Duhovne vježbe za mlade i Prijatelje Maloga Isusa na Gromiljaku

Duhovne vježbe za mlade i Prijatelje Maloga Isusa na Gromiljaku

Ponedjeljak, 21. 10. 2013.

Od 18. do 21. listopada u kući „Navještenja“ na Gromiljaku održane su trodnevne duhovne vježbe na temu „Razarajuće ovisnosti duha i tijela“ na kojem je sudjelovalo 34 mladih – PMI. Susret je predvodio don Jakov Kajinić, duhovnik u sjemeništu u Travniku. Susret je počeo poslijepodne 18. listopada okupljanjem mladih iz raznih župa: Neum, Prozor-Rama, Vitez, Turbe, Potkraj, Kiseljak i Travnik. Susret je počeo uvodnim riječima i pozdravom dobrodošlice s. Ružice Ivić, Pročelnice Društva PMI koja je na samome početku potaknula mlade na promišljanja o smislu života. „Ovo neka budu dani međusobnog upoznavanja kroz igru i radost, ali u prvom redu dani tišine i razgovora s Bogom kroz zajedničku i osobnu molitvu“, rekla je s. Ružica.


Nakon međusobnog upoznavanja uslijedilo je predavanje don Jakova koje nas je potaknulo na razmišljanja o Isusu, o načinu na koji prihvaćamo njegov put te o svim ovozemaljskim preprekama na koje nailazimo na tom putu. Potom smo pogledali film „Susret“ svjedočanstvima redovnika i redovnica koja su nam se posebno svidjela kao i svjedočanstva  časnih sestara  velečasnog Jakova. 

Drugi dan počeo je jutarnjom molitvom u kapelici te doručkom nakon kojeg su uslijedili predavanje i zajedničke radionice. Kroz predavanje don Jakov nam je iznio primjere iz života svetaca, kakav utjecaj imaju na naš život i kako ih možemo slijediti u vjeri. Naglasio nam je važnost druženja s Isusom kao jedinog pravog uzora i prijatelja u našem životu. Pozvao nas je da Mu otvorimo svoja srca i kroz molitvu otkrijemo svoje životno poslanje i ljepotu življenja Božjih zapovijedi. Poslije odmora uslijedio je kratki ispit savjesti te nam je don Jakov kroz primjere naših vršnjaka iz Biblije objasnio što to Isus od nas traži. Potaknuti tim predavanjem  krenuli smo na sv. Ispovijed. U ispovijedi nam je don. Jakov pružio savjete i upute kako što vjernije živjeti Istinu i vjeru. 

Sv. Misa je počela u 18h. Popraćena je našom molitvom i pjesmom te poučnom propovijedi koja će nam poslužiti kao putokaz na mnogim raskrsnicama života. U srcima smo ponijeli misao da nas Isus uvijek čeka, unatoč našim lutanjima. 

Nakon obilate večere, mladi su se sastali u dvorani, gdje su izveli prigodne igrokaze na temu „Ovisnosti i životni poziv“.

Zatim smo pogledali film o životu i radu Sluge Božjega Josipa Stadlera koji je i utemeljitelj reda SSMI.

Ostatak večeri smo proveli u pjesmi, plesu, smijehu i zabavi.  

Treći dan prije nedjeljne sv. Mise mladi su iznijeli svoje doživljaje o ovom susretu. Svatko je na poseban i jedinstven način u srcu donio određenu odluku koju će nastojati u životu primjenjivati.“Mene su se posebno dojmile jutarnje molitve, predavanja don Jakova, njegove poticajne i ohrabrujuće riječi i Časne sestre SMI koje su cijelo vrijeme bile uz nas. 

Mladi su sudjelovali na sv. Misi u župnoj crkvi Imana Marijina te su pjesmom upotpunili sveto misno slavlje Misijske nedjelje koje je predvodio prečasni dekan Marko Perić u suslavlju velečasnog Jakova Kajinić“. 

Mateja Kesten PMI

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve