Duhovno-rekreativni susret na Palama

Duhovno-rekreativni susret na Palama

Nedelja, 13. 9. 2015.

Župnik katedralne župe Presvetog Srca Isusova vlč. Marko Majstorović, 13. 9. 2015. godine organizirao je za svoje župljane, ali i župljane drugih župa duhovno rekreativno-rekreativni susret na Palama. Susret je započeo Euharistijskim slavljem, kojeg je predvodio mladomisnik pater Anto Topić, isusovac zajedno sa župnikom Markom, vlč. Ivom Jezidžićem i vlč. Jakovom Kajinićem u katedrali Presvetog Srca Isusova.


Na susretu su osim župljana sudjelovale i redovnice: dvije sestre Milosrdnice, jedna sestra Franjevka, dvije sestre Služavke Maloga Isusa - S. Manda Pršlja s pripravnicama te s. Klara Jerković s djevojkama iz SDE-a. Bog ulazi u našu povijest, ako Bogu dolazimo kao siromasi, onda je Bog moje sve. Dopustimo Bogu da nas Njegova Riječ čisti i hrani. Gdje je mlakost tu nema života, svako živi za sebe i život u zajednici se guši. Odmah nas je početku svete mise pater Anto upozorio na opasnost mlakosti u našem životu i otkrio nam tajnu radosti u služenju i darivanju, te mogućnost Božjeg djelovanja samo ako nismo puni sebe. Naglasio je što Krist traži od svojih učenika – opredjeljenje, to jest pravo povjerenje u svoga učitelja. Na temelju Evanđelja u prigodnoj propovijedi pater Anto obrazložio nam je na sasvim jednostavan način što znači da je Isus projekt - osnovna orijentacija moga života i čitavog svijeta. I premda je za neke Isus i danas opasnost i nesigurnost; Isus traži opredjeljenje svojih učenika: da ne kanite i Vi otići, čuli smo u današnjem Evanđelju. Isus je test, dijagnoza, i na kraju lijek i terapeut za nas, ako se opredijelimo za Njega.

Nakon svete mise organiziran je prijevoz na Pale, gdje nas je dočekao vlč. Jakov Kajinić i u Crkvi svetog Josipa radnika održao predavanje na temu: KAKO BITI ISUSOV, sa željom da se duhovno osnaži naše župno zajedništvo. Osvrćući se također na Evanđelje, vlč. Jakov nas je poučio Isusovoj pedagogiji, jer nas Isus poput Petra želi odgojiti po Božju, a ne po ljudsku. Proveo nas je kroz trenutke Isusove kušnje, kako bismo se i mi naučili poput Isusa nositi s kušnjama i iskušenjima. Samo ako kušnju nosimo s Bogom onda smo jači. Na primjerima, zgodama i taktikama otkrivali smo što znači biti duhovno jaki, mijenjati sebe i sve oko sebe, biti kvasac i činiti ljude u iskušenjima boljim, odnosno pomoći im iz kušnje izaći jačima. Na kraju nam je ispričao priču o mrkvi, jajetu i malo praha kave koji su kuhani u vodi po desetak minuta, nakon čega se mrkva, koja je ušla kao jaka i tvrda u kušnju, raskuhala i raspala, jaje koje je krhko nakon kuhanja, to jest kušnji, postalo jako, te malo praha kave koje je preobrazilo sebe u ugodan napitak i svojim mirisom ispunilo prostoriju. Na kraju nas je zapitao kako mi reagiramo kada kušnja zakuca na vrata, jesmo li u kušnji sami pa postanemo mrkva, ili smo u kušnji s Bogom pa postanemo jači poput jajeta i širimo ugodan miris oko sebe?

Duhovno okrijepljeni, okrijepili smo i naše tijelo ukusnim roštiljem u zajedničkom radosnom blagovanju. Vlč. Jakov Kajinić pobrinuo se da uz gitaru bude pjesme, koja je pridonijela još snažnijem međusobnom zajedništvu.

Osim duhovnog programa bilo je prigode i za rekreativni dio s loptama: bilo odbojke ili nogometa, ili jednostavno šetnja u predivnoj prirodi. Susret je završio klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, koje je predvodio naš župnik vlč. Marko Majstorović, kojem i ovom prigodom od srca zahvaljujemo za organizaciju ovog divnog milosnog susreta, u kojem je vjerujem svatko od nas - od najmlađih do najstarijih - doživio posebno iskustvo susreta s Isusom, ali i susreta s bližnjima. Vjerujem da će i ovaj susret pridonijeti duhovnom napretku naše katedralne župe Presvetog Srca Isusova u Sarajevu.

s. M. Klara Jerković

  Vijesti - Sve