Economy of  Francesco

Economy of Francesco

Ponedjeljak, 30. 11. 2020.

„Ili ćete se umiješati, ili će vas povijest pregaziti“ – upozorio je poglavar Katoličke crkve papa Frane mlade ekonomiste, menedžere, poduzetnike i kreatore pozitivnih društvenih promjena koje je virtualno okupio 19.-21. studenoga u Asizu na događaju nazvanom „The Economy of Francesco“. Poziv na taj skup uputio je još lani o prvosvibanjskom blagdanu sv. Josipa radnika, ekonomistima i poduzetnicima mlađima od 35 godina s ciljem davanja doprinosa razvoju nove ekonomije kojoj je u središtu čovjek.


„Ili ćete se umiješati, ili će vas povijest pregaziti“ – upozorio je poglavar Katoličke crkve papa Frane mlade ekonomiste, menedžere, poduzetnike i kreatore pozitivnih društvenih promjena koje je virtualno okupio 19.-21. studenoga u Asizu na događaju nazvanom „The Economy of Francesco“. Poziv na taj skup uputio je još lani o prvosvibanjskom blagdanu sv. Josipa radnika, ekonomistima i poduzetnicima mlađima od 35 godina s ciljem davanja doprinosa razvoju nove ekonomije kojoj je u središtu čovjek.

Upravo je on u mladima vidio nadu za zaokret postojećeg ekonomskog sustava u smjeru pravednije, manje isključive i moralnije ekonomije. Papa je uvjeren kako mladi posjeduju želju i gorljivost da svojom osobnošću, idejama, aktivnošću  i voljom utječu na sadašnju i daju „dušu“ budućoj ekonomiji.

Njih 2000, iz 115 svjetskih zemalja, bilo je podijeljeno u 12 ekonomskih tematskih područja u kojima su redovitim susretima  na raznim radionicama, 'on life' seminarima i sastancima radili na pronalaženju novih ideja i konkretnih rješenja koje bi implementirali u novu ekonomiju. Između 10 kandidata iz Hrvatske aktivno je sudjelovala i naša s. M. Antonia Čobanov.

Manifestacija je započela u četvrtak u 14h filmom „Poslušaj vapaj najsiromašnijih da bi preobrazio Zemlju“. Konferenciju je otvorio američki harvardski ekonomist Jeffrey Sachs. Neki od sudionika su svjetski poznati ekonomisti: nobelovac Muhammad Yunus, Kate Raworth, Vandana Shiva, Stefano Zamagni, Mauro Magatti, Juan Camilo Cárdenas, Jennifer Nedelsky te brojni drugi. U program događaja obuhvaćao je predavanja i panel rasprave ekonomskih stručnjaka s mladim ekonomistima, iznošenje postignutih rezultata i predlaganje konkretnih smjernica, posjete lokacijama u Asizu značajnima za život sv.Frane s razmatranjima vezana za taj događaj, razna kulturna predstavljanja i dr.

Da se ne bi zanemario aspekt zajedništva osmišljeni su HUB-ovi ili čvorišta diljem svijeta gdje su mladi u svojim zemljama imali priliku pratiti ovaj program. Interesom nekoliko mladih i predsjednika udruge Ekonomije Zajedništva u Hrvatskoj je organiziran HUB u Križevcima u ''Faro'' centru. Osim praćenja programa  iz Asiza HUB u Križevcima organizirao je jutarnji program za sva tri dana. Program prvog dana, 19. studenog, bio je posvećen duhovnosti tako da  započeo svetom misom koju je predslavio p. Mijo Nikić, isusovac.. Slijedio je okrugli stol na temu '' 'Može li se ostvariti preobrazba sustava bez duhovnosti?'' Gosti panela bili su: p. Mijo Nikić, Đina Perkov iz pokreta fokolara i Antun Matošević mag.oec. Drugi dan programa bio je posvećen akademskoj zajednici i u skladu s tim organiziran je okrugli stol na temu ''Profit koji brine'' na kojem su sudjelovali sljedeći gosti: doc.dr.sc.Marijana Kompes(HKS), izv.prof.dr.sc.Ivana Marić (EOFZG) , doc.dr.sc.Jakša Krišto (EOFZG), dr.sc.Andreja Švigir(Altius) i prof.dr.sc Domagoj Sajter (EOFOS). Treći dan programa HUB je pripremio i prenosio jedan sat programa uživo za cijeli svijet. U tom programu sudionici su iznijeli svoja iskustva sudjelovanja u ovom pokretu zatim su bili prikazani video uradci u kojima je prikazan grad Križevac kao 'zeleni grad', rad centra 'Faro' i dječjeg vrtića 'Zraka sunca', predstavljen pokret fokolara i 'Economy of Francesco', prikazana očekivanja mladih iz 'Franjevačke mladeži' i na kraju poruka fra Marija Knezovića i prof. Domagoja Sajetera. Nakon toga slijedio je program posvećen poduzetnicima koji su u ovom susretu prenijeli svoja iskustva i mladima iznijeli svoje poticaje. Gosti poduzetnici bili su: Mislav Lukša (Explanta Grupa, OPG Ivanićanka), Nikola Živković (Econity), Hrvoje Lovrić (Consulus).

Pri kraju programa iz Asiza uključio se papa Frane sa svojom porukom mladim ekonomistima u kojoj predlaže "pakt" za novi ekonomski model jer "ne možemo naprijed ovako. Znate da je nužna drugačija ekonomska priča, da neodgodivo treba priznati činjenicu da je trenutni svjetski sustav neodrživ. Pozvani ste da konkretno utječete u vašim gradovima i na vašim sveučilištima, na poslu i u sindikatima, u poduzećima i pokretima, u javnim i privatnim uredima", dodao je, "doba je, dragi mladi ekonomisti, poduzetnici, radnici i menadžeri, vrijeme je da se odvažimo na rizik poticanja onih modela razvitka, napretka i održivosti u kojima su protagonisti ljudi, a osobito oni isključeni.'' Upozorio ih je: ''imate primarnu ulogu: posljedice naših postupaka i odluka utjecat će na vas osobno, stoga ne možete ostati izvan onih mjesta na kojima se generira vaša, ne kažem budućnost, nego sadašnjost ". Zato je ''bitno razvijati se i podržati upravljačke skupine sposobne za razvoj kulture, pokretanje procesa, promjenu načina života, modele proizvodnje i potrošnje, konsolidirane strukture moći koje danas upravljaju društvima. Bez toga nećete učiniti ništa. Dragi mladi, draga braćo i sestre, ne odričimo se velikih snova. Ne zadovoljavajmo se onim što smo dužni. Gospodin ne želi da suzimo obzore, ne želi da se parkiramo uz rub života, nego da jurimo put visokih ciljeva, radosno i smiono.''  Jer, kaže: ''nismo stvoreni da sanjamo odmore i vikende, nego da ostvarimo Božje sne na ovome svijetu''.

Economy of  Francesco je odradio svoj početak. Uz svetog Oca preko 2 000 mladih uzvikuje ''idemo dalje'' te planira nove radne procese, a posebno se raduje planiranom susretu u Asizu na jesen 2021.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve