Duhovno - edukacijski susret animatora Društva PMI

Duhovno - edukacijski susret animatora Društva PMI

Nedelja, 6. 3. 2022.

Pročelnica Društva Prijatelja maloga Isusa ( PMI) za splitsku provinciju s. Dolores Brkić, organizirala je 5.ožujka 2022. godine duhovno – edukacijski susret za Animatore Društva PMI-a. Susretu je nazočila i  provincijska glavarica s. Terezija Pervan, savjetnica s. Brigita Rojnica i sestre  provincijskog vijeća Društva. Cijeloj organizaciji i radu, potporu je dala gđa Zrinka Ančić članica Vrhovne uprave Društva i animatori domaćini, gđa Ankica Kaćunić, gđa Meri Ribičić i gosp. Ante Ribičić.  


U jutarnjim satima okupljanje se odvijalo pred svetištem Gospe od Pojišana gdje nas je radosno pozdravio i izrazio dobrodošlicu gvardijan svetišta kapucin fra Žarko Lučić. Po želji u dvorani uslijedila je kava i čaj uz kolače dobrodošlice… Nastavili smo smiraj u svetištu gdje smo korizmenom pjesmom posvjestili koje vrijeme živimo. Sabrano  smo  molili  krunicu Djeteta Isusa  za nerođene jer je u tijeku molitvena korizmena kampanja Inicijative 40 za život. Moleći u nastavku molitvu za proglašenje sluge Božjeg Josipa Stadlera, osjećali smo njegovu podršku s neba jer je to njegova karizma , briga za malene , prezrene, bolesne i napuštene…

Premjestili smo se u dvoranu koja nas je dočekala sa simbolima Ukrajine, Korizme i ljubavi. Provincijalka s. Terezija uputila nam je nekoliko misli podrške izrazivši dobrodošlicu lijepim toplim i biranim riječima. Pročelnica s. Dolores zaželjela nam je uspješan i koristan rad prožet i molitvenim sadržajima pa smo odmah pristupili izvlačenju postaja križnog puta. Svaki član od grupe dobio je  jedan br. postaje. Dakle Križni put je lančana način gdje svi sudjelujemo. Posebnim dizajnom na papiru je pisala samo jedna rečenica a naznačvala je sve što ta postaja jest: Npr. Prva postaja :“ Zemlja teško diše zbog topota osude…“. Predložila je kao obvezu da utorkom Križni put tijekom Korizme molimo za Inicijativu 40 dana za život a Petkom za Mir u Ukrajini i cijelom svijetu. Također  nastavljamo i ranije dogovorenu molitvu sv. Mihajlu arhanđelu za Ukrajinu i obraćenje Vladimira Putina.

Animatori su u nastavku izvijestili ključna događanja i djelovanje u svojim skupinama i naznačili poneke poteškoće. Naglasak duljeg razgovora bio je u tonu duhovnih i karitativnih programa koji su pred nama: Obilježavanje Blagovijesti, zajednički hod svih PMI-a moleći Križni put na planini u Katunima-Kreševo, i Godišnji susret u Vepricu. Uz ove duhovne dogovorili i način karitativnog. Sad nam je samo dragovoljno, radosno i s ljubavlju ići korak po korak, naglasila je s. Dolores. Dotaknuli smo financiranje gdje nam je za sada predloženo da budemo razboriti, savjesni u skladu sa prilikama i vremenom koje živimo. Pod razno,  također smo razgovarali kako vratiti u PRIJATELJSKU UNIJU „ zaspale“ župe gdje su djelovale skupine kao Društvo PMI-a; Košute, Trilj, Mejaši Split i Cista Velika… Korona je malo usporila pohod ovim kao i ostalim skupnama…ali u planu je bilo. Nadam se poslije Uskrsa, kazala je Pročelnica.

Poslije male stanke i osvježenja nastavili smo u velikoj samostanskoj dvorani oo. kapucina predavanje koje je održao dr. don Marko Trogrlić, svećenik vojne biskupije u HR i ujedno voditelj katedre Povijesti na filozofskom fakultetu u Splitu. Kod predstavljanja s. Dolores navela je niz divnih podataka o dr. Trogrliću ali je naglasila ovo vam je najbolji podatak: „don Marko je istinski Božji svećenik koji vjeruje u Boga“. Tema je nosila naslov: PRIJATELJI MLOGA ISUSA I SINODALNOST. Tema je aktualna, izgleda kao nejasna ali don Marko je na oduševljenje svih predivno pojasnio kroz govor smisao i našu ulogu i doprinos u svemu( Objaviti ćemo uskoro skraćeni dio predavanja ). Pročelnica i provincijalka, svaka na svoj način zahvalile su dr. don Marku u ime svih. Nakon diskusije imali smo zajednički ručak gdje smo nastavili u laganom tonu izmjenu iskustava, ljepotu zajedničkog rada i djelovanja.

Za treći dio dana imali smo u Gospinom svetištu pobožnost. Ujedno je Prva subota pobožnosti Prečistom srcu Marijinu, pa smo pjevali Majci Božjoj i Malom Isusu moleći  sv. Krunicu i litanije za MIR u našim srcima, obiteljima, zajednicama, posebno Ukrajini i cijelom svijetu.

Provincijalka s.Terezija je zahvalila dobrom Bogu,  Gospi, sv. Josipu, oo.kapucimima,  marljivoj s. Dolores koja je razradila tijek do svih detalja kao i vrijednim animatorima i sestrama. Sestra Dolores, zahvalila je svojim suradnicima animatorima na Pojišanu kao i svim animatorima u provinciji koji se trude na slavu Malog Isusa a na ponos sluge Božjeg Josipa Stadlera i nas sestara.  Razilazili smo se usporeno u danas užurbanom svijetu. Vidjelo se da su svi bili zadovoljni, a ujedno da smo  željni i potrebni ljudsko- kršćanskog druženja, stjecanja novih  i osvježenih dosadašnjih  načina rada i djelovanja.                           Vesna Mamić – PMI – Spli

Redosljed pobožnosti križnog puta PMI-a po postajama kroz Korizmu

Prva postaja : OMIŠ

Druga postaja: KATUNI – KREŠEVO, ŠESTANOVAC

Treća postaja: Svetište Gospe od Pojišana, SPLIT

Četvrta postaja: PUČIŠĆA

Peta postaja: VRGORAC

Šesta postaja: Gospa od Otoka – SOLIN

Sedma postaja; LIVNO

Osma postaja: SUTIVAN – o. Brač

Deveta postaja: OPUZEN

Deseta postaja: Sv. Ilija i sv. Nikola, METKOVIĆ

Jedanaesta postaja: DUGOPOLJE

Dvanaesta postaja: JESENICE

Trinaesta postaja: Sv. Križ , SPLIT

Četrnaesta postaja: Pročelnica i provincijska gkavarica

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve