Europska radionica o suočavanju s prošlošću opterećenom nasiljem u BiH

Europska radionica o suočavanju s prošlošću opterećenom nasiljem u BiH

Subota, 12. 9. 2015.

U organizaciji Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine, Maximilian Kolbe Stiftung te Renovabis-a prošli tjedan u periodu od 5. do 12. 9. 2015., održana je Europska radionica o suočavanju s prošlošću opterećenom nasiljem u Bosni i Hercegovini u kojoj su sudjelovali pripadnici katoličke, islamske te židovske vjerske zajednice.


Radionica je trajala sedam dana u kojoj su sudionici upoznali mjesta stradanja Hrvata, Srba, Bošnjaka i Židova u Domovinskom te Drugom svjetskom ratu. Posjetili su masovnu grobnicu Tomašica, mjesto stradanja muslimana, i Uzdol, mjesto stradanja Hrvata, u prošlome ratu, te koncentracijski logor Gradina Donja, mjesto stradanja Židova i Srba, te Prebilovce, mjesto stradanja Srba, u Drugom svjetskom ratu. Osim obilaska mjesta stradanja sudionici radionice su prisustvovali i svjedočenjima preživjelih žrtava rata, od kojih se posebno treba istaknuti svjedočenje nane Have kojoj je u prošlome ratu poginulo šest sinova.

Radionica je pružila sudionicima dubok uvid u patnju i bol osoba koje su preživjele ratna stradanja što je doprinijelo zbližavanju sudionika koji su pripadnici različiti vjerskih zajednica te ih potakla da sami poduzmu sljedeći korak u procesu pomirenja.

Ja sam sudjelovala u radionici kao predstavnik katoličke vjerske zajednice te sam se željela upoznati s ratnim stradanjima BiH. Budući da živim u monoetničkom gradu znala sam za priče jedne strane ali ne i objektivnu povijest rata. Ova radionica mi je upravo pomogla uvidjeti dubinu i širinu ratnih stradanja i ljudske patnje u ratu, a i nakon rata.

Dragana Topić, kandidatica

  Vijesti - Sve