Duhovne vježbe i slavlje redovničkih zavjeta

Duhovne vježbe i slavlje redovničkih zavjeta

Nedelja, 14. 8. 2016.

Duhovne vježbe u Kući Navještenja

Sestre Služavke Maloga Isusa sarajevske provincije, od 7. do 13. kolovoza 2016. god. boravile su u Kući Navještenja na Gromiljaku, nedaleko od Sarajeva, gdje su pod vodstvom don Lusha Gjergjija, albanskog svećenika i generalnog vikara prizrenske biskupije, obavile duhovne vježbe i pripreme za slavlje redovničkih zavjeta.


Bio je to šestodnevni hod i uspinjanje na Goru Tabor svog srca i života, vođen Božjom riječju, poticajima i nadahnućima koje je voditelj snažno i ustrajno prenosio okupljenim sestrama, te primjerima iz života svetaca, posebno blažene Majke Terezije s kojom je don Lush imao milost surađivati i pratiti njezin rad kroz 29 godina. Nekoliko stvari je bilo važno zapamtiti i upisati u srce: Bog uvijek traži i izvodi nemoguće; Bez Isusa nismo i ne možemo ništa; Sve za Isusa i sve Isusu; Ljubav je ključ svega, a uz sve to trebalo je preispitati stavove, odluke, motive i otkriti da se jedino u Bogu i za Boga isplati živjeti. Nemamo mi drugoga posla ovdje na zemlji osim toga da postanemo sveti, po poslanju koje nam je povjereno.

U subotu, 13. kolovoza, sestrama se pridružio mons. Pavo Jurišić, kanonik i postulator kauze za proglašenje sluge Božjega dr. Josipa Stadlera blaženim, te zajedno s njima razmišljao o krepostima i životu sluge Božjega i našem nasljedovanju. Sestre su u manjim grupama imale mogućnost izreći svoje osobno iskustvo i važnost oca Utemeljitelja u njihovom životu. Po završetku liturgijske molitve časoslova, otpjevavši Tebe Boga hvalimo, sestre su zaključile milosno vrijeme duhovnih vježbi, zahvalivši Bogu za svako iskustvo Njegova Lica, od čega će živjeti i služiti po povratku s Gore Tabor.

U 16.00 sati u samostanskoj dvorani s. M. Admirata Lučić, provincijska glavarica je uz prisustvo sestara i mons. Pave Jurišića, pripustila u novicijat dvije postulantice: Nikolinu Džavić i Katarinu Pilić, koja je uzela redovničko ime sestra M. Pia, i predala ih učiteljici novakinja s. M. Genovevi Rajić, koja će ih kroz dvije godine poučavati i voditi na putu redovničke formacije u kući novicijata u Zagrebu na Kraljevcu. Slavlje je zaključeno u samostanskoj kapelici euharistijskim slavljem.

{image:44:medium}Slavlje redovničkih zavjeta

U nedjelju ujutro, sestre su se zaputile u Voćin, u svetište Gospe voćinske u Požeškoj biskupiji, gdje je u poslijepodnevnim satima, pod svetom misom upriličeno slavlje redovničkih zavjeta: doživotne zavjete položila je domaća kći s. M. Stana Matić, koja je uzela novo redovničko ime – s. M. Judita, privremene zavjete obnovile su s. M. Jelena Jovanović, s. M. Sandra Kapetanović i s. M. Ana Prkić, a za 50 godina redovničkog života Djetetu Isusu zahvalile su s. M. Liberija Filipović, s. M. Bernardina Šarić i s. M. Vilibalda Kvesić. Misno slavlje i obred redovničkog zavjetovanja predslavio je mons. Pavo Jurišić uz suslavlje mjesnog župnika don Mladena Štivina i don Sime Ljuljića, svećenika barske nadbiskupije, a zavjete sestara primila je provincijska glavarica s. M. Admirata Lučić.

Radosno slavlje nastavljeno je u kod obiteljskog stola gdje su se sestrama pridružile obitelji i prijatelji. Po završetku zajedničkog objeda sestre su se pridružile župniku i župljanima Gospina svetišta u molitvenom bdijenju i cijelonoćnom klanjanju kao zahvala Djetetu Isusu za primljene milosti i radosti, te kao zadovoljština za naše grijehe i grijehe cijeloga svijeta.

Neka Dijete Isus i njegova sveta Majka Marija po zagovoru našeg oca Utemeljitelja, blažene Majke Terezije i svih svetaca, vode naše korake prema svetosti i učine naša srca po Srcu svome.

s. M. Jelena Jovanović

  Vijesti - Sve