„Duša moja hvali Gospodina i radosno kliče veličini Njegovoj!“

„Duša moja hvali Gospodina i radosno kliče veličini Njegovoj!“

Subota, 28. 7. 2018.

Uoči svetkovine  Uznesenja Bl. Djevice Marije 14. kolovoza, u našem samostanu Djeteta Isusa u Žabljaku-Livno, slavit će se: ulazak u novicijat, obnova zavjeta, 25-a obljetnica, 50-a obljetnica i 60-a obljetnica redovničkih zavjeta.


Novicijatsku  formaciju započima postulantica Tajana Andrle . Obnovu privremenih redovničkih zavjeta izreći će sestre juniorke: s. M. Antonia Čobanov, s. M. Milana Žegarev i s. M. Faustina Zemunik. S. M. Merica Lovrić zahvalit će Gospodinu na 25- oj obljetnici redovničkih zavjeta. Zahvalu za 50 godina  obdržavanja redovničkih zavjeta izreći će: s. M. Beatrica Ilić, s. M. Branka Babaić, s. M. Ferdinanda Barišić, s. M.Flavija Brstilo, s. M. Dujma Ćubelić, s. M. Eduarda Marić, s. M. Humilitas Midenjak, s. M. Jakobina Ćubelić, s. M. Laudes Bosančić, s. M. Pulherija Jukić, s. M. Veneranda Žižić i s. M. Veronika Majić.

Šezdesetu obljetnicu redovničkih zavjeta proslavit će i Gospodinu zahvaliti za taj dar 5 sestara: s. M. Adela Vojković, M. Egidija Rosandić, s. M. Gerarda Ćubelić, s. M. Marieta Tomašević i s. M. Vendelina Martinović.

Tajana Andrle

Rođena 22.12.1993. god. u  Zagrebu, otac Saša i majka Marija rođ. Đilas.

Kratak životopis: U Družbu primljena 15. 11. 2014. god. u Splitu, samostan „Sv. Ane“. Dolazi iz obitelji sa četvero djece. S obitelji živi u Kutini gdje završava srednju ekonomsku školu. Nakon srednje škole upisuje Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij kineziologije u Zagrebu. Polaže redovito ispite, te nakon završene druge studijske godine dolazi u Split-samostan „Sv. Ane“. Isti studij nastavlja na Sveučilištu u Splitu. Tijekom studiranja u Splitu volontirala 3 godine u udruzi „Mali Val“ kod djece s posebnim potrebama, a zadnju godinu vodi sportski program u dječjem vrtiću „Mali Isus“ u Kaštel Kambelovcu. Diplomira na istom fakultetu 16. 9. 2016. god. i stječe diplomu od sveučilišne prvostupnice kineziologije, a obranom radnje 17. 7. o. g. dobiva diplomu Magistre kineziologije. U postulaturu primljena je 2. 2. 2018. god. u Splitu-„Sv. Ana“. 

s. M. Merica (Merica) Lovrić

Rođena 16. 3. 1965. god. u Splitu, otac Mate, majka Tihomila rođ. Posinković.

Kratak životopis: U Družbu primljena 27. 8. 1990. god. u Splitu- samostan „Sv. Ane“. Novicijat započela obredom u župi sv. Petra u Splitu 14. 8. 1991. god. te nakon dvogodišnje novicijatske pripreme u Dubrovniku, položila prve redovničke zavjete 15.8. 1993. god. za vrijeme mandata vrhovne glavarice M. Ljiljane Perković, provincijalne glavarice s. Manete Mijoč i učiteljice novakinja s. Vesne Mateljan. Nakon položenih prvih zavjeta u Zagrebu pohađa tečaj za njegovateljice, stanuje u generalnoj kući na Naumovcu. Slijedeće tri godine radi kod djece sa posebnim potrebama u Mandaljeni-Župa Dubrovačka (Konavli) kao njegovateljica. Istu službu vrši kod naših štićenica u Sutivanu dvije godine. Nakon nekoliko provedenih mjeseci u tada provincijalnoj kući na Šinama-Split, dolazi u samostan sv. Obitelji u Metkoviću te 3 godine pomaže u njezi naših štićenica. U Dubrovniku, samostanu „Sv. Obitelji“ slijedeću godinu također pomaže u njezi naših štićenica. Kućanske poslova obavlja u samostanu „Sv. Rafaela“ u Solinu 3 godine. Nekoliko godina njeguje naše štićenice u samostan u Sutivanui pomaže u kućanskim poslovima, a sada je u samostanu "Sv. Josipa" na Šinama.

60-a  obljetnica

 Novicijatska godina:  14. kolovoza 1957.god. do 15. kolovoza 1958. god. Redovničko oblačenje: Zagreb-Maksimir; novicijat-Samobor. Vrhovna glavarica: M. Flavija Tomšić; učiteljica novakinja: s. M. Genoveva Sobota. Prvi redovnički zavjeti 15. kolovoza 1958. Zagreb- Maksimir. Doživotni zavjeti: 15. kolovoza 1964.god. Zagreb-Kraljevac; vrhovna glavarica: M. Maristela Goić.

S. M. Adela (Antica) Vojković

Rođena 30. kolovoza 1935. god. u Gali-Sinj; otac Jure i majka Pera rođ. Zebić.

Kratak životopis: U Družbu primljena 19. 8. 1955.god. u Splitu-Sv. Ana, kandidaturu ( dvije godine) nastavlja u Zagrebu i u Cerju, u samostanu otaca kapucina. Nakon položenih prvih zavjeta dobiva dužnost u samostanu otaca kapucina u Dubrovniku  te vrši službu sakristanke i pomaže u kućanstvu pet godina. Godinu dana obavlja kućanske poslove u samostanu u Opuzenu, a slijedeću godinu radi u domu za starije i nemoćne osobe u Trogiru. U novoosnovanoj zajednici u Velikom Prologu ostaje 6 godina, u službi kućne poglavarice i domaćice i  pomaže kod gradnje kuće za sestre . Slijedećih 6 godina boravi u samostanu na Prčanju-Boka Kotorska u službi kućne poglavarice te pomaže u kućanskim poslovima. Kratko boravi u našem samostanu sv. Ane u Splitu, te preuzima dužnost njegovateljice kod naših štićenika (osoba s posebnim potrebama) u samostanu sv. Rafaela-Solin i vrši je 8 godina. Godine 1985. dolazi u službi voditeljice kućanstva na župu u Ćilipima-Konavle, do početka Domovinskog rata 1991. god. Slijedeće dvije godine (u izbjeglištvu) živi u našem samostanu sv. Obitelji-Dubrovnik ( gdje je primljen i župnik Ćilipa don Ivo Kordić). Kroz ovo vrijeme posjećuje župljane Ćilipa, koji su smješteni po hotelima i  skloništima u Dubrovniku, pomažući im duhovno i materijalno u vremenu od dvije godine. Kad su se mještani počeli vraćati u Konavle, posjećuje ih u njihovim obnovljenim kućama, te duhovno ohrabruje. Slijedeće tri godine obavlja kućanske poslove u našem samostanu na Bačvicama, a zatim dolazi u zajednicu u župi Vranjic, gdje također obavlja kućanske poslove. Zbog nemoći došla je u naš samostan „sv. Josipa“ na Šinama, prije 3 godine i  tu sada boravi.

S. M. Eligija (Mara) Rosandić

Rođena  18. svibnja 1937. god. u Rudi – Sinj; otac Josip, majka Ana rođ. Crljen.

Kratak životopis:  U Družbu primljena 11. 11. 1954. god. Pomaže sestrama u kućanskim poslovima u sjemenišnoj zajednici dvije godine. Poslovi su bili naporni, sve se radilo ručno ( 150 đaka i bogoslova). U Zagrebu (kandidaturi)  pripravi za  novicijat boravi godinu dana.

Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta dolazi u zajednicu sestara koje rade u zagrebačkoj Dubravi kod otaca kapucina. Pomaže u svim kućanskim poslovima kroz dvije godine. Nakon toga odlazi s prvom grupom sestara u Belgiju, starački dom u Audregniesu. Zaduženje je dobila u kuhinji, bez poznavanja jezika,  a štićenika je bilo oko 150, pa je i uloženi trud bio velik. Nakon 4 godine dolazi u našu drugu zajednicu u Belgiji- Florens, gdje kroz 11 godina vrši različite službe.  Uz dužnost poglavarice redovničke zajednice, vrši i službu upraviteljice Doma. Slijedeće tri godine ponovo je u zajednici u Audregniesu-Belgija, te vrši službu njegovateljice u Domu. Slijedeće 4 godine vodi kuhinjske poslove u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Splitu, a pola godine istu službi obavlja u novoosnovanoj zajednici u konkaterdali sv. Petra u Splitu. Iz Splita dolazi u Kaštel Kambelovac te slijedeće 4 godine također vodi kućanske poslove. Nakon toga ponovo odlazi u Belgiju-Audregneis kao njegovateljica u Domu, gdje te ostaje slijedećih 18 godina.  Zadnje 3 godine živi u našem samostanu „Sv. Rafaela“ u Solinu, pomaže u kućanskim poslovima koliko joj dozvoljava zdravstveno stanje.

 S. M. Gerarda (Matija) Ćubelić

Rođena 5. kolovoza 1939. god u Dobranjama- Imotski; otac Bože, majka Zorka rođ. Milardović.

Kratak životopis: U Družbu primljena 1. rujna  1956. god u Zagrebu. Vršila je različite službe.

 U samostanu sv. Rafaela nakon položenih prvih red. zavjeta pomaže u kućanskim poslovima, kućnoj radionici i vrtu u trajanju od 5 godina. Dvije godine u Nadbiskupsko-svećeničkoj kući  u Splitu obavlja kućanske poslove. Nakon toga u trajanju od 5 godina  u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu vrši službu sakristanke i pomaže u kućanskim poslovima. Službu kućne predstojnice u samostanu sv. Rafaela u Solinu preuzima 1975. god. i vrši je 6 godina.  U samostanu otaca kapucina u Dubrovniku od 1981. god. u službi je sakristanke u samostanu „Gospe od Milosrđa“. Istodobno pohađa  i završava srednju medicinsku školu, te  1985.god. u Nadbiskupskom sjemeništu vrši službu bolničarke i pomaže u kućanstvu u trajanju od 4 godine. Koncem 1989. god, dolazi u naš samostan u Perastu – sv. Antun (Boka Kotorska) u službi odgovorne sestre i pomoćnice u njezi naših štićenica u istom samostanu. U samostan sv. Rafaela u Solinu dolazi 1991. god. treći put  kao njegovateljica kod djece s posebnim potrebama do 2001. god. Iste godine odlazi u svećenički dom u Splitu te njeguje umirovljenog nadbiskupa monsinjora Antu Jurića i pomaže u kućanstvu. Sada je osam godina u samostanu „Sv. Obitelji“ u Dubrovniku. U svetištu Gospe od Milosrđa kod otaca kapucina vodi brigu o urednosti crkve i crkvenog rublja te pomaže u kućanskim poslovima njihova samostana.

S. M. Marieta (Stana) Tomašević

Rođena 18. srpnja 1937. god. u Gali-Sinj; otac Nikola, majka Anđa rođ. Jagnjić.

Kratak životopis: U Družbu primljena 8. kolovoza 1954. god, u Splitu-samostan „sv. Ane“, a u  kandidaturu službeno primljena 2. kolovoza 1958. god. u Zagrebu. Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta ostaje u kuhinji u Samoboru do rujna 1961. god. Slijedeće dvije godine u samostanu „Primorski Betlehem“ u Dobroti-B. Kotorska vrši kućanske poslove, a nakon toga  dvije godine u samostanu „Sv. Ane“ obavlja istu dužnost. U travnju 1965. odlazi u Njemačku-Essen u službi kuharice te ostaje do umirovljenja 39 godina. Službu je obavljala u biskupskoj ustanovi, gdje ugošćuje goste i namještenike u biskupiji. U prosincu 1992. god. preuzima domaćinstvo u biskupovoj kući. Za vrijeme boravka i rada u Essenu uči njemački jezik pohađa državnu školu za stručno socijal-pedagošku naobrazbu ekonome. U nekoliko mandata obavlja službu odgovorne sestre u svojoj zajednici. U Domovinu u samostan na Šinama dolazi 2004. god. u službi voditeljice kuhinje, te nakon 8 godina  preuzima kućanstvo u Nadbiskupskoj palači u Splitu i vrši ga  2 godine. Službu kućne predstojnice u samostanu „Nazaret“ u Omišu vrši tri godine, kroz to vrijeme izložena je medicinskoj obradi i liječenju, te se ponovo vraća u samostan „Sv. Josipa“ na Šinama, gdje je i sada treću godinu.

S. M. Vendelina (Ana) Martinović

Rođena 10. 5. 1939. god. u Koprivnu; otac Petar, majka Lucija rođ. Armanda.

Kratak životopis: U Družbu primljena  29. rujna 1955. god. u Duborvniku. Obavljala je službu glavne kuharice u našim samostanima, kao i kućne poglavarice, te odgovorne sestre.

Nakon položenih prvih zavjeta pomaže u kuhinji u Metkoviću kratko, te dolazi u našu zajednicu na Prčanju-Boka Kotorska, vodi kućanstvo i pomaže u vrtnim poslovima 6 godina. Pola godine radi u kuhinji na Glavotoku kod otaca Trećeoredaca, a zatim 12 godina vodi kuhinju u samostanu „Sv. Ane“ u Splitu. Otvaranjem nove zajednice u župi „Sv. Josipa“ u Zadru preuzima vodstvo zajednice, vodi kućanske poslove i pomaže kod čuvanja djece 3 godine. U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu 6 godina vrši službu odgovorne sestre i sakristanke. Nakon toga tri godine preuzima kuhinjske poslove u Nadbiskupskom  sjemeništu, a godinu dana  je poglavarica zajednici. Službu glavne kuharice preuzima u zajednici sestara u konkatedrali  „sv. Petra“ u Splitu koju vrši 2 godine.  Gospodin ju je pohodio bolešću, te je nakon operacijskog zahvata na oporavku u našem samostanu na Šinama 3 godine, nakon čega preuzima službu odgovorne sestre u zajednici samostana “Zvijezda mora“ u Krilu-Jesenice, kao i vođenje kuhinje 8 godina. U zajednici u Košutama vodi kućanske poslove  12 godina, a nakon toga dolazi u naš samostan u Sutivanu-o. Brač, gdje pomaže prema svojim fizičkim mogućnostima 4 godine do sada.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve