Hodočašće članova Društva Prijatelja Maloga Isusa sluzi Božjem nadbiskupu Josipu Stadleru u Sarajevo

Hodočašće članova Društva Prijatelja Maloga Isusa sluzi Božjem nadbiskupu Josipu Stadleru u Sarajevo

Nedelja, 2. 10. 2016.

Članovi, podupiratelji i simpatizeri Društva Prijatelja Maloga Isusa iz Zagrebačke, Splitske i Sarajevske provincije predvođeni sestrama Služavkama Maloga Isusa na čelu s vrhovnom glavaricom Družbe s. M. Radoslavom Radek, utemeljiteljicom Društva s. M. Mirjam Dedić i sadašnjom ravnateljicom s. M. Anom Marijom Kesten, hodočastili su u subotu, 1. listopada 2016. u Sarajevo na grob sluge Božjega Josipa Stadlera i u katedralu Presvetoga Srca Isusova. 

Vrhovna uprava Društva Prijatelja Maloga Isusa organizirala je ovo hodočašće za svoje članove prigodom Svete godine milosrđa i 135. obljetnice biskupskog ređenja sluge Božjega Josipa Stadlera za vrhbosanskog nadbiskupa.
U prvostolnici Vrhbosanske nadbiskupije svečano euharistijsko slavlje u 10.30 sati predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz asistenciju rektora katedrale mons. Ante Meštrovića i katedralnog župnika vlč. Marka Majstorovića. Ovom euharistijskom slavlju pridružilo se još nekoliko svećenika iz Vrhbosanskog kaptola, Bogoslovije i dva svećenika hodočasnika vlč. Danijel  župnik iz Ciste Velike i vlč. Tomislav Kralj župnik župe sv. Nikole iz Bistre kraj Zagreba koji su prije i tijekom sv. Mise bili na raspolaganju vjernicima za sakrament ispovijedi. Sveto misno slavlje uzveličao je pjesmom zbor iz župa Katuni-Kreševo i Šestanovac pod vodstvom s. M. Danke Žaper i prof. Ivana Bošnjaka iz Splita.
Više od 500 hodočasnika koji su pristigli iz 45 župa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine pred katedralom je dočekao, blagoslovio i uveo kroz sveta vrata rektor mons. Ante. Upoznao je hodočasnike o povijesti katedrale, njenoj značajnoj umjetnosti i ljepoti koju skriva u sebi i o njenom graditelju prvom vrhbosanskom nadbiskupu dr. Josipu Stadleru.
Na početku misnog slavlja, mons. Ante pozdravio je uzoritog kardinala Vinka Puljića, braću svećenike, sve sestre Služavke Maloga Isusa na čelu s vrhovnom glavaricom Družbe s. M. Radoslavom i sve Prijatelje Maloga Isusa na čelu sa s. Mirjam. Potom je izrazio dobrodošlicu svim hodočasnicima koji su se okupili u velikom broju u katedrali Presvetoga Srca Isusova, pozdravljajući posebno hodočasnike pješake iz župe Imena Marijina iz Gromiljaka koje je predvodio gosp. Jedinko Pušić. Na kraju pozdrava poželio je hodočasnicima da njihove molitve i žrtve koje su uložili na ovom hodočašću budu blagoslovljene od Boga i da što prije dočekamo beatifikaciju sluge Božjega Stadlera, za koju usrdno molimo.
Na početku svoje homilije kardinal Vinko uputio je svoju dobrodošlicu i pozdrave svim hodočasnicima u katedrali i svim slušateljima koji su pratili svetu Misu putem valova Radio Marije. Nastavljajući svoju propovijed Kardinal je Prijateljima Maloga Isusa istaknuo ljubav sv. Male Terezije prema Djetetu Isusu, čiji je blagdan Crkva slavila upravo na taj dan, te ih potaknuo da  poput Male Terezije budu Isusove igračke, da se predaju u Njegove ruke  i da dopuste da se On igra s njima kao što mu je to dopustila svetica Mala Terezija. Potaknuo ih je na prijateljstvo i pobožnost prema Djetetu Isusu, jer je Bog postao malen da nam bude blizu, i u tome je Njegova veličina. Naglasio je kako je sluga Božji Josip Stadler dobro razumio tu Božju malenost  skrivenu u liku Djeteta Isusa.  Samo malenom  i poniznom čovjeku dano je da to shvati. Samo malen čovjek sposoban je slijediti Boga koji je postao sličan nama. Zato je potrebno izgraditi takvo prijateljstvo s Isusom, da mu budemo što sličniji, i da činimo ono što je On činio. Imati srca za ljude, nastojeći da Isus dođe do ljudi, do kraja svijeta kao što je to činila Mala Terezija posvećujući svoj život u klauzuri za misije i misionare. Istaknuo je  da je okupljanje Prijatelja Maloga Isusa na grobu sluge Božjega Stadlera uvijek novo nadahnuće, mjesto zajedništva i učenja pružanja pomoći jedni drugima  kako bi se lakše prebrodile kušnje, poteškoće i križevi. Završavajući svoju nadahnutu homiliju, Kardinal je okupljenim hodočasnicima poželio da sluga Božji probudi u njima žar, žar da budu vedra i radosna lica u ovome svijetu, da zrače i svjedoče Isusa Krista. Poželio je, da im Sveta godina milosrđa bude prilika da se osjete voljenim bićima Oca nebeskoga, jer je Ocu stalo do svake osobe, „do tebe, a preko tebe želi i drugima donijeti tu ljubav“, da Njegova slava istinski ispuni ljudska srca i da ljudi otkriju smisao života.  
Nastavljajući euharistijsko slavlje, vjernici su predvođeni kardinalom Puljićem ispovjedili svoju vjeru u Krista Gospodina, i na taj način ispunili još jedan uvjet za primanje potpunog oprosta u Svetoj godini milosrđa.
U molitvi vjernika Prijatelji Maloga Isusa molili su za Crkvu, za njezine pastire, za poslanje PMI u Crkvi i vršenju povjerene im karizme. Posebno su povjerili svoje živote i služenje Blaženoj Djevici Mariji, nebeskoj zaštitnici Društva PMI, proseći ju da izmoli kod svoga Sina novih duhovnih zvanja Svetoj Crkvi, a na poseban način Družbi sestara s kojom dijele svoje karizmatsko poslanje kako bi nastavile pronositi dar primljene karizme po cijelome svijetu, posebno u misijskim krajevima. Na kraju su se sjetili u svojim molitvama Sluge Božjega Josipa Stadlera, mnogih sestara SMI i Prijatelja Maloga Isusa, svih koji su bili svijetle zrake Božje ljubavi, dobrote i nježnosti prema bližnjima na ovoj zemlji, a sada snivaju snom mira,  da se zajedno zauvijek raduju u nebu s milosrdnim Ocem.
Posebno karizmatsko zajedništvo ove zajednice PMI očitovalo se u prikazanim darovima koje su u procesiji od groba sluge Božjega Stadlera donijeli Gospodinu na dar. S ovim darovima PMI željeli su se na simboličan način povezati u milosrdnoj ljubavi prema bližnjima s „ocem siromaha“ slugom Božjim Josipom Stadlerom.
Nakon popričesne molitve Prijatelji Maloga Isusa obnovili su svoja obećanja koje je predvodio vlč. Tomislav Kralj,  koji je i član Društva PMI.
Nakon obnove obećanja slijedila je pozdravna riječ vrhovne glavarice Družbe. Sestra  Radoslava zahvalila je kardinalu Vinku što je predsjedao svetom misnom slavlju koje su željeli slaviti upravo u Katedrali Srca Isusova u Svetoj godini milosrđa i o 135. obljetnici biskupskog ređenja sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera i utemeljitelja Družbe na čijoj se duhovnosti zajedno sa sestrama nadahnjuju i Prijatelji Maloga Isusa, njihovi vanjski suradnici.Kazala je kako su ovim hodočašćem željeli iskazati svoju zahvalnost prije svega Gospodinu što je Crkvi darovao Svetu godinu milosrđa, u njoj zadobiti posebne milosti, i zahvaliti milosrdnome Ocu što je ovoj Mjesnoj crkvi, darovao slugu svoga Josipa Stadlera. Zatim je istaknula kako je katedrala Presvetoga Srca Isusova, mjesto zemnog počivališta sluge Božjega Stadlera, za njih sveto mjesto u koje rado dolaze i u kojem se svaki put više nadahnjuju za povjereno im služenje u Crkvi. U znak zahvalnosti za svu dobrotu i svjedočanstvo koje im pruža kao dobri Pastir,  kao što bi im to činio i sam njihov otac Utemeljitelj, darovali su Kardinalu prigodni dar, sa željom da ga sjeća na slugu Božjega Stadlera. Dar Kardinalu je uručilo četvero djece iz Stadlerove kuće Egipat, najmlađi članovi njihove obitelji Maloga Isusa.Potom je s. Radoslava zahvalila rektoru katedrale mons. Anti Meštroviću koji je kao vjerni čuvar svetišta Srca Isusova dočekao hodočasnike, blagoslovio i uveo kroz Sveta vrata milosrđa. Kao uspomenu na ovaj hodočasnički dan Prijatelja Maloga Isusa djeca iz Stadlerova Egipta uručila su mons. Anti prigodni dar. Zahvalila je župniku katedrale vlč. Marku i svim svećenicima koji su zajedno s njima zahvaljivali i molili na ovom misnom slavlju.  I na kraju je svim Prijateljima Maloga Isusa s kojima su se uputile i sestre Služavke Maloga Isusa na ovo hodočašće, čestitala na hodočasnikom danu, na njihovom odazivu da se na taj dan u katedrali Srca Isusova zahvale milosrdnome Ocu što ih ljubi,  što im je darovao slugu Božjega nadbiskupa Stadlera, čiji primjer svetog života nastoje nasljedovati u ovome svijetu.
Na kraju svoje zahvale i prigodne riječi s. Radoslava poželjela je da sestre SMI i PMI nastave zajedno započeti put s Djetetom Isusom, put ljubavi i milosrđa s duhovnim ocem slugom Božjim Josipom Stadlerom čije se 135. godišnjice biskupskog ređenja sa zahvalnošću danas i ovdje sjećaju.
Po završetku pozdravne riječi s. Radoslave, kardinal Vinko je predmolio molitvu za Vrhbosansku sinodu, a potom se u procesiji uputio prema grobu sluge Božjega Josipa Stadlera gdje je predmolio molitvu za njegovo proglašenje blaženim. PMI pratili su procesiju pjevanjem svoje himne „O Presveto Dijete...“.
Na završetku molitve sluzi Božjem Stadleru i Gospinog pozdrava, Kardinal je svima podijelio Božji blagoslov.
Prijatelji Maloga Isusa poželjeli su ovaj dan obilježiti i zajedničkom fotografijom s pastirom Vrhbosanske nadbiskupije i predsjedateljem misnog slavlja kardinalom Vinkom Puljićem. Kako nije bilo moguće zabilježiti spomen fotografiju ispred katedrale, snimljena je u okrilju Božjeg hrama - Presvetoga Srca Isusova.  
 
Drugi dio hodočasničkog programa nastavljen je u Stadlerovoj katedrali, u 13.30 sati.
Prigodni duhovno-glazbeni program posvećen Malenome Isusu, Blaženoj Djevici Mariji, Presvetom Srcu Isusovu, i sluzi Božjemu nadbiskupu Josipu Stadleru pripremili su Prijatelji Maloga Isusa iz sve tri Provincije. Program su vodile s. M. Marina Perić i gđa Lidija Kepić PMI, a otvorile su ga „Lašvanske dive“ djevojke iz župe sv. Jurja iz Viteza pozdravnom pjesmom PMI „Živio Mali Isus!“ koju je komponirao don Ivo Šutalo, svećenik Mostarske biskupije.
Prijatelji Maloga Isusa Zagrebačke provincije izveli su sljedeće točke:
  1. Pjesmu „Malenom Isusu“ koju je napisao i uglazbio Tomislav Šipek PMI, sa autorom pjesme pjevala je skupina PMI iz Kloštra Podravskog.
  2. Iskaz „Sluzi Božjem Josipu Stadleru“ izvela je gđa Justa Randelj PMI iz Podravskih Sesveta, gđa Justa je i autor teksta.
  3. Pjesmu „Prijatelji Tvoji smo“ izveli su Animatori i sestre iz Zagrebačke provincije u pratnji Tomislava Šipek. Riječi pjesme i glazbu napisala je s. M. Tihana Strancarić SMI.
Prijatelji Maloga Isusa iz Splitske provincije nastupili su sa:
  1. Pjesmom „Ave Maria“ od Franca Scuberta; koju je otpjevao gosp. Ivan Bošnjak PMI iz Splita.
  2. Kroz riječi posvećene Josipu Stadleru koje je napisala s. Dolores Brkić, gospodin Borko Gunjaća, jedan od prvih Prijatelja Maloga Isusa iz Omiša, posvjedočio je Stadlerovu ljubav prema Djetetu Isusu i Presvetom Srcu Isusovu.
  3. Iskazom „Solsticij srca“ od Side Košutić koje su interpretirali članovi PMI iz Ciste Velike, Krila Jesenice, Dugopolja, Sutivana i Splita zajedno sa s. Dolores Brkić ocrtali su životno geslo nadbiskupa Josipa Stadlera: „Imaj srce djetinje prema Bogu, srce majčinsko prema bližnjemu, srce sudačko prema samome sebi!“                
Prijatelji Maloga Isusa iz Sarajevske provincije nastupili su sa pjesmama:
  1. „Oj Stadlere“ koju je napisala i uglazbila s. M. Virgina Ninić SMI, a otpjevale su ju „Lašvanske dive“ iz župe Viteza.
  2.  „Velikom čovjeku i milosrdnome ocu Stadleru“ koju je za ovu prigodu napisala gđa Anđa Meštrović Prijatelj Maloga Isusa iz župe Prozora, izrecitirale su ju Julia Biloš i Mila Škarica PMI iz župe Prozor.
  3. „Zaštiti me Majko“ otpjevala je Iva Ines Pavlović, a za orguljama ju je pratila Ivana Pranjić Tubić,  PMI iz župe Prozora.
Nakon nastupa PMI Sarajevske provincije, s. M. Jelena Jovanović SMI recitirala je pjesmu „Na grobu Utemeljitelja“ od s. M. Teofanije Džaja. Pjesmu je sestra napisala 1957.g. u Sarajevu u katedrali Srca Isusova uz grob nadbiskupa Stadlera.
Po završetku nastupa skupina iz svake Provincije, gđa Marija Lukać iz župe sv. Jeronim u Zagrebu, pozdravila je s. M. Mirijam Dedić i u ime Društva PMI čestitala joj 50. obljetnicu redovničkog života, potom je pozdravila vrhovnu glavaricu s. M. Radoslavu Radek i ravnateljicu Društva PMI s. Anu Mariju Kesten.  U ime Društva PMI spomenutim sestrama su uručeni prigodni darovi.
Na kraju ovog popodnevnog programa hodočasnicima se obratila s. Ana Marija ravnateljica Društva. Zahvalila je Bogu na hodočasničkom danu, svima koji su doprinijeli kod organizacije hodočašća, svima koji su svojim nastupima obogatili i uljepšali dan,  te je poželjela da se kao duhovna djeca nadbiskupa Josipa Stadlera ponovno skupe pod „Barjak Srca Isusova“ kojeg je prije 135. godina u Sarajevu razvio sluga Božji.
Poslijepodnevni program završio je blagoslovom hodočasnika koji je podijelio vlč. Tomislav i svima poželio sretan put.
Hodočasnici su imali još i priliku posjetiti Stadlerove ustanove u Sarajevu: Vrhbosanski Kaptol, Vrhbosansku Bogosloviju i Stadlerov dječji Egipat gdje su ih dočekali njihovi domaćini.
Zahvaljujući Bogu na prelijepom sunčanom danu, na svim primljenim milostima pod okriljem Presvetoga Srca Isusova, u predvečerje blagdana svetih Anđela čuvara hodočasnici su se uputili svojim domovima. (s.am)
  Vijesti - Sve