus je zahtijevan Učitelj i pokazuje pravi put. Onima kojima se nije dopao Isusov nauk mogli su otići u svome pravcu, ali oni koji su nastavili morali su ozbiljno shvatiti Isusove poruke kao životna načela. Od trenutka kad se Isus pojavio u životu apostola, njihovi su se životi promijenili. Morali su odreći svega kako bi stvarno hodali za Isusom. Zato se Isus iz dana u dan oblikovao u njima dok nije potpuno zaživio. Potpuno predanje sebe Bogu u svemu zapravo je izazov za svakoga. I mi moramo dopustiti Isusu da zaživi u nam. U tome nam je potreban stav otvorenog srca spremnog za suradnju s Bogom, rekao je fra Tomas.

I u ovoj zajednici sestre su iskazale veliko sestrinsko gostoprimstvo i sve lijepo priredile. Dragim sestrama u Doboju velika hvala za sve. Duhovna obnova je završila sa željom da nastavimo i dalje organizirati ovakve susrete, koji su sestrama jako dragi i korisni.

s. M. Genoveva Rajić

  Vijesti - Sve