Duhovno – formativni dan Animatora

Duhovno – formativni dan Animatora

Utorak, 26. 2. 2019.

Planirani i očekivan dan animatora Društva Prijatelja Maloga Isusa( DPMI-a) 23. veljače 2019. nije mogao omesti neočekivani jaki "ples bure"  u Splitu i Dalmaciji. Jači od vjetra okupili su se Animatori iz skupina splitske provincije. Jedino uzburkano more Bračanima iz Sutivana  nije dalo putovati put Splita, i Metković je bio blokiran burom.


Došavši u samostan sv. Ane, provincijalnu kuću naših sestara Služavki maloga Isusa srdačno nas je dočekala naša pročelnica i sestre. Nakon jutarnjeg zagrijavanja uz čaj i kavu započeli smo dan molitvom i pjesmom u kapeli koje je vodila pročelnica te nas  uvela u radni dio dana koji je u svojstvu škole Animatora, dakle duhovno- formativnog karaktera. Sudionici su bili iz župa: Svetište Gospe od Pojišana- Split, sv. Spasa –Split, sv. Križa –Split, Dugopolje, Cista Velika, Katuni- Kreševo, Šestanovac, Žrnovnica, Jesenice, Omiš i Vrgorac.

Zatim je slijedilo predavanje u dvorani dr. don Marka Trogrlića sa temom; Duhovnost malenih.

Teško je bilo navesti  i izabrati bitne crte , jer sve je bila divna cjelina. Uzor malenosti i skromnosti  u služenju i predanju  je sv. Mala Terezija. Zvoni mi stalno ono POSTATI MALEN. Ustvari, kako je naglasio don Marko, u malenosti smo veliki. Susresti Boga klečeći, možemo samo ako smo maleni. Isusa Maloga promatramo kao dijete nemoćnog a opet velikog i svemogućeg Boga. Put malenih je svakodnevno izvršavanje svojih dužnosti. Mala kapljica rose ne smije se bojati bučnih rijeka. Male stvari koje rade članovi DPMI-a u svakodnevlju to je naš put malenosti i skromnosti. Malenost je temelj za sjedinjenje s Isusom. PMI-a žele da i drugi budu na Isusovom putu pa ih naš primjer privlači. Bitno je da imamo duhovnu brigu za drugoga.  Sv. Mala Terezija imala je geslo „ U srcu Crkve biti ću ljubav“- a sl. Božji Stadler naglašava uvijek srce „ Imaj srce…“ Imati srce za Boga i bližnjega a sve u krilu Crkve.

Poslije predavanja imali smo razgovor o temi, pa sakrament pomirenja a na raspolaganju su bili don Marko i don Hrvoje. Uslijedila je sv. Misa kao bitna središnjica dana koju je predslavio dr. don Hrvoje Relja. Članovi su aktivno sudjelovali čitanjem ,molitvom i pjesmom. Osvrćući se na misna čitanja dana don Hrvoje je u propovijedi istaknuo riječi „ Slušajte ga!“, njega Isusa. I mi se preobražavamo u sina ljubljenoga kada na ispovijedi ostavimo staroga čovjeka – postajemo dijete, maleni, preobraženi. Vjerujmo i gajimo pobožnost i raspoloživost srca u preobražavajuću moć u sakramentima, naglasio je don Hrvoje.

Nakon sv. Mise sestre su nam priredile i okrepu za tijelo te smo u sestarskom blagovalištu  imali lijepo i srdačno druženje i čuli još lijepih i poticajnih misli od don Marka i don Hrvoja. Tada nam je lijepo iskustvo o njihovoj duhovnosti i svjedočanstvu svećeničkog djelovanja za župu na Pojišanu  ispričala i s. Dolores. Provincijalka s. Anemarie Radan dala im je mali znak pažnje ali i poticajne knjige za njihov svećenički život o sl. Božjem Josipu Stadleru.

Ponovno je nastavljen naš rad u dvorani gdje nam je pročelnica na sebi svojstven i kreativan način ponovila motivirajuće poticaje kako biti ustrajan i radostan član Društva PMI-a. Zatim smo imali analizu rada i djelovanja, dogovor o zajedničkom Križnom putu u Katunima- Kreševo, godišnjem susretu u Vepricu.  Čuli smo i prijedloge iz Vrhovne uprave Društva za nadolazeću proslavu obilježavanja jubileja Društva PMI-a, o zajedničkoj duh. obnovi animatora iz cijele Družbe. Pokušali smo osvježiti našu pripadnost Društvu i hrabriti jedni druge u toj radosti kao Isusovi prijatelji u karizmi velikoga Stadlera.

Na koncu rada i dana zajednički smo u kapeli izmolili Gospinu krunicu u koju smo uključili različite nakane koje nam je preporučila pročelnica, stavljajući sve u srce Majke Marije. Prije odlaska svojim domovima pjesmom i molitvom smo molili za proglašenje sluge Božjeg Josipa Stadlera blaženim.

Hvala Malom Isusu , našim svim sestrama u samostanu sv. Ane, provincijalki s. Anemarie koja je cijelo vrijeme bila s nama a posebno don Marku, don Hrvoju , pročelnici s. Dolores i gđi Zrinki Ančić članici pri vrh. Upravi Društva.

 Vesna Mamić, PMI-a - Split

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve